Görüş Bildir

59 AP'li vekile mektup!

AVRUPA Parlamentosu'ndan 59 milletvekili, Olağünüstü Hal kapsamında yayımlanan kanun hükmündeki kararnameye dayanılarak kapatılan Türkiye'nin ilk Kürtçe çocuk kanalı 'Zarok TV' için Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini'ye mektup yazdı.

59 AP'li vekile mektup!

Amerika'nın Sesi Radyosu'ndaki habere göre, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa'nın da bulunduğu 13 ülkeden 59 milletvekili, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini'ye hitaben mektup göndererek Türkiye'deki OHAL uygulamalarından duyulan kaygılarını dile getirdi. Aralarında Türkiye'nin ilk çocuk kanalı Zarok TV'nin de bulunduğu çoğu Kürtçe yayın yapan bazı televizyon kanallarının kapatıldığı hatırlatılan mektupta, şöyle denildi:

ZAROK TV İÇİN MEKTUP

"Bu kanallar arasında, Kürtçe bir çocuk televizyon kanalı, Zarok TV de var ve bu kanal Kürt çocukları için var olan tek kanal. Medya çoğulculuğu ve özgürlüğüne yönelik bu tehlikeli darbe bir tarafa, sadece çocuklar için oluşmuş bir kanalı, bir çocuk televizyon kanalını hedef almak, tarafımızı özellikle kaygılandırmaktadır. Tüm bunların, çocuk hakları üzerine oluşturulmuş Birleşmiş Milletler Kongre maddelerine 'BM Çocuk Hakları Sözleşmesi' karşı gelen durumlar olduğu inancındayız. Bu kapsamda, Türkiye'nin, söz konusu maddeler arasında, azınlıklara ait çocuklara yönelik eğitim ve medya maddelerine yönelik şerh koştuğu çekingenliklerinin farkındayız" denildi.

59 AP MİLLETVEKİLİNE

Mogherini'nin devreye girmesi çağrısı yapan milletvekillerinin mektubunda devamla, şu ifadeler yer aldı:

"Benzeri aşırı önlemler, kendi dillerinde artık eğlence ve bilgi kaynağı noksanlığından ve buna bağlı eğitim ve hürriyet haklarına yönelik doğacak olumsuz sonuçlardan zarar görecek çocuklarıyla, Kürt azınlığını açıkça hedeflemeyi amaçlayan, amacını aşan tepkiler olarak görülür. İlgili Türk makamlarına bu hassas konuya dair endişelerimizi iletmeniz ve kapatılan tüm TV kanallarının tekrar açılmalarına yönelik, özellikle Zarok TV'nin, gerekli rolünüzü uygulamanızdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi