Barışın kaybedeni yok

Çözüm sürecinin halkta barış umutlarını yeşerttiğini belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,“Onurlu barış, eşitlik, özgürlük ve adalet bu ülkede yaşayan bütün insanlara kazandıracaktır” dedi. Baydemir, çatışmaların bütün insanlara kaybettirdiğini, en çok da emekçi ve yoksul insana kaybettirdiğini söyledi.

Barışın kaybedeni yok

DİSK Genel İş Sendikası Türkiye genelindeki 65 başkanını “Başkanlar Kurulu” toplantısı için Diyarbakır’da topladı. Genel Başkan Erol Ekici, Genel Sekreter Kani Beko, Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan, Mali İşler Daire Başkanı Fahrettin Tecimer, Araştırma Daire Başkanı Cafer Konca, Eğitim daire Başkanı Hüseyin Yaman, Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanı Alaattin Öztürk, Türkiye genelin 5 bölge başkanı, bir koordinatör, 9 daire müdürü ve 43 şube başkanı DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen ve Genel İş Diyarbakır Şube Başkanı Salih Doğrul’un ev sahipliğinde Diyarbakır’a geldi. Genel Başkan Ekici ve Genel İş Başkanlar Kurulu Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti.

‘BARIŞA EN YAKIN DÖNEMDEYİZ’

Genel Başkan Erol Ekici Diyarbakır’da toplanmayı yaklaşık 3-4 ay önce kararlaştırdıklarını ancak gelişlerinin “barış umutlarının en yüksek düzeye çıktığı bir döneme” denk geldiğini söyledi. Tam olmasa da devlet dilinin imha ve inkardan vazgeçtiğini, en azından bu topraklarda Kürtlerin de var olduğunun kabul edildiğini belirten Ekici, “Zaten sorunun özü de oydu. Bu topraklarda Kürtlerin muhakkak ki örf, adet, gelenek ve görenekleri var. Buna uygun yaşama isteğini de en demokratik talep olarak karşılanması gerekiyor” dedi. Bugüne kadar denenen polisiye tedbirler, güvenlik tedbirleri, yok etme, savaş, imha ve inkarın terk edilmesini arzu ettiklerini bildiren Ekici, “Gerçekten eşit, kardeşçe ve özgürce bir arada yaşamaya ihtiyaç var. Bu, ülkede demokrasinin tüm kurallarıyla eşit bir şekilde işletilmesinden geçmektedir. Geçmişten ders çıkarılmış olmasını umuyor ve diliyoruz. Bugün yükselen barış umutlarının yeşermesi dileğimizdir” şeklinde konuştu.

BAYDEMİR: ŞU AN TÜRKİYE FOTOĞRAFI VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de “Sizleri şehrinizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve memnuniyet duyuyorum” diyerek söze başladı. “Şu anda burada Türkiye’nin fotoğrafı var” diyen Baydemir Çanakkale’den Batman’a, Varto’dan Samsun’a Adana’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanından emek hareketinin değerli temsilcilerinin Diyarbakır’da olduğunu söyledi. Bunun 30-40 yıldır olduğundan farklı gösterme tablosunun başarmadığını gösterdiğini belirten Baydemir, “Türkiye’nin doğu ile batı, güney ile kuzey yakaları arasında duygudaşlıktan bir farklılaşma yaşatıldı. İnşallah yaşadığımız bu günler tekrar ortak sevinçte ve ortak tasada buluşmaya doğru götürecektir” dedi.

‘BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ,AMA KAZANANI ÇOK OLUR’

 

“Onurlu barış, eşitlik, özgürlük ve adalet bu ülkede yaşayan bütün insanlara kazandıracaktır” diyen Baydemir, çatışmaların bütün insanlara kaybettirdiğini, en çok da emekçi ve yoksul insana kaybettirdiğini söyledi. Baydemir, “Bu nedenle onurlu barışa sahip çıkmak, eşitliğe, özgürlüğe kısacası kardeşlik hukukuna sahip çıkmak en çok emekçilerin ödevi olsa gerek. Zira çatışmaya giden insan kaynağının yanı sıra ekonomik kaynak daha çok emekçinin sömürülmesini, emeğinin karşılığını almamasına da neden oluyor” diye konuştu.

‘O GÜNLERİ GELECEK, ÖZLEMLE BEKLİYORUZ’

Baydemir şöyle devam etti: “İnşallah eşitlik, adalet, kardeşlik hukuku temelinde bu ülkede onurlu bir barış gerçekleşir. Ve biz Diyarbakır’da İzmir’den gelecek olan kardeşlerimizi Diyarbakır halayı ve zeybekle karşılarız. Samsun’dan Trabzon’dan gelecek kardeşlerimizi delilo ve horonla karşılarız. Ve inşallah günü geldiğinde biri birine kurşun sıkan kardeşlerimiz bir kardeşlik tutuşurlar. Benim en büyük hayallerimden bir tanesi de gerilla ile askerin el ele geçip halaya durmasıdır. Nihai barış olduğunda, nihai kardeşlik olduğunda kucaklaşmanın gerçekleşmesidir. İnşallah o günler de yakındır. İnşallah o günleri de beraber göreceğiz.”

‘TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK’

DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Serdar Ekingen de konuk Genel İş Sendikası Başkanlar Kurulu’na Türkiye’de ve dünyada bir ilki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Osman Baydemir’le birlikte gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekingen, “Taşeron işçilerin örgütlenmesini ve onların Toplu İş Sözleşmesi’ni gerçekleştirdik. Bütün başkanların huzurunda Sayın Baydemir’e teşekkür ediyoruz. Şu anda belediyede çalışan taşeron dahil sendikasız hiçbir işçi yok” diye konuştu.

Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici de 1980’li yıllardan sonra her şeyin haraç mezat satıldığı bir dönemde taşeronlaşma neredeyse tek istihdam biçimine dönüştürülmek istendiğini söyledi. Ekici, “Birçoğu sosyal güvenlikten yoksun, asgari ücretin altında çalıştırıldığı bir dönemde Diyarbakır’da taşeron işçilerinin örgütlenmiş olması en azından kendilerini ifade edebileceği örgütlü yapıya kavuşmaları başlı başına önemlidir” diye konuştu.

‘TAŞERONLAŞMA ORTADAN KALDIRILMALI’

Baydemir de Türkiye genelinde uygulanan konseptin bir emek sömürüsü olduğunun altını çizerek bunun Diyarbakır’da bir sosyal politika olarak uygulandığını söyledi. Çalışabilir nüfusun yüzde 60’ının düzenli bir işi bulunmadığını ifade eden Baydemir, “Çatışma ortamının yarattığı büyük bir yoksullaşma ve yoksun bırakma söz konusudur. Yaraların sarılmaya başlanmasıyla birlikte mutlaka bu alana çok ciddi bir müdahalede bulunulması gerekmektedir” dedi. Diyarbakır’da taşeronların örgütlenmesinin sağlandığını ancak bunun dışında siyasi yapıların da dikkatini çekmek gerektiğini ifade eden Baydemir, “Meclis’teki BDP Grubumuz bu konuda çok ciddi bir hazırlığın içindedir. Diğer siyasi partilerden de destekler alabilirsek kesinlikle taşeronlaşmayı ortadan kaldırma çabası içinde olmamız lazım. Farklı bir kanunla sorun çözülebilir. Her yıl ihaleyle yeniden almak yerine belediyenin kalıcı personeli haline dönüştürülebilir” şeklinde konuştu.

BAYDEMİR’E 1 MAYIS’A KATILMA DAVETİ

Görüşmenin sonda Baydemir, başkanlar adına Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici’ye Si u Ronahi Sanat Atölyesi’nin cam üzerine işlediği Newroz tablosunu armağan etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Genel İş İstanbul Şube Başkanlarından Nebile Irmak Çetin de Diyarbakır’daki Newroz’da dile getirilen taleplerin bu yıl 1 Mayıs’ta İstanbul Taksim’de dile getirileceğini belirterek Baydemir’i 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e davet etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz