Baydemir: Cenaze töreninde provokasyon olmaz

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen 3 PKK’lı için Diyarbakır’da yapılacak cenaze töreninde herhangi bir provokasyon yaşanmayacağını söyledi.

Baydemir: Cenaze töreninde provokasyon olmaz

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Kadın Meclisi sözcüsü Pelin Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 9 Ocak’ta Paris’te PKK’nın kurucularından Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şöylemez için Diyarbakır’da yapılacak cenaze törenine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Cenazelere sahip çıkılmasının nedeninin provokasyonları boşa çıkarma çabası olduğunu vurgulayan Başkan Baydemir, "Diyarbakır bugüne kadar hiçbir etkinlikte provokasyona ev sahipliği yapmadı. Bundan sonra da yapmayacaktır. Yüzbinler perşembe günü barış iklimine sahip çıkacaktır. Herkes kendi görevini yaparsa daha açık bir ifadeyle provokasyon başka yerden gelmezse Diyarbakır halkından gelmez. Bizim kaygımız olsa 7’den 70’e çocuk, yaşlı diye çağrıda bulunmayız.” dedi. Baydemir, perşembe günü yapılacak cenaze töreninde, yası simgelemek için karalar giyeceklerini, barışı simgelemek için de beyaz kaşkol takacaklarını belirtti.

BDP İl başkanı Zümrüt, cenaze töreni için bin kişinin görevlendirildiğini belirtti. Cenazelerin yarın akşam (Çarşamba) saat 20.35’de Diyarbakır Havaalanı’ndan alınarak Bağlar Hastanesi Morgu’na götürüleceğini kaydeden Zümrüt, ardından perşembe günü saat 11.00’de Batıkent Meydanı’nda tören gerçekleştirileceğini kaydetti. Zümrüt, “Cenazeleri güçlü bir şekilde sahiplenmek süreci provoke etmek isteyenlere karşı verilecek en iyi cevaptır.” diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, saldırının barış umuduna, barış iklimine yöneltilen bir eylem olduğunu söyledi. Yerel yönetimler olarak cenazeleri karşılayacaklarını ve törene katılacaklarını söyleyen Baydemir, “Sadece Kürt halkını değil Türkiye’de yaşayan tüm halkları barışa sahip çıkmaya, bu acıyı yüreğinde taşımaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz