Görüş Bildir

Belediye başkanına 8 Mahalle yasak!

Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, belediye başkanı olarak Sur’daki 8 mahalleye girmesinin yasak olduğunu söyledi.

Belediye başkanına 8 Mahalle yasak!

Merkez Sur ilçesine bağlı, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz, Hasırlı mahalleleri, 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından çatışmaların yaşandığı 6 mahallede yasak, hala devam ediyor. Lalebey ve Alipaşa Mahalleleri ise kamulaştırma marifetiyle boşaltılması nedeniyle, riskli alan ilan edildi.

BELEDİYE BAŞKANI BULUTTEKİN

Sur Belediyesi Başkanı Filiz Buluttekin, bu mahallelerle ilgili tasarrufun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini belirterek, söz konusu mahallelerde inşa edilen yapıların denetimi, ruhsatı ve izin işlemleri ile ilgili tüm yetkilerin belediyeden alındığı idida etti. Bu karar ve yasağın devam etmesi nedeniyle belediye bu mahallelerde inşa edilen yapılarla ilgili karar alamadığını ifade eden Buluttekin, “Biz en başından beri yeni yapılan binaların Diyarbakır evleriyle bir ilgisinin olmadığını savunduk” diyerek şu eleştiriyi getirdi.

SUR'UN DOKUSUYLA OYNANIYOR

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna bıraktılar bu mahallelerdeki çalışmaları çünkü yeni evlerin Sur’un tarihi dokusuna uygun yapılmadığını biliyorlardı. Belediyelerin başa geldiğinde yapıların durdurulması ile ilgili girişimde bulunacağını düşünerek böyle bir karar aldılar. Yasalarla koruma altına aldıkları usulsüzlükle karşı karşıyayız. “Böyle bir karar almış olmaları bizi durdurmayacak. Bununla ilgili hukuki itirazlarımızı yapacağızb”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itiraz yazıları gönderdiklerini, yazılarına henüz bir cevap alamadıklarını belirten Buluttekin, “Hâlen bir belirsizlik mevcut. Halka şeffaf davranılmadı, dolayısıyla bir muammayla karşı karşıyayız. Yazışmalara halen cevap gelmedi. Yazışmada kapalı alanlarda neler oluyor, nasıl bir yapılaşma oluyor, neden halktan gizleniyor, gibi soruların cevaplarını almaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

BİR MAHALLEYE GİDEMEMEK

"İnsanın belediye başkanı seçildiği mahallelere girememesi nasıl bir duygu?" diyerek soruyu yanıtlayan Buluttekin, “Çok can yakıcı bir duygu. Sur, geçmişte gezdiğim, bildiğim bir yer. Şu anda bilinmez bir şeye evrilmesi ve kapalı tutulması insanın canını acıtıyor. Bunun tarifi yoktur. Diyarbakır’da yaşayan herkes için Sur bambaşka bir yerdi. Dolayısıyla burada doğmadım ama 20 yıldır Sur’da gezdim. Her ailenin farklı hikâyesi vardır. Herkesin canının bir parçasının yok edilmesine göz yumuldu. Belediye başkanı olarak bu mahallelere girememem hukuka, mantığa, ahlaka aykırıdır."

MAHALLESİ OLMAYAN MUHTARLAR

"Sur’un 8 mahallesine seçilen muhtarlar da seçildikleri mahallelere giremiyor. Oy vererek muhtar seçen insanlar şehrin değişik semtlerinde yaşıyorlar. Muhtarlardan en büyük beklentileri ise devletten aldıkları kira yardımının düzenli verilmesi konusunda girişimlerde bulunması. Seçimden önce biriken kira yardımlarını alabilmek için eylem gerçekleştirmişti Sur mağdurları. Belki de seçim öncesi böyle bir gerilime, olumsuz tabloya yer vermemek için kısa sürede kira bedelleri ödenmişti."

Muhtarlarla görüştüklerini belirten Buluttekin, “İnsanların tepkilerinden biri de kendilerine taahhüt edilen ödemenin yapılmaması. Hukuksuz bir şeklide evlerinden oldular ve konut hakları hakkaniyetli bir şeklide sağlanmıyor. Kiracı olanlara yardım edileceği taahhüt edilmişti ancak bu hep aksıyor. Muhtarlar da bu konuda geliyorlar bize. Bunun dışında onlar da ne yapacağını bilmiyor. Çünkü muhtarın bir mahallesi bile yok” dedi.

84 MİLYON BORÇ NEDİR Kİ?

Sur Belediyesi seçimden kısa bir süre sonra kayyımın bıraktığı borçları, belediye binasına asmasıyla ilgili Buluttekin, “Hizmetlerini gösteren pankart asıyor ama yediklerini belirtmemiş. Ayrıca hiç yapmadığı işleri de yapılmış gibi göstermiş. Örneğin Çarıklı ve Bağıvar’da 22-30 bin metrekare parke taşı döşemesi yapıldı gibi gösterilmiş ama aslında hiç yapılmamış. Kayyım 84 milyon borç bıraktı. Bu bizim ilk tespitimiz. Araştırıyoruz, daha neler çıkacaktır. Bunların hepsini halkımızla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi