Görüş Bildir

Barzani:'Demokratik açılım'a PKK ve BDP destek vermeli

"Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz. Suriye'deki Kürtler Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil"

Barzani:'Demokratik açılım'a PKK ve BDP destek vermeli

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, demokratik açılım ile ilgili olarak, "Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP'nin daha fazla destek vermelerinin daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye'deki temaslarının ardından Sheraton Otel'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Barzani, Irak'ta yaşanan politik kriz konusunda Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile görüşüp görüşmeyeceği sorusu üzerine, Irak'ın durumunun bir krize gittiğini söyledi.

Bu krizin çözümü için Iraklı diğer taraflarla görüşeceklerini ifade eden Barzani, "Çözüm, Irak'ın anayasasına dönmektir. Sorunlar anayasadan sapmış olmaktan kaynaklanmaktadır. Anayasaya uymak Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyacaktır" dedi.

Maliki'nin İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Merkez Bankası başkanlığını elinde tuttuğunun hatırlatılarak, bundan sonra durumun kötüye gitmesi halinde Kürtlerin Irak ile ilgili bir planlarının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Barzani, Irak'ta Maliki'nin adeta tek başına iktidar olduğunu belirtti. Barzani, "Eğer sorun çözülmezse, kendi halkımızın vereceği karara bakacağız" ifadelerini kullandı.

Barzani, Irak'taki sorunun çözümünde Türkiye'nin nasıl bir rol oynayabileceği sorusunu yanıtlarken, Türkiye'nin olumlu bir rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Barzani, "Bütün ülkelerden kendi gündemlerini ön planda tutmalarını değil, Irak halkının iradesine saygı duymalarını bekliyoruz" dedi.

Bir gazetecinin, "Kürt Konferansı konusunun Türkiye ziyaretinizde gündeme geldiği belirtiliyor, PKK ve BDP'lilerden de bu konuya ilişkin açıklamalar geldi. Bu konudaki görüşleriniz nedir" sorusu üzerine Barzani, bu konferansın tarihinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Konferansın yapılış amacının barışçıl bir mesaj vermek olacağını söyleyen Barzani, "Herkesin bildiği gibi kendi ajandam ve politikam var. Başka bir kişinin ajandasını uygulayacak bir kişi değilim. Herkes kendi çevresine baksın" ifadelerini kullandı.

"Suriye'de vatandaşlık hakkı bile yok"

Suriye'deki Kürtlerin durumuyla ilgili soru üzerine Barzani, genel olarak Suriye halkıyla beraber olduklarını ve Suriye halkının yanında durduklarını söyledi.

Barzani, "Ama Suriye'deki Kürtlerin vatandaşlık hakkı bile yok, bu hakkı kazanmalarını destekliyoruz. Suriye'deki Kürtler Suriye Ulusal Konseyi ile görüşüyorlar. Ancak henüz bir sonuç alınmış değil" dedi.

Türk hükümetinin bir demokratik açılım gerçekleştirdiği hatırlatılarak, bu açılımın daha ileri götürülmesinde PKK ve BDP'nin hatası veya eksiğinin ne olduğunun sorulması üzerine Barzani, Türkiye'de bu konuda büyük değişimler gerçekleştiğini söyledi.

Geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erbil'i ziyaretindeki sözlerinin kendileri için büyük bir adım olduğunu belirten Barzani, "Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP'nin daha fazla destek vermelerinin daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi