Görüş Bildir

‘’38 bin kişi tahliye olacak’’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ iki yeni kararname ile ilgili sosyal medya platformu Twitter hesabından açıklama yaptı. Bekir Bozdağ, yeni düzenleme ile 38 bin kişinin tahliye olacağını ifade etti.

‘’38 bin kişi tahliye olacak’’

Bekir Bozdağ, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada,  Resmi Gazete'de yayımlanan 671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, Ceza ve  Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, 1 Temmuz  2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar  bakımından iki önemli düzenleme yapıldığını kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A'daki  koşullu salıverilmeye dair "bir yıl" ibaresinin "iki yıla" çıkarıldığını ifade  eden Bozdağ, buna göre, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan  iyi halli hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan  kısmının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilebileceğini, bunun  bir yıl erken tahliye anlamına geldiğini kaydetti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 107.  maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkin de bir düzenleme yapıldığını  aktaran Bozdağ, 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına  mahkum edilmiş olanların, cezalarının "üçte ikisini" infaz kurumunda çekmeleri  halinde koşullu salıverilmeden yararlanabildiğini hatırlattı. Bakan Bozdağ, KHK  kapsamında yapılan düzenlemeyle "üçte ikilik" oranın "yarıya" indirildiğini  belirtti.

Bozdağ, bu kapsamda, süreli hapis cezalarına mahkum olanların,  cezalarının "yarısını" infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden  yararlanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı  dışındadır. Bu suçlar şunlardır: Kasten öldürme (madde 81,82), altsoya, üstsoya,  eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak  durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle  ağırlaşmış yaralama suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde  102,103,104,105), özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde  132,133,134,135,136,137,138), uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti  (madde 188), devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar,  milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve Terörle Mücadele  Kanunu kapsamına giren suçlar. Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık  ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir  af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda  denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir."

Bekir Bozdağ, düzenlemenin 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları  içerdiğini, bu tarihten sonraki suçların kapsam dışında olduğunu belirterek,  düzenlemenin mahkumlar, yakınları, millet ve ülke için hayırlı olmasını diledi.

(Milliyet)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi