4 bin çocuk zehir ağında

Nasıranlı, Diyarbakır’da 4 binin üzerinde çocuğun uyuşturucu madde kullandığı için denetimli serbestliğe tabi tutulduğunu açıkladı.

4 bin çocuk zehir ağında

Diyarbakır'da uyuşturucuyla mücadalede aktif rol oynayan Av. Cevdet Nasıranlı, Diyarbakır’da son 3 yılın verilerine göre, 4 binin üzerinde çocuğun uyuşturucuya bulaştığına ve denetimli serbestliğe tabi tutulduğunu açıkladı. Nasıranlı, uyuşturucu kullanım yaşanın ise 9'a kadar düştüğünü bildirdi.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğünce organize edilen ve Üniversitenin Kongre merkezinde gerçekleştirilen "Adalet Günleri" konferansında, Diyarbakır Barosu Avukatlarından Cevdet Nasıranlı, "Uyuşturucu ile Mücadelede Farkındalık" konulu sunum yaptı.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

2012 yılından bu yana uyuşturucuyla mücadele konusundan ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Nasıranlı, uyuşturucuya bulaşmanın birinci noktasının arkadaş ortamında kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:  "Uyuşturucuya bulaşmanın birinci noktası arkadaşım ortamıdır. İlk başta merak ile başlıyor arkadaşı ‘bir kereden bir şey olmaz kullanırsan her şeyi unutursun’ ve genellikle ailesiyle sorun yaşayan gençler bu hat safhada olduğunu görüyoruz. Uyuşturucu kullanımı 9 yaşına kadar inmiş. Herkes aslında şöyle bir düşünsün 9 yaşında kardeşimiz, yeğenimiz ve evladımız vardır, onun uyuşturucu kullandığını tabir edin kafanızda düşenin ne kadar vahim olduğunu idrak edebiliriz. Dünya verilerine baktığımızda 143 bin insanın uyuşturucu kullanımdan dolayı öldüğünü daha net anlarız."

KULLANIM VERİLERİ KORKUTUYOR

Uyuşturucu kullanım verilerine bakıldığından dünyada uyuşturucu kullanan sayısının 143 milyon olduğunu vurgulayan Nasıranlı, "Avrupa'da uyuşturucu kullanım oranı yüzde 27'lerde. Bununla Türkiye'yi karşılaştırdığımızda Türkiye yüzde 2.7'lerde. Türkiye uyuşturucu ticareti yapanlarla ile ilgili Avrupa ile Ortadoğu arasında bir geçiş noktasında olduğu için Türkiye'nin bu noktada daha ciddi önlemleri alıp bu geçiş noktasını en az zararla atlatması noktasında çalışmalar yürütmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

4 MİLYAR LİRALIK UYUŞTURUCU

Diyarbakır’da 2016 yıllarında 4 milyar TL değerinde uyuşturucunun ele geçirildiğine dikkat çeken Nasıranlı, “Diyarbakır'ın kırsalda 2016 yılında, İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 4 milyar TL değerinde bir ekimden bahsediliyor. Bu işle uğraşan baronlar, örgütler bize şahıslara arkasında aslında çok ciddi güçlerinde olabileceğini bizim için veri ortaya koyuyor. 2016 verisi 4 milyar TL’dir. Bir ilin bütçesinde çok bir veriden bahsediyoruz.  Bu insanları buradan uzaklaştırmak elbette kolay değil. Çok ciddi çalışmaların olması lazım.” dedi.

4 BİN ÇOCUK UYUŞTURUCU AĞINDA

Son üç yılın verilerine bakıldığında Diyarbakır'da uyuşturucu kullanan ve uyuşturucu kullandığı için denetimli serbestliğe tabi tutulan 4 binin üzerinde çocuğun olduğuna dikkat çeken Nasıranlı, şunları kaydetti:  "Bu Diyarbakır için çok ciddi bir rakamdır. Bu noktada saha çalışması ile bazı kurumların yanında yerel yönetimlerle birlikte aynı zamanda sivil toplum örgütlerinin çalışması çok önemlidir. Çünkü uyuşturucuyla mücadele aynı zamanda sivil bir alandır. Sivil bir alan olduğu için merkezi hükümetlerin yapabileceği çalışma alanı ayrıdır. Yerelde sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimlerle ve kentteki bütün dinamiklerle yapabileceği çalışma çok çok daha etkilidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz