Görüş Bildir

Baharın habercisi “Nevruz”

Baharın habercisi, barış ve özgürlüğün sembolu olarak görülen Nevruz, bugün Diyarbakır'da kutlanacak. Valilik izin verdi, bugün Nevruz alanında, ateş yakılarak, halaylar çekilip, kutlama yapılacak.

Baharın habercisi “Nevruz”

Başta Ortadoğu olmak üzere birçok coğrafyada baharın habercisi olarak kabul edilen ve kalabalık kitlelerin hep birlikte kutladığı Nevruz, bugün Diyarbakır'da olduğu gibi Türkiye'de ve dünyadanın bir çok ülkesinde kutlanacak. Nevruz kutlamaları nedeniyle bugün Diyarbakır'daki bir çok yol trafiğe kapatılacak. Söz Haber ekibi, Nevruz kutlamaları öncesi Diyarbakırlı vatandaşların görüşlerini aldı.

VALİLİK KUTLAMAYA İZİN VERDİ

Nevruz için tertip komitesinin Diyarbakır Valiliği'ne yaptığı başvuruya olumlu yanıt verildi. Diyarbakır Valiliği'nce HDP'ye tebliğ edilen karara göre, Nevruz kutlamaları saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında olacak.

Söz Haber ekibi, Nevruz kutlamaları öncesi Diyarbakırlı vatandaşların görüşlerini aldı. Diyarbakırlılar nevruzun barış, kardeşlik ve dostluk havasında geçmesi dileğinde bulundu.

“İNSANLIĞIN TEMELİNİ OLUŞTURAN ETMENLERDEN BİR TANESİ”

Şeref İlham, “Nevruz, bizim için barış, mutluluk insanların birleşmesi çağdaşlaşması anlamına geliyor. Kürt, Laz, Çerkez, Türk bütün etnik kökenlerin buluşma yeri ve barışın simgesi olarak görebileceğimiz bir halk bütünleşmesi olarak görüyorum. 2008 yılından bu yana Diyarbakır’da düzenlenen nevruzu kaçırmadan sürekli takip ediyorum. Diyarbakır halkı için müthiş bir şey, insanlığın temelini oluşturan etmenlerden bir tanesi.”

“DEVLETİN DUYARLI DAVRANIP NEVRUZ KUTLAMALARINI SAHİPLENMESİNİ BEKLİYORUM”

Ayetullah Tekin, “Kafkaslar da Ortadoğu da ve birçok ülkede kutlanan bir bahar bayramı bizim için güzellik, şenliktir. Kışın ayazından çıkıp baharın sıcaklığına erişmektir. Nevruzu bir ideolojik sembol olarak kutlamak doğru değil, devletin bu konuda biraz daha duyarlı davranıp nevruz kutlamalarını sahiplenmesini bekliyorum. Bu sene kutlanacak olan nevruzun geçen senelere göre daha sakin geçeceğini düşünüyorum.”

“SİYASİ BİR SEMBOL HALİNE GETİRMEYİ YANLIŞ BULUYORUM”

Abdürrezzak Erim, “Nevruz Ortadoğu da yaşayan toplumların kışın bitimini ve baharın gelişini kutladığı bayramın adıdır. Bunu siyasi bir sembol haline getirmeyi yanlış buluyorum. Bu seneki nevruzu halk kendi kendine bir bahar bayramı havasında kutlayacaktır diye tahmin ediyorum.”

“TOPLUMSAL BARIŞI SİMGELEYEN BİR NEVRUZ OLMASINI DİLİYORUM”

Recep Özgür, “Baharın gelişi barışın ve kardeşliğin pekiştiği kültürel bir ortam olan Nevruz bizim için siyasal bir şekilde değil de toplumsal bir şekilde insanların bütünleştiği bir kardeşlik simgesidir. Bu seneki Nevruzdan beklentimiz olayların son bulmasını ve artık ezilen bireyler olarak yaşamak istemiyoruz. Toplumsal barışı simgeleyen bir nevruz olmasını diliyorum.”

Mazlum Değer, “Nevruz bence Suriye’deki savaşın bitmesi için iyi bir fırsat. Orda yapılacak konuşmalar çıkan mesajlar bu savaşı bitirebilir. Tarafları bir araya getirebilir. Silahsız da diyalog kurulabilir.”

“BAHARIN DOĞUŞU, TABİATIN UYANIŞI”

Ferhat Tosun, “Nevruz denilince aklıma baharın doğuşu, tabiatın uyanışı ve cemrenin düşüşü geliyor bunların yanı sıra ülkemizde şöyle bir görüş açısı var siyasi anlamlarda taşıyor. Fakat herkes bilsin ki siyasi anlam dışında farklı mesajları var aslında. Toplum açısından farklı kültürdeki insanların bir arada olmasını sağlıyor bu ülkemiz için güzel bir etkinlik. Siyasi olaylardan dolayı bu sene fazla bir katılım olacağını düşünmüyorum.”

NEV YENİ, ROZ DA ATEŞ DEMEK

Mehmet Tüm, “Nevruz hikayesini şöyle duymuşluğum var Rusya da bir demircinin oğlu hapisteymiş ve babası oğlum kurtulursa ben büyük bir alev yakacağım ve o alevin üzerinden atlayacağım diye biliyorum. “Nev” yeni demek “Roz” da ateş demektir bizim duyduğumuz Nevruzun tanımı bu.”

BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPANACAK

Nevruz etkinliği gerekçesiyle Diyarbakır’da bazı cadde ve güzergâhların trafiğe kapatılacağı bildirildi.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada bazı yolların araç trafiğine kapatılacağı belirtilerek, 21 Mart 2018 Çarşamba günü saat: 00:00 itibari ile etkinlik bitene kadar trafiğe kapatılacak olan yollar şöyle sıralandı;

Zümrütkent Caddesinde; TÜVTÜRK Muayene İstasyonu Kavşağı’ndan Fidanlık Kavşağı’na kadar olan kısım ve bu caddeye açılan cadde ve sokaklar kapatılacaktır.

Evrim Alataş Caddesinde; Evrim Alataş Caddesi Aram Tigran Caddesi kesişiminden NEVRUZ PARK altında bulunan Evrim Alataş Caddesi Şengal Caddesi kesişimi boyunca ve bu caddeye açılan cadde ve sokaklar kapanacaktır.

Alternatif olarak; Yeni Mardin Yolu, Çevik Caddesi, Zümrütkent Caddesi Mezarlık Yolu ve Yenihal ikinci caddeye verilecektir.

İRAN'DAN NEVRUZ TATİLİ İÇİN GELENLER

Nevruzu geçirmek üzere Van'a gelen İranlı turistler, 'Shopping Fest' kapsamında gündüz alışveriş yapıp, gece de eğlence mekanlarında keyifli vakit geçiriyor. İranlılar, festival dolayısıyla kentte düzenlenen konserlere de yoğun ilgi gösteriyor. Van'a tatil için gelen İranlılar, konserlerde dans edip, eğleniyor. Tuşba ilçesindeki Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konsere de İranlı turistlerin yoğun katılımı oldu. Tahran, Tebriz ve Hoy gibi şehirlerden Van'a aileleriyle birlikte gelen turistler, İranlı sanatçıların seslendirdiği şarkılara konser boyunca eşlik etti. İranlı turistler, Van'a alışveriş festivali ve nevruz tatili için geldiklerini belirtip, keyifli vakit geçirdiklerini söyledi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi