Görüş Bildir

Başkanlık sistemi tarihsel kazanım!

Parlamenter sistemin miadını doldurduğunu söyleyen Askon Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, başkanlık sisteminin Türkiye için tarihsel bir kazanım olacağını bildindi.

Başkanlık sistemi tarihsel kazanım!

Anadolu Aslanları (ASKON) Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Altaç, Başkanlık sistemine "evet" diyenlerden olduğunu belirterek, parlamenter sistemin artık miadını doldurduğunu söyledi.

Önceki gece mecliste oylanan 18 maddelik Anayasa Değişikliği için gözler, referandum'a çevrilirken, Askon Başkanı Altaç yazılı açıklama yaparak, durum değerlendirmesinde bulundu.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KULLANILIYOR

Türkiye üzerinde oynanan oyunların, içeride terör örgütlerinin tamamının tek merkezli hareket etmesi, böyle bir ortamda terörle mücadele edilebilmek için güçlü bir hükümete ihtiyacın olduğunu ve bununda başkanlık sistemi ile aşılacağını belirten Altaç, "Güçlü hükümette ve istikrar, ancak başkanlık sistemi ile mümkün. Bugün baktığımızda başkanlık sistemi hem Amerika'da hem Avrupa'da var. Cumhuriyetlerde demokratik rejimlerde başkanlık sistemi daha verimlidir. Kuvvetler ayrılığını daha net ortaya koyar ve güçlü bir hükümet elde edersiniz. Bugün dünyanın başarılı gördüğümüz ülkelerinde denenmiş bir sistem. İçinde bulunduğumuz sıkıntılardan kurtulmak içinde Türkiye'nin, acilen kavuşması gereken bir sistemdir" dedi.

SİSTEM TARTIŞMASI YAŞANIYOR

Türkiye'de 50 yıldır hükümet sistemi tartışmalarının olduğunu belirten Altaç, krizlerini çözecek sistemin başkanlık sistemi olduğunu dile getirdi. Altaç açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Merhum Erbakan, Özal, Demirel, Türkiye için en uygun sisteminin başkanlık olduğunu defalarca dile getirdiler. Mevcut sistem Türkiye'yi daha fazla taşıyamıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'de siyasetin son 20 yılına damga vurmuş bir isimdir. Büyükşehir belediye başkanlığından Cumhurbaşkanlığına uzanan çizgide, sistemin nerelerde tıkandığını, siyasal düzenin hangi zaaflara yol açtığını tecrübeyle görmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımızın amacı şahsi güç arayışı değil, siyasal sistemimizin zaaflarına yönelik kalıcı bir onarım ve düzenlemedir. Bir ülkede devletin en tepesindeki ismi, cumhurbaşkanını halk seçiyorsa, başkanlık sistemi için en büyük adım zaten atılmıştır. Bizim anayasamız dünyadaki örnekleri incelenerek ve esas alınarak hazırlanmış bir model, Başkanlık modelidir. Başkanlık sisteminde halk hem yürütmeyi hem de meclisi belirler. Şuan ki sistemde siyasi partiler sadece seçim yapmaya odaklılar. Gerçek anlamda toplumun ihtiyaçlarını gidermek amacında olmalılar. Başkanlık sistemi bu imkanları verecektir".

TÜRKİYE İÇİN TARİHSEL KAZANIM

Muhalefet partilerinin başkanlık sistemi ile Türkiye'nin bölüneceğini tartıştığını belirten Altaç, "Başkanlık sistemi ile Türkiye'de rejim değil sistem değişecektir. 15 Temmuz darbe girişiminde başkanlık sisteminin ne kadar gerekli olduğunu net bir şekilde gördük" diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi