Görüş Bildir

Ambargocu Rıza Sarraf mal varlığına el konuldu! Pek Ebru Gündeş'in mal varlığına neden dokunulmadı

Rıza Sarraf davasında son dakika gelişmeler. Rıza Sarraf'ın ABD'de sorgusu devam ederken, mal varlığına el konulduğu açıklandı. Rıza Sarraf ile birlikte 22 kişinin de mal varlıpına el konuldu. Peki Ebru Gündeş'in mal varlığına el konuldu mu?

Ambargocu Rıza Sarraf mal varlığına el konuldu! Pek Ebru Gündeş'in mal varlığına neden dokunulmadı

Rıza Sarraf davasında flaş gelişmeler devam ediyor. Son dakika Reza Zerrab davasında Rıza Sarraf'ın ma varlığına el konulduğu açıklandı. Öte yandan şu sıralar tutukluluk süreci devam eden iş adamının 22 yakınının da mal varlığına el konulduğu açıklandı. Ancak son dakika gelişmelerde Ebru Gündeş'in mal varlığına el konulup konulmadığı konusunda gözler Günndeş'e çevrildi. Geçtiğimiz günlerde Ebru Gündeş Rıza Sarraf boşşandı mı soruları sıklıkla sorulurken, ünlü çiftin avukatından açıklama geldi.

RIZA SARRAF'IN MAL VARLIĞINA EL KONULDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, Reza Zarrab (Rıza Sarraf) ve yakınlarının mal varlıklarına el konulması kararı verildi. Mal varlığına el konulanlar listesinde Zarrab’la birlikte 22 kişi daha var. Listede dikkat çeken şey ise ‘mal varlığına el konunanlar arasında’ Zarrab’ın şarkıcı eşi Ebru Gündeş ancak kızları Alara Sarraf var. Zarrab Ailesi’nin Türkiye’deki avukatı Şebnem Eriş konuyla ilgili yaptığı ilk açıklamada “Ailenin mal varlığına el konulması kararını şaşkınlıkla karşılıyoruz” dedi.

BOŞANMA DAVASI YOK

Avukat Eriş “Çiftin ortak çocukları Alara Sarraf'ın ismi var. Ebru Gündeş'in önceki güne kadar bir boşanma davası açmadığını biliyoruz. Bize ulaşan bir boşanma başvurusu da yok. Gündeş'in isminin listede olmaması, kızları Alara'nın isminin listede olmasının nedeni bilmiyorum” dedi.

RIZA SARRAF İLE BİRLİKTE 22 KİŞİNİN MAL VARLIĞI ELE GEÇİRİLDİ

ABD’de yargılanan ve şu sıralar ‘tanık’ sıfatıyla ifade veren Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) ve yakınlarının mal varlığına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında el konuldu. Reza Zarrab; şarkıcı Ebru Gündeş ile evli. Karardaki ‘yakınlarının’ ifadesinin, Gündeş’in mal varlığını da kapsadığı iddia edilmişti ancak açıklanan listede Gündeş’in bulunmadığı öğrenildi.  Listede Zarrab’ın Ebru Gündeş’ten olan çocuğu Alara Sarraf da yer aldı.

RIZA SARRAF İLE BİRLİKTE MAL VARLIĞINA EL KONULAN 22 İSİM

Alara Sarraf (Kızı), Hüseyin Sarraf, Şebnem Sarraf, Can Sarraf, Mehmet İbrahim Burhanettin, Behruz Büyükoğlu, German Ghanbari Arablou, Hüseyin Karabeyli, Bahram Dargan Moghaddam, Aydın Harazi, Serdar Güneş, Ali Hossein Zadeh, Göksel Kum, Perviz Leki, Ahmet Saygın, Omid Mohagieh, Hüseyin Nobar, Mohammed Deza, Ali Polat.

EBRU GÜNDEŞ LİSTEDE YOK

Açıklanan listede Ebru Gündeş'in isminin yer almadığı dikkat çekti. Halen evli olan çiftin, evlilik anlaşması yapıp yapmadıkları hakkında iki tarafnda avukatından da bir açıklama gelmedi.

PEKİ NEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün Reza Zarrab'ın, kızı Alara ile 22 yakınının mal varlığına el koyulmasına karar verirken eşi Ebru Gündeş'i ise evlilik öncesi yaptığı evlilik sözleşmesi kurtardı. Evlilik sözleşmesi gereği, herkesi mal varlığının kendi üzerine olmasından dolayı Gündeş'in kendi kazanımlarından elde ettiği mal varlığına el koyulmasının hakkaniyetli olmayacağına karar verildi ve Gündeş karar dışında tutuldu.bru, Reza çiftinin çocukları Alara'nın mal varlığına el koyulması ise Reza Zarrab'ın bazı mallarını kızının üzerine yapmasından kaynaklandığı belirtildi.

TÜRKİYE BM'YE BAŞVURUYOR

ürkiye, FETÖ’nün 17 Aralık kumpasına dair fezlekesinin “kopyala yapıştır” yapılarak ABD’de görülen Rıza Zarrab davasını uluslararası platforma taşıyor.

Türkiye, ABD'deki kumpas davası için Birleşmiş Milletler'e başvuru yapacak.

"Biz doğru olanı yaptık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) tanık olduğu Hakan Atilla davasına ilişkin olarak yaptığı son dakika açıklamasında "Ambargoyu biz delmedik" dedi. "Davadan ne çıkarsa çıksın biz doğru olanı yaptık" diyen Erdoğan, İran ile ticari ve enerji işbirliğinin olduğunu hatırlatarak "Biz ABD'ye taahhütte bulunmadık" demişti.

"Kabul etmiyoruz"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise davaya ilişkin "Hapiste kalmamak için 'Amerikan devletiyle anlaştım' diyen bir kişinin ifadeleri üzerinden Türkiye'de eğer gündem belirlenecekse ve Amerikan yargısı üzerinden Türkiye'de bir hukuk işletilecekse, biz böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz." şeklinde konuşmuştu.

RIZA SARRAF 'TEHDİT EDİLDİM'

İranlı iş adamı Rıza Sarraf, ABD’de Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık sandalyesinde verdiği ifadesine dün de devam etti.

Atilla takım elbise ile Sarraf ise siyah ceket, beyaz gömlek ve haki pantolonla duruşmaya çıktı. Savcılığın sorusu üzerine Sarraf, avukatlarının başvurusu üzerine mahkeme yargıcı Richard Berman’ın özel izniyle sivil kıyafetler gidiğini söyledi. Sarraf, farklı kıyafet giymesinin bir anlama gelmediğini, kendisine hapse geri dönüp dönmeyeceği konusunda herhangi bir vaatte bulunulmadığını söyledi.

Sarraf, cezaevinde aldığı tehditler nedeniyle FBI’a ait bir tesiste kaldığını söyledi. Zarrab, tehditlerle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Sarraf, tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla’nın da böyle bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi. Duruşmada dava ile ilgili ses kayıtları da dinlendi.

Zarrab savcılığın belge olarak sunduğu tüm telefon ses kayıtları ve e-postaların gerçek olup olmadığı, içeriklerinin doğru olup olmadığı, kendi konuşmaları ve yazışmaları olup olmadığı sorularına “Evet, içerikleri doğru, konuşmalar ve yazışmalar benim” karşılığını verdi.

Çeviri sıkıntısı yaşandı

Öte yandan davayı takip eden gazeteciler, duruşmanın çeviri nedeniyle ağır ilerlediği ve simultane tercüme yapılamadığı belirtti. Savcı sorusunu sorduktan sonra sustuğu, tercümanın da çeviriyi yaptığı öğrenildi. Zarrab’ın da cevabı verdikten sonra aynı şekilde çeviriyi beklediği ve savcılığın soru sormaya devam ettiği öğrenildi.

OTURDUKLARI YALI DAVALIK OLMUŞTU

Beykoz Kanlıca’daki yalılarında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptıkları iddiasıyla Rıza Sarraf ile dosyası ayrılan Ebru Gündeş ve Hakkı Süha Gökdemir hakkında 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davalara devam edildi. Her iki davanın dosyasına da bilirkişi raporu konuldu. Raporda, Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş tarafından yaptırılan tadilatların Boğaziçi Kanunu’na aykırı tadilatlar olduğu, bu tadilatların yıktırılması gerektiği görüşüne yer verildi.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde önce, Amerika’da tutuklu bulunduğu için sorgusu yapılamadığından dosyası ayrılan Rıza Sarraf’ın yargılandığı davaya bakıldı.Duruşmaya Rıza Sarraf’ın Avukatı Tuğçe Yanarkol ve şikayetçi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Avukatı Kevser Erman katıldılar.

TANIK: BASINDAN GÖRDÜĞÜM RESİMLERDE YALININ YÜKSELTİLMİŞ OLDUĞUNU GÖRDÜM

Duruşmada, Rıza Sarraf adına kayıtlı taşınmazın eski sahiplerinden Fatma Sema Küçüksöz tanık olarak dinlendi. Taşınmazı Rıza Sarraf’a devreden kişiye kendisinin devrettiğini söyleyen tanık Küçüksöz, “Ben yalıyı aldığımdan harabe vaziyetteydi” dedi.

Bu nedenle bir mimarla anlaştığını söyleyen Küçüksöz, “Tüm projeleri aslına uygun olarak hazırlandı, anıtlar bölge müdürlüğünden gerekli izinler alındı ve izin doğrultusunda harabe yapı yıkılarak aslına uygun şekilde baştan yapılmaya başlandı. Boğaziçi imar kurumundan da iznimiz vardı. O zaman komşu parsel yine hemen hemen bana bitişik şekildeydi. Sol tarafımda kalan ve o dönem Yahya beye ait olan yerle aramda yaklaşık 1.5-2 metre boşluk vardı, asansör yoktu. Ancak bizim projemizde benim rahatsızlığım nedeniyle bir asansör boşluğu vardı, ancak biz zaten taşınmazı tamamlayamadan satmak zorunda kaldık, çünkü devamına sağlığım elvermedi. Sadece duvarları çıkılmış vaziyette, sıvası dahi yapılmadan devretmiştim. Benden sonra yapılan işlemleri ise bilmiyorum. Bahsettiğim 3 yalı hemen hemen aynı yükseklikteydi, sadece denize doğru sağ tarafımda kalan yalı çok az miktarda benim yalımdan yüksekti, sonradan basında gördüğü resimlerden yalının diğerlerine göre yükseltilmiş olduğunu gördüm” dedi.

Amerika’da tutuklu bulunduğu için sorgusu yapılamadığından bir önceki celse dosyası, diğer sanıklar Ebru Gündeş ve Hakkı Süha Gökdemir’in dosyasından ayrılan Rıza Sarraf ‘ın, istinabe yoluyla ifadesinin alınabilmesi için Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıların yanıtının beklenmesine karar verildi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

Hemen ardından Ebru Gündeş ve tadilatı yapan Hakkı Süha Gökdemir’in yargılandığı davanın duruşması yapıldı. Duruşmaya, şikayetçi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Avukatı Kevser Erman ile sanık Hakkı Süha Gökdemir’in Avukatı Tuğçe Yanarkol katıldı. Hakim Şeyda Kibar Yıldırım, dava dosyasına, davaya konu yalılarda yapılan keşif sonucu hazırlanan bilirkişi raporunun geldiğini söyledi. Duruşma, tarafların bilirkişi raporuna karşı beyanlarının alınması için ertelendi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE YALILARDAKİ HERŞEY İZİNSİZ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Davaya konu yalılarda 2 Mart 2017 tarihinde yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporuna göre yalılardaki tadilatlar izinsiz olarak yapılmış. Raporda, İstanbul boğazının özgün bir mimari ve tarihi kimliğe sahip olmasında dolayı Boğaziçi Kanunu ile koruma altına alındığı belirtilerek, “Boğaziçinde bulunan tesçilli ahşap yalıların restorasyonu bu kanuna göre Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kurullarınca incelenip onaylanacak restorasyon projelerine göre yapılmaktadır. Şüpheli Ebru Gündeş ve Rıza Sarraf bu kurula uymayıp sadece küçük onarımlar (boya, badana, çatı aktarımı gibi) için geçerli olabilecek eski tarihli bir rapora istinaden Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce verilmiş basit onarım izniyle, yalılar arasında asansör yapılmış, binalar izinsiz olarak birleştirilmiş, zemin kat denize bakan kısımda pencere oranları değiştirilmiş, açılır kanat pvc pencereer konulmuş, binanın döşeme kotları değiştirilerek kat adedi arttırılmış, binanın gabanisi yükseltilmiş, 2. kattaki balkon kapatılarak iç mekana dahil edilmiş, binanın özgün cephe mimarisi değiştirilmiş tamamen yeni bir yapı yaratılmış” denildi.

RAPORDA İZİNSİZ YAPILAN TADİLATLARIN YIKILMASI ÖNERİLDİ

Davaya konu yapıların onaylı projelerine uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilen bilirkişi raporunda, şüpheliler Ebru Gündeş, Rıza Sarraf ve Hakkı Süha Gökdemir’in Boğaziçi Kanunu’na aykırı hareket ettikleri, bu kanunun ilgili maddeleri kapsamında haklarında işlem yapılması gerektiği belirtilerek, “Yapının alınmış eski yapı ruhsatı, ekleri ve imar mevzuatına aykırı kısımlarının yıktırılması” gerektiği görüşüne yer verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Rıza Sarraf, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011’de satın alarak, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirdi. Sarraf,tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlattı. Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı gerçekleştiği iddiaları üzerine suç duyurusunda bulunuldu. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Rıza Sarraf ile eşi Ebru Gündeş’in Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği anlatıldı. İddianamede, şüpheliler Rıza Sarraf, eşi Ebru GündeşSarraf ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir’in “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık” suçundan 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önceki celsesinde, Amerika’da tutuklu bulunduğu için sorgusu alınamayan Rıza Sarraf’ın dosyası ayrılmıştı, Sarraf, Ebru Gündeş ve Hakkı Süha Gökdemir’den ayrı yargılanmaya başlanmıştı.

RIZA SARRAF KİMDİR?

Türkiye'de faaliyet gösteren iş adamıdır. İran ve Türkiye vatandaşlıklarına sahiptir Türkiye’de faaliyet gösteren Royal Holding’in sahibidir.

Hakkında rüşvetten kara para aklamaya kadar çeşitli iddialar olan Zarrab, 17 Aralık soruşturması’nda kilit isim olarak gözaltına alınmış, 70 gün tutuklu kaldıktan sonra suç vasfının değişme ihtimali doğduğu gerekçesiyle tahliye edilmiştir.

19 Mart 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde banka dolandırıcılığı ve kara para aklamanın yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik ambargosunu delmek suçlamaları ile göz altına alınmış, ardından mahkeme tarafından 75 yıla kadar hapis istemiyle tutuklanmıştır.

12 Eylül 1983’te Tebriz’de dünyaya geldi. Yaşamını Dubai'de sürdüren İran Azerisi bir aileye mensuptur. Reza Zarrab olan ismini Rıza Sarraf olarak Türkçeleştirmiştir.

1996’da kurulan Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Dubai’de finans ve para piyasalarında faaliyet göstermeye başladı. Yirmili yaşlarından itibaren Türkiye’de yaşayan ve şarkı sözü yazarlığı da yapan işadamı arabesk / fantezi şarkılara söz yazarak İstanbul müzik piyasasına girdi. Azerbaycanlı sevgilisi Günel Zeynalova için kara sevda şarkıları yazarak tanındı.

Türkiye’deki faaliyetlerine 2008 yılında kurduğu Royal Denizcilik A.Ş firması ile başladı. Ardından demir çelik ve inşaat sektöründe yatırımlar yaptı. 2010 yılında kardeşi Mohammed Zarrab (Can Sarraf) ile Royal Holding’i kurdu.

Müziğe olan ilgisi sonucu tanıştığı Ebru Gündeş ile 2010 yılında evlendi.Bu evlilikten Alara isimli kızı dünyaya geldi (2011). Eşine aldığı hediyeler nedeniyle sık sık magazin basınının gündemine geldi.

Altın piyasasında faaliyet gösteren Royal Holding'in alt firması olan Durak Döviz bürosunun sahibi Zarrab, şoförü ve yardımcısı Turgut Happani'nin Atatürk Havalimanı’nda kaçakçılık suçlamasından gözaltına alınmasının[9][10]ardından Safir Altın Ticaret Limited adlı firmayı kurarak altın piyasasındaki faaliyetlerini yürüttü. Safir Altın Ticaret, 2012 yılında Türkiye’nin 12milyon dolarlık altın ihracatının yüzde 46’sını tek başına gerçekleştirdi.

2016 yılında ihracattaki üstün performansı nedeniyle ödüle layık bulunmuş ve ödülünü Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin elinden almıştır.

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile vatandaşlık dosyası hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararıyla babası Hossein (Hüseyin), ağabeyi Mohammad Zarrab (Can Sarraf) "istisnai kişiler" sınıfından faydalanarak Mayıs-Kasım 2013 Türk vatandaşı oldu. Uluslararası para ve altın takasçılığı ile ilgili haberler nedeniyle sık sık basının gündemine geldi

EBRU GÜNDEŞ KİMDİR

Konfeksiyon işçisi iken Neşe Demirkat ile tanışan Gündeş, Koral Sarıtaş ile Selçuk Tekay'ın bulunduğu Marş Müzik Yapım ile anlaşır. Gündeş, albüm hazırlıklarına başlamadan önce Emel Sayın'a vokalistlik yapmıştır. İlk evliliğini 16 yaşındayken Hamdi Vardar ile, ikinci evliliğini de 2002 yılında avukat Ömer Durak ile yapan Gündeş 2010 yılında İran Azerisi iş adamı Rıza Sarraf'la evlenmiştir.[1] 15 Ekim 2011'de kızı Alara doğmuştur

Yıl Albüm Müzik şirketi Yayınlanma tarihi

1993 Tanrı Misafiri Raks Müzik 1992

1994 Tatlı Bela 1994

1995 Ben Daha Büyümedim 1995

1996 Kurtlar Sofrası (albüm) 1996

1998 Sen Allah'ın Bir Lütfusun 1998

1999 Dön Ne Olur Universal Müzik 1999

2000 Dön Ne Olur Remixes 2000

2001 Ahdım Olsun 2001

2002 Ahdım Olsun Remixes 2002

2003 Şahane Erol Köse Production 2003

2004 Bize de Bu Yakışır Emre Plak 2004

2006 Kaçak 2006

2008 Evet 2008

2011 Beyaz 2011

2012 13,5 2012

2014 Araftayım 2014

Videografi

1992 "Demir Attım Yalnızlığa" Tanrı Misafiri

1993 "Tanrı Misafiri"

"Gel Diyemem"

1994 "Tatlı Bela" Tatlı Bela

"Gurur"

1995 "Fırtınalar" Ben Daha Büyümedim

"Sevme Yanarsın"

"İki Gözüm İki Bulut"

1997 "Deli Divane" Kurtlar Sofrası

"Aldırma Gönül"

"Sırnaşık Sevgilim"

1998 "Sen Allah'ın Bir Lütfusun" Sen Allah'ın Bir Lütfusun

"Erkekler"

1999 "Karayağızım"

"Dön Ne Olur" Dön Ne Olur

2000 "Çingenem"

"Unuturum"

"Hata"

2001 "Sensizim" Ahdım Olsun

"Akıllı Ol"

"Seni Seviyorum"

2002 "Telafi"

"Senin Olmaya Geldim"

"Vazgeçmem"

2003 "Alev Alev" Şahane

"Ceza Mı"

2004 "Seninle Çok İşim Var" Bize de Bu Yakışır

2005 "Söyleyin"

"Ben Seçilmem Seçerim"

2006 "Kaçak" Kaçak

2007 "İyi Şanslar"

"Hayatta Başarılar Diliyorum"

2008 "Kızıl Mavi" Evet

2009 "Ölümsüz Aşklar"

2011 "Ağlamayacağım" Beyaz

"Beyaz"

"Aldırma Deli Gönlüm"

2012 "Seni İstiyorum" 13,5

"Sen Yoluna Ben Yoluma"

"Yaparım Bilirsin"

2014 "Müstehak" "Araftayım"

2015 "Araftayım"

"Neredeydin"

"Aynı Aşklar"

2017 "Bir Devir Bitti"

Filmografi

Oyuncu olarak

Yıl Yapım Rol Notlar

1994 Tanrı Misafiri Elif Altan Oyuncu - 13 bölüm

1995 Fırtınalar Ebru Gündeş Oyuncu - 42 bölüm

1997 Deli Divane Ebru Oyuncu - 34 bölüm

1998 Sen Allahın Bir Lütfusun Ebru Oyuncu - 15 bölüm

1999 Affet Beni Oyuncu - 2 bölüm

2006 İmkansız Aşk Ece Güneş Oyuncu - 9 bölüm

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir