Acı dramlarıyla katmerleşiyor!

Ev ve iş yerleri zarar görenlerin tepkileri devam ederken, hayatını kaybedenler ise ardlarında acı dramlarını bıraktılar.

Acı dramlarıyla katmerleşiyor!

Bağlar'daki bombanın karartığı hayatların ardından gözyaşları dinmezken, ardlarında bıraktıkları dram ve onların yaşadığı hayat hikayeleri, yürek dağlıyor. Geride bıraktıkları gözyaşları içerisinde mezar başlarında ağıt yakararak, teröre lanet getiriyor.

TERÖRE ŞEHİT OLDULAR

Kimi Suriye'deki iç savaştan kaçıp, Diyarbakır'a sınıp hayata tutunmaya çalışırken, kimi Sur'daki hendek ve barikat teröründen kaçıp, Bağlar'da normal hayatını sürdürme gayretinde iken, kimi de çocuklarına hem annelik hem de babalık yaparken, kalleş terörün canlı bombasıyla hayatları karardı.

LANETLER YAĞDIRIYORLAR

Yürekleri burkan hayat hikayeleri, ailelerde acıları katmerleştirirken, evi ve işyerleri hasar görenler de, kurtuldaklarına yükür ederken, yaşatılanlara da lanet yağdırıyor. Ferzende Taş "Bu patlamayı gerçekleştirenlerin Allah belasını versin. İnsanların eşyaları şu an bile enkaz altında. Bunu yapanların eline ne geçti?"  derken, Haşim Yıldırım "Daha önce de Sur ilçesinde evimiz yıkıldı. Evlerimizden olduk, buraya geldik. Burada da patlama meydana geldi. Allah'ın izniyle düzelecek buralar. Ülkenin birliği ve beraberliğidir önemli olan" dedi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK'lıların bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda hasar gören evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların tepkileri dinmiyor.

Örgüt üyelerince 4 Kasım'da Aydın Arslan Bulvarı'ndaki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yakınında 3 ton patlayıcı tuzaklanan minibüsün infilak ettirilmesiyle 2'si polis 11 kişinin hayatını kaybettiği, 100'ü aşkın kişinin yaralandığı saldırıda ev ve iş yerlerinde hasar oluşan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalar sürüyor. Sağlanan desteklerden duyduğu memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, mağduriyetlerine neden olan PKK'ya ise tepki gösteriyor.

- "Bunu yapanların eline ne geçti?"

Vatandaşlardan Ferzende Taş, halkın büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti. Saldırı nedeniyle vatandaşların tedirginlik yaşadığını, evinden, iş yerinden olduğunu belirten Taş, "Bu patlamayı gerçekleştirenlerin Allah belasını versin. İnsanların eşyaları şu an bile enkaz altında. Bunu yapanların eline ne geçti?" dedi.

- Terör ikinci kez evinden etti

Haşim Yıldırım ise yaşanan mağduriyetin son olmasını istediklerini vurgulayarak, "Daha önce de Sur ilçesinde evimiz yıkıldı. Evlerimizden olduk, buraya geldik. Ama burası ikinci Sur oldu. Burada da patlama meydana geldi. İnşallah Allah'ın izniyle düzelecek buralar. Ülkenin birliği ve beraberliğidir önemli olan. Her kim yaptıysa Allah belasını versin." diye konuştu.

- "Allah devletimize zeval vermesin"

Yasin Kılıç (67), saldırının çok sayıda kişinin mağduriyetine yol açtığını dile getirdi.

Terör saldırısının kabul edilemez olduğunu anlatan Kılıç, "Allah devletimize zeval vermesin, devletimize yardım etsin. Allah son nefesimize kadar devletimizi başımızdan eksik etmesin." dedi.

Esnaf Ali Demir de saldırıda evinin hasar gördüğünü söyledi.

Mağdur vatandaşların bir kısmına ödemelerin yapıldığını, kalanların da zararlarının giderileceğini belirten Demir, "Vali ve Bağlar Kaymakamına teşekkür ediyorum. Allah bu patlamayı gerçekleştirenlerin belasını versin." ifadelerini kullandı.

Acı dolu hayat hikayeleri

Bağlar'daki bombanın karartığı hayatların ardından gözyaşları dinmezken, ardlarında bıraktıkları dram ve onların yaşadığı hayat hikayeleri, yürek dağlıyor. Geride bıraktıkları gözyaşları içerisinde mezar başlarında ağıt yakararak, teröre lanet getiriyor. Hayat hikâyeleri yürekleri burkarken hayatını kaybedenlerden kimisi yetim kalan çocuklarına hem anne hem babalık yaptığı, kimisi ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye göç ettiği, kimisi de çocuk yaşta evin geçimini tek başına sırtladığı öğrenildi.

Zeynep Sevinçer

Saldırıda hayatını kaybeden Zeynep Sevinçer 28 yaşındaydı. Biri 4 yaşında diğeri 4 aylık olmak üzere 2 çocuğu olan Sevinçer, yıllardır kurduğu ev sahibi olma hayaline patlamadan 15 gün önce kavuşmuştu. Ancak PKK'nin bombası hem Sevinçer'i hayatından etti hem de evinin yıkılmasına neden oldu. Ölüm Sevinçer'i, çok sevdiği çocuklarına kahvaltı hazırlarken yakaladı.

Halime Bulut

Patlamanın bir başka kurbanı ise Halime Bulut (61)… Hamile olan kızının doğum yapmasıyla büyük bir sevinç yaşayan Bulut, torununu görmek için patlamanın yaşandığı sabah yola koyuldu. Bomba yüklü minibüsün karşısındaki kaldırımda ağır adımlarla ilerleyen Bulut, ilerleyen yaşının verdiği durum nedeniyle işitme sorunu da yaşıyordu. Yine, patlamada hayatını kaybeden Rıza Çınar'ın, minibüste bomba yüklü olduğunu fark etmesi üzerine araçtan uzaklaşılması için bağırmış ancak Halime Bulut, olan bitene bir anlama veremediği için yoluna sakin bir şekilde devam etmişti. O esnada patlayan bomba yüklü minibüs, Halime Bulut'u, torununu göremeden hayattan kopartmıştı.

1987 yılında eşinin böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından 4 yetim çocuğuna hem annelik hem de babalık yapan Bulut'un patlamada evi de zarar gördü.

Merve Erman

Henüz 16 yaşında PKK'nin bombasına kurban giden Merve Erman ise, hayata erken atılmıştı. Çocuk yaşta annesini kaybetmiş olan Erman, engelli babasına bakabilmek ve evin geçimini sağlamak için çalışıyordu. Ölüm onu sabah işe gideceği sırada yolcu durağında beklerken buldu.

Abdurrahman Hesen

Suriye'de yaşanan çatışmalardan dolayı Diyarbakır'a yerleşen Abdurrahman Hesen (39) de, işe gitmek için çıktığı eve bir daha dönemedi. Patlama onu da yolcu durağında beklerken buldu. 4 yıl önce Suriye'nin Haseke ilinde bulunan evinin bombardıman sonucu yıkılmasının ardından Türkiye'ye göç eden Hesen'in ardında gözü yaşlı eşi ve 3 çocuğu kaldı. Hesen memleketi Heseki'de defnedildi.

Rıza Çınar

Patlamada hayatını kaybeden Rıza Çınar (25) ise bomba yüklü aracı fark etmesiyle belki de daha fazla ölümün önüne geçti.

Kullandığı otomobile çarpmasıyla bomba yüklü minibüsü takip eden Çınar, aracın önünü kesip saldırgan sürücünün olduğu kapıya açınca bomba düzeneğini fark etti. Bunun üzerine minibüste bombanın olduğunu bağırıp, araçtan uzaklaşmaya çalışan Çınar, buna rağmen vücuduna çarpan şarapnel parçalarıyla hayatını kaybetti. Sağlık çalışanı olan Çınar, Yeniköy mezarlığına defnedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz