Görüş Bildir

"Babam tefeciler yüzünden intihar etti"

Aldıkları miktarı ödeyemeyen insanlara hayatı zindan eden tefecilerin pençesine düşen Halit Ergüven'in, kendini asarak hayatına sor vermesi dikkatleri yeniden tefeciliğe çevirdi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kendisini asarak hayatını son veren Halit Ergüven'in ailesi, Ergüven'in, tefecilerin eline düştüğü için canına kıydığını söylediler. Yetkililere seslenen acılı aile, başka hayatların son bulmaması için tefeciliğin ve tefecilerin üzerine gidilmesini istediler.

Aşırı faiz alarak borç para vermek olan tefecilik nedeniyle Türkiye'de birçok kişi tefecilerin pençesine düşerek hayatları kararıyor.

Kimileri yerini yurdunu bırakıp başka bir memlekete göç etmek zorunda kalırken kimileri de haciz dosyalarıyla boğuşuyor. Kimileri ise borç batağı yüzünden intihar ederek hayatına son veriyor.

Bunun en son örneklerinden biri de Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşandı. Kızıltepe'ye bağlı Yurteri (Heferê köyü) Mahallesinde ikamet eden Halit Ergüven, 4 gün önce evin içerisindeki merdivende bulunan demire ip bağlayarak kendini asıp intihar etti.

Oğlu Adnan Ergüven, babasının tefecilerin hakaretlerine, küfürlerine ve tehditlerine dayanmadığından dolayı canına kıydığını ve cebinden çıkan notta her şeyin ortaya çıktığını söyledi.  

Halit Ergüven'in amcaoğlu ve mahalle muhtarı Mehmet Ergüven ise Kızıltepe halkının tefecilerden çok çektiğini, Halit gibi intiharın eşiğinde olan yaklaşık 25 esnafın olduğuna dikkat çekerek, yetkililere çağrıda bulundu.

14 Mart akşamı kendini asarak canına kıyan Halit Ergüven'in cebinden, "Ben Halit Ergüven. H.K, İ.K, Ş.K, E.D bana hakaret ettiği için intihar ediyorum, adalete teslim ediyorum. E.K'den 28 bin TL aldım, 64 bin TL verdim. Hâlâ yakamı bırakmıyor. Boş senet yanındadır. A.Y, N.Y, 2014 model biçerdöver ve 2017 model biçerdöver tablamı 60 bin TL yerine kaçırdılar. Ölüme kadar davacıyım." dediği yazılı not çıktı.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Ergüven'in üzerinden çıkan notta ismi geçen şüpheliler hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerden E.D, yakalanıp çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken,  olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

"Babam tefeciler yüzünden intihar etti, cebinden çıkan mektup her şeyi ortaya çıkardı"

Babasının tefecilerin hakaretlerine, küfürlerine ve tehditlerine dayanmadığından kendisini asarak intihar ettiğini öne süren Adnan Ergüven, şunları söyledi:

"Babam kendini astıktan sonra intihar sebebini tahmin ediyorduk ama nedenini tam olarak bilmiyorduk. Cebinden çıkan mektup her şeyi ortaya çıkardı. Mektubun içinde 4-5 tefecinin ismi vardı ve ona hakaret edildiği ve her şeyi yazıp cebine koyduktan sonra kendini asmıştı."

"Tefecilerin yaptığı aşırı baskıdan dolayı bunalıma giriyor ve intihar ediyor"

Amcasının oğlu Halit Ergüven'in yaptığı yanlış bir ticaretten dolayı tefecilerin eline düştüğünü belirten Yurteri (Heferê köyü) Mahalle muhtarı Mehmet Ergüven, "Yaklaşık 5-6 yıl önce bir şekilde tefecilere borçlandı. 5-6 yıldan beri borçtan dolayı stres, bunalımdaydı, tehdit ediliyordu. Hem amcamoğlu hem de muhtar olduğum için sıkıntısını sürekli bana anlatırdı. Bir hafta 10 gün önce yanıma geldi. Birkaç kişinin ismini söyleyerek bunların eline düştüğünü ve bunların kendisine nefes aldırmadığını söyledi ve çok zor durumdaydı. Bununla ilgili amcamın oğlu Halit Ergüven, tefecilerin yaptığı aşırı baskıdan dolayı bunalıma giriyor ve akşam eve gelip evin merdiven bölümüne kendini iple asıyor. Tefecilerin yüzünden yaklaşık 5 yıldır bu sıkıntıyı çekiyordu. Sıkıntı, stres, bunalım ve en sonunda hayatına son verdi." dedi.           

"Kızıltepe halkı tefecilerden çok çekiyor, Halit gibi intiharın eşiğinde olan 25 esnaf var"

Bölgenin ve özellikle Mardin Kızıltepe'nin tefeciler yüzünden çok çektiğini ve vatandaşların perişan edildiğinin altını çizen Ergüven, şöyle konuştu:

"Bir Halit gitti başka Halitler gitmesin' diye yetkililere çağrıda bulunuyorum. Şu an da Kızıltepe'de Halit gibi intiharın eşiğinde olan yaklaşık 25 esnaf var. Ya kendilerini öldürecek ya da tefecileri öldürecekler. Artık bu nereye kadar devam edecek, daha kaç ocak sönecek, daha kaç aşiret birbirine girecek? Bu insanlar (tefeciler) yüzünden… Amcamın oğlu Halit Ergüven'in intihardan sonra geride bıraktığı mektubunun devlet yetkililerinin üzerinde durmalarını istiyorum. Çünkü Halit, intihar etmeden önce o mektupta 5 kişinin ismini ve bütün sorunlarını yazarak, 'Bu sebeplerden dolayı intihar ediyorum.' diye yazmış. Geride bıraktığı mektup savcılıkta. Olayla ilgili bir kişi tutuklandı. Diğer kalan 4 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmış ve süreç devam ediyor. Devlet yetkililerden isteğimiz davanın iyi takip edilmesi ve bizleri şeffaf bir şekilde aydınlatmalarıdır."

"Tefeciler nedeniyle amcamın oğlu orada kalp krizi geçirerek vefat etti"

Yaklaşık 40 gün önce diğer amcaoğlu Faik Ergüven'in de tefecilerin baskılarından dolayı kalp krizi geçirdiğini iddia eden Ergüven, "Aynı tefeciler amcaoğlumun yanına gidip, 'Yarına kadar paramızı getiriyorsun, getirmiyorsan sık kendini öldür.' diyorlar. Bunlar evden çıktıktan sonra amcamın oğlu orada kalp krizi geçirerek vefat etti. İkisinin arkasında da bir sürü çocuk, bir sürü sorun, acı! Faik'in acısı dinmezken, Halit'in acısı üzerine geldi. Devletimizden isteğimiz bu tefecilerin önüne geçilmesidir." diye çağrıda bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi