Aileler sokakta

Diyarbakır'da kolonları patlaması sonucu çöken apartmanın çevresinde bulunan 4 apartman da yıkılma tehlikesiyle tahliye edilirken, bina sakinleri yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

Aileler sokakta

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi 2'nci Sokak'ta bulunan 4 katlı Gökdağ Apartmanı, kolonlarının patlaması sonucu yıkılmıştı. Yıkılan apartmanın sakinleri ve çevresinde yıkılma riskine karşı tahliye edilen diğer 4 apartman sakinlerinin bazıları gidecek bir yerleri olmadığı için geceye dışarda geçirmek zorunda kaldılar.

Bina sakinlerinin endişeli bekleyişleri devam ederken yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.

3 gündür dışarıda kaldıklarını ve kimsenin gelip durumlarını sormadığını ifade eden apartman sakinlerinden Hasan Çiçek, binanın sağlam olduğunu iddia ederek evlerine dönmek istediklerini söyledi.

Çiçek, "Bizim başka yere gitmek için gücümüz yok. Eşyalarımızı şimdi verseler de elimizde bir pikap parası olmadığı için başka yere götüremeyiz. Önce bir imkân tanısınlar bize. Ev mi veriyorlar, kiramızı mı karşılıyorlar, bize daire mi yapıyorlar? Ne yapıyorsa yapsınlar, imkân tanısınlar sonra bizi dışarıya çıkarsınlar." dedi.

Belediye yetkililerine seslenen Çiçek, "Büyükşehir ve Yenişehir bu fakir fukaranın halini gelip sorsunlar. Hepsi dışarıda mağdur, perişan oturuyorlar. Kimse gelip halimizi sormuyor. 2 kapıyı da mühürlemişler. Güvenlik güçleri gelmiş burada kimseye kapıya yanaştırmaya bırakmıyor. Perişan durumdayız." ifadelerini kullandı.

Ağabeyinin cezaevinde olduğunu ve bu yüzden 2 aile geçindirmek zorunda kaldığını söyleyen Nevzat Kar ise "Çöken bina 30 senedir çürüktü, kimse gelip de gelip bize ‘bu bina çürüktür, bugün yarın çökecek.’ demedi. Ta ki kendi kendine çökene kadar. İnsanlar içinde oturuyordu. Allah’tan bir ışık geldi o insanlar çıktı. Allah-u Teâlâ ışık vermeseydi o insanlar hepsi altta kalacaktı." diye belirti.

Binalarının şu anda boşaltıldığını hatırlatan Kar, "Kimse bize herhangi net bir bilgi veremiyor.  Eşyalarımız hepsi içerde,  dışarıda olduğumuz için çok mağduruz, yetkililere sesleniyoruz: Hepimiz kiracıyız ve bu aileler hepsi sokakta yatıyor, bir an önce bir çare bulsunlar.  Ben ve ağabeyim aynı binada oturuyoruz ağabeyin şu anda cezaevinde, her iki eve de ben bakıyorum şu anda sokakta kaldığımız için bakma durumumuz da kalmadı çalışmıyoruz. Devlet bize sahip çıksın." Sıkıntılarını dile getirdi.

"En azından nakliye ve diğer yardımları yapsınlar"

Hanife Kar isimli bina sakini de  "Cezaevinde olan iki oğlumun evi de yıkılacak, eşyalarının bir kısmı evde bir kısmı da dışarıdadır, bu nasıl olacak peki? Muhakkak eşyalarının çıkarılması gerekir. En azından nakliye ve diğer yardımları yapsınlar." diyerek yetkililerden bu duruma bir çare bulmalarını istedi.

"Ya kiramı versinler ya da eşyalarımı alıp versinler"

2 çocuğuyla beraber sokakta kaldığını belirten Kadriye Koyuncu ise kendisine sadece Sosyal Dayanışma Vakfından 500 TL verildiğini belirterek, "Ben bu 500 lira ile hangi çocuğuma bakacağım. Hiçbir yardım da yok. Eşyam burada kalmış çıkartamıyorum. Eşim, 10 senedir cezaevindedir ve ben şu an sokakta kalmışım. Başbakandan isteğim, buradan bana bir yardım eli uzatmasıdır. Ben iki çocuğumla sokakta kalamam. Yetkililere bir haftadır durumu anlatmak için gidip geliyorum ama hiçbir yetkiliden ne bir ses var ne de başka bir şey. Ya kiramı versinler ya da eşyalarımı alıp versinler ona göre ben de ayrı bir eve çıkayım. " dedi. (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz