Görüş Bildir

AB, kaçak göçmenler, ve AB liderlerinden Türkiye'ye gözdağı 'Mart'a kadar vaktiniz var'

AB zirvesinde, mülteci akınını azaltabilmesi için Türkiye’ye mart ayına kadar süre verildi. 5 Mart’ta Ankara ile toplantı yapılması planlanırken Frontex, Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin günde 4 bin seviyesine tırmandığını açıkladı. Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, Türkiye ile 5 Mart tarihinde yeni bir zirve kararı aldı

AB, kaçak göçmenler, ve AB liderlerinden Türkiye'ye gözdağı 'Mart'a kadar vaktiniz var'

AB zirvesinde, mülteci akınını azaltabilmesi için Türkiye’ye mart ayına kadar süre verildi. 5 Mart’ta Ankara ile toplantı yapılması planlanırken Frontex, Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin günde 4 bin seviyesine tırmandığını açıkladı.  Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, Türkiye ile 5 Mart tarihinde yeni bir zirve kararı aldı

Türkiye ile imzalanan ortak mülteci eylem planını görüşmek için Brüksel’de toplanan AvrupaBirliği (AB) liderleri, Türkiye ile 5 Mart tarihinde yeni bir zirve kararı aldı. Zirveden sonra konuşanAlmanya Şansölyesi Angela Merkel, AB üyelerinin Türkiye ile imzalanan mülteci planı konusunda uzlaşmaya vardığını belirtirken, Mart ayındaki zirveye kadar anlaşmanın değerlendirileceğini söyledi. Merkel, AB’nin mülteci krizi ile mücadelede önceliğinin Türkiye ile imzalanan anlaşma olduğunu vurguladı.

‘Hava şartlarına bağlı’

Türkiye ile varılan anlaşmanın yeterli olmayacağını savunan Doğu Avrupa ülkeleri, zirve öncesinde sundukları ‘B Planı’nda, Balkan ülkeleri arasındaki sınırların dikenli tellerle çevrilmesini savunmuştu. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, “A, B ve C planlarının  devreden çıkarılması gerekiyor. Bunların hiçbir anlamı olmadığı gibi AB içinde de ayrıma yol açıyor. Bunun yerine farklı yaklaşımların sentezine bakmamız gerekiyor” dedi. AB ile Türkiye arasında kasım ayında varılan anlaşma ile, Türkiye’ye mülteci akışını durdurması karşılığında 3 milyar euro mali yardım yapılması kararı alınmıştı. AB, anlaşma kapsamında 2016 yılında Türk vatandaşlarına vize serbestliği verilmesi ve AB müzakerelerinde yeni konu başlıklarının açılması kararı almıştı. AB sınır koruma ajansı Frontex ise, Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısının 14 ve 15 Şubat’ta 230’a kadar düşmesine karşın 16 Şubat’ta bin 783, 17 Şubat’ta ise 4 bin 611 mültecinin Ege Denizi üzerinden Yunanistan’a geçtiğini açıkladı. Frontex, son iki günde Ege’de bin 700 mültecinin kurtarıldığını belirtti. Sakız Adası’nda bir Yunan sahil güvenlik görevlisi, “Azalma hava şartları ile alakalı. Türklerin kısıtlama adımlarına bağlı değil” dedi. Merkel, Türkiye’den yılda belirli sayıda mülteci alınmasının, mülteci anlaşmasının başarılı olması durumunda gerçekleşeceğini söyledi. Planın başarılı olup olmadığının Mart ayına kadar değerlendirileceğini vurgulayan Şansölye, Türkiye’den Yunan kıyılarına gelen mülteci sayısında azalma olduğunu ancak bunda kış aylarının rolü olduğunun kestirilemediğini söyledi.

‘NATO gemisi Ege’de’

Alman Der Spiegel dergisi, Merkel’in Almanya’nın en büyük eyaletlerinden Baden-Württemberg’de 16 Mart tarihinde gerçekleşecek eyalet seçimlerinden önce, konu ile ilgili kesin çözüm bulmaya çalıştığını yazdı. Baden-Württemberg’de 2011’deki seçimde Merkel’in Hırıstiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 39 oyla birinci parti olmuştu.

Öte yandan Alman haber ajansı DPA’ya konuşan bir NATO yetkilisi, NATO’nun Türkiye ve Yunanistan arasındaki insan kaçakçılığını engellemek için Ege Denizi’ne gönderdiği geminin dün bölgeye ulaştığını söyledi.  

Mülteciler trenle Almanya’ya götürülecek

Mültecilerin Almanya’ya geçmek için kullandığı ‘Balkan rotası’ üzerindeki ülkelerin emniyet müdürleri Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de toplandı. Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya’nın katıldığı toplantıda alınan karara göre, mültecilere Makedonya-Yunanistan sınırındaki Gevgeli kentinde adli sicil kontrolü yapılacak, mülteciler buradan Almanya’ya trenle götürülecek. Hırvatistan Emniyet Müdürü Vlado Dominic, planın hemen uygulamaya geçeceğini söylerken; mültecilerin Makedonya’dan trenle Sırbistan ve Slovenya üzerinden Avusturya’ya götürüleceğini açıkladı. Sadece Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin kabul edileceği belirtilirken, diğer ülkelerden gelenlerin Türkiye ve Yunanistan’a iade edileceği vurgulandı.  Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise bazı ülkelerin mülteci krizini Almanya’nın sırtına yüklemek istediğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir