Görüş Bildir

Adalet Bakanı Bozdağ, ABD'ye gitti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi talebiyle hazırlanan dosyada, iade için gerekli olandan daha fazlasının bulunduğunu belirterek, "Terörist Gülen'in iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir.

Adalet Bakanı Bozdağ, ABD'ye gitti

Bakan Bozdağ, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere özel uçakla ABD'ye gitti.

Bozdağ, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile FETÖ kurucusu ve yöneticisi, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bir numaralı faili Gülen'in iadesini görüşeceklerini belirtti.

ABD'ye daha önce 4 iade dosyası gönderdiklerini, darbe teşebbüsüyle ilgili de geçici tutuklama talebini ilettiklerini hatırlatan Bozdağ, ziyarette mevkidaşı Lynch ile görüşmeler yapacaklarını ve Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden ABD'nin en üst düzey yetkilisine aktarma fırsatı bulacaklarını dile getirdi. Beklentilerini ifade edeceklerini, gelinen noktayı anlatacaklarını belirten Bozdağ, Türkiye ile ABD arasındaki iade anlaşması kapsamındaki karşılıklı hükümlerin de altının çizileceğini bildirdi.

- "Dosyada gereğinden fazlası var"

Dosyada, terörist Gülen'in iadesi için gerekli olandan daha fazla delil bulunduğunu aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:

"Dosyada bize göre terörist Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi için gerekli olandan daha fazlası var. Bugüne kadar Türkiye'den istenen iadeler veya geçici tutuklama talepleri, sadece ABD'nin değil başka ülkelerin Türkiye'den istedikleri, bunlarla mukayese ettiğimizde de dosyaların sıhhati açısından baktığımızda en dolu dosya Fetullah Gülen'in geçici tutuklanma talebini içeren dosya ve iade dosyalarıdır. Altı dolu dosyalar, iadesi için aramızdaki sözleşmenin öngördüğü şartları fazlasıyla taşımaktadır."

Adalet Bakanı Bozdağ, temasları sırasında Türkiye'nin beklentileri, hassasiyetleri ve konunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunu vurgulayacaklarını ifade etti.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için de Fetullah Gülen o anlamı ifade ediyor. Bu çok net bir durumdur. Türkiye'de bu kadar büyük suçlara karışmış, en son 241 vatandaşımızın ölümüne, verdiği talimatlarla yol açmış, 2 bin 194 vatandaşımızın yaralanmasına neden olmuş birisi Amerika Birleşik Devletleri'nde, Pensilvanya'da yaşıyor ve oradan terör örgütünü halen yönetmeye devam ediyor."

Bozdağ, Türkiye'nin dost ve müttefiki ABD'de yaşayan birinin, herhangi bir kısıta tabi olmaksızın terör örgütünü yönetmeye devam ediyor olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

ABD'nin Türkiye ile yakın çalışma iradesini daha önce ortaya koyduğuna işaret eden Bozdağ, ABD Adalet Bakanlığından uzmanların Türkiye'ye geldiğini hatırlattı. Bozdağ, "Umarız ki Türkiye'nin beklentilerine ve aramızdaki anlaşmanın gereklerine uygun bir karar verilir." diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bozdağ, bir soru üzerine Gülen'in kaçma ihtimaline karşı geçici tutuklanmasını talep ettiklerini anımsattı.

Hukuken ve Türkiye ile  ABD arasındaki anlaşma gereğince geçici tutuklamanın bir tedbir olduğunu bildiren Bozdağ, bunun yerine getirilmesini ABD'den talep ettiklerini, bu talebi de yenileyeceklerini söyledi.

- "Türk halkında rahatsızlık meydana getiriyor"

Görüşmelerden sonuç alınamaması halinde Türkiye'nin başka bir planının olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, Gülen'in ABD'de yaşıyor olmasının Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Bozdağ, "İade sürecinin uzaması, geçici tutuklama talebinin yerine getirilmemesi Türkiye'de ve Türk halkında büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor. Bunun bu şekliyle devam etmesi, iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki artık Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, bir terörist yüzünden olumsuz noktaya gelmesin. Bizim dileğimiz odur." diye konuştu.

Beklentilerinin Gülen'in iadesi oluğunu bildiren Bozdağ, bu beklentiyi tekrar dile getireceklerini kaydetti.

Adalet Bakanı Bozdağ ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Adalet Bakanlığı Uluslarası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürü Harun Mert, Bakanlık Yüksek Müşaviri Bilal Çetin de ABD'ye gitti.

Bakan Bozdağ, yarın Türkiye saati ile 23.00'te ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile bir araya gelerek Gülen'in iadesi ve geçici tutuklanması taleplerini görüşecek.

ABD'de çeşitli programlara katılacak Bakan Bozdağ, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) 27 Ekim Perşembe günü Washington'da gerçekleştireceği "15 Temmuz Darbe Teşebbüsü" konulu toplantıda konuşacak. Bekir Bozdağ, cuma günü ise Anadolu Ajansının, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde düzenleyeceği "Milli İradenin Yükselişi Fotoğraf Sergisi"nin açılışını gerçekleştirecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi