AİHM'e itiraz hazırlığı

EĞİTİM Sen başta olmak üzere çeşitli sendikalara üye 11 bin öğretmenin açığa alınmasından sonra bölgedeki okullarda öğretmen açığı devam ederken, sendikalar Danıştay'a itiraz edeceklerini, gerekirse de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı.

AİHM'e itiraz hazırlığı

Terör örgütüyle ilişkileri oldukları iddiasıyla tedbiren 11 bini aşkın öğretmenin açığa alınması, bölgede faaliyet gösteren eğitim sendikalarının tepkisine yolaçtı. Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hava Karahancı, Danıştay'a itiraz edeceklerini, gerekirse konuyu AİHM'e taşıyacaklarını söyledi. Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de, örgütle ilişkisi olmayan öğretmenlerin örgütle ilişkili öğretmenlerden ayrılması amacıyla başlatılan soruşturmanın seri ve adaletli bir şekilde tamamlanması gerektiğini belirtti.

6 SENDİKA ÜYESİ TOPLAM 11 BİN 298 ÖĞRETMEN

Bölgede faaliyet yürüten Eğitim Sen, Aktif Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Türk Eğitim ve Eğitim İş Sen üyesi 11 bin 298 öğretmenin açığa alınmasına tepki gösteren Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Hava Karahancı, konuyla ilgili hukuki girişimlere başladıklarını söyledi. Diyarbakır'da 4 bin 314, Mardin'de bin 885, Hatay'da 960, Batman'da 940, Van'da 730, Adıyaman'da 485, Gazintep'te 430, Tunceli'de 504, Muş'ta 155, Bitlis'te 190, Bingöl'de 185 ve Siirt'te 55 olmak üzere toplam 11 bin 298 öğretmen açığa alındığını anlatan Karahancı, bunlardan 9 bin 843'ünün Eğitim Sen üyesi olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR'DA 8 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Diyarbakır'da yaklaşık 18 bin öğretmenin görev yaptığını, açığa alınan öğretmenlerle birlikte yaklaşık 8 bin öğretmene hala ihtiyaç olduğunu ifade eden Karahancı şöyle dedi:

"Hukuki bütün yolları denemeye başladık. İtiraz dilekçelerimiz hazır. Genel merkez düzeyinde avukatımızla çalışmalarımızı yürüttük. Sendikamız bütün bölge avukatlarının topladığı, uluslarlarası boyutta üye olduğumuz sendikalarla da dayanışma içerisine girdik. Öncelikle genel merkezimiz düzeyinde Danıştay'a başvuracağız alınan kararın iptali için."

'SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERLE KALİTE OLMAZ

Diyarbakır Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de, açığa alınan öğretmenlerden boşalan okullardaki öğretmen açığının sözleşmeli öğretmenlerle giderilmesinin doğru olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Diyarbakır'da 5 bin civarında açığa alınma, görevden alınma var, 2 bin de öğretmen açığı vardı. Toplam şu an 7 bin civarında bir öğretmen ihtiyacı var Diyarbakır'da. Açığa alınan öğretmenlerden kaynaklı açık da ücretli öğretmenlerle telafi edilmektedir. Bu şekilde eğitimin kalitesinin artışı sözkonusu olamaz. Dolayısıyla ilimizde kaliteli bir eğitim için kadrolu öğretmenlerle yola çıkılmasının ve eğitimdeki açıkların da biran önce giderilmesi gerekmektedir. Özellikle örgüte destek veren, destek kastıyla hareket etmiş öğretmenlerle, destek kastıyla hareket etmeyen öğretmenlerin birbirinden ayrılması gerekiyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz