Görüş Bildir

Bakanlığın Kent Ormanı'na dair itirazı reddedildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, "rezerv yapı alanı" ilan ettiği Kent Ormanı'na ilişkin yerel mahkemenin verdiği "yürütmeyi durdurması" kararına yaptığı itiraz, İstinaf Mahkemesi'nce reddedildi.

Bakanlığın Kent Ormanı'na dair itirazı reddedildi

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesindeki Kent Ormanı’nı korumaya yönelik son karar Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nden geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’na dair "rezerv yapı alanı" kararı alması üzerine Diyarbakır Barosu, "telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği" gerekçesiyle kararının yürütülmesinin durdurulması istemiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş, mahkeme de başvuruyu haklı bularak “yürütmeyi durdurma kararı” vermişti.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı karar dair İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Bakanlığın "yasaya aykırılık" gerekçesiyle yaptığı itiraz, İstinaf Mahkemesi’nce "dava dosyasındaki mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle" reddedildi.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi sınırlarında bulunan ve belediye tarafından "Kent Ormanı" olarak ilan edilerek ağaç dikimine başlanan bölgeyi, 2013 yılında "rezerv yapı alanı" ilan etti. Bakanlık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi İmar Planı'nda Kent Ormanı olarak planlanan 158, 6883, 6885, 141, I57 ve 6547 nolu parseller, 10 Eylül 2013 tarih ve 5721 sayılı karan ile 3 bin dönümlük yeşil alan konut rezerv alanına dönüştürdü. 100 bin ve 25 binlik "Kent Ormanı ve Kent Parkı" olarak planlanan alanın çeşidi bölgelerinde ağaçlandırma çalışmaları yapıldı.

Kayapınar Belediyesi sınırları içinde yer alan Kent Ormanı'nın "rezerv yapı alanı" ilan edilmesi öncesinde, Milli Eğitim Müdürlüğü 'okul yapımı', Emniyet Müdürlüğü 'atış poligonu', Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü 'tır parkı' yapmak için Valilikten burası için yer talebinde bulunmuşlardı.

İDARE MAHKEMESİ YÜRÜTMESİNİ DURDURMUŞTU

Kent Ormanının "rezerv yapı alanı" ilan edilmesine ilişkin Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karara itiraz etmişti. Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu, Bakanlığın kararının yürütülmesinin durdurulması istemiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Mahkeme Baronun talebini yerinde bularak, 5 Aralık 2018 "telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği" gerekçesiyle kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmetmişti.

Diyarbakır 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, rezerv yapı alanı ilan edilen Kent Ormanının "alt ölçekli planlarla korunacağını" ve kararı yasaya aykırılık gerekçesiyle İstinaf Mahkemesine itirazda bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi