Beyoğlun'a verilecek!

YSK, KHK’li olduğu gerekçesiyle HDP’nin Bağlar Belediyesi Başkan adayı Zeyyat Ceylan yerine AK Parti adayı Hüseyin beyoğlu'na mazbata verilmesi yönünde karar aldı.

Beyoğlun'a verilecek!

YSK, seçimi kazanan HDP adayı Zeyyat Ceylan'ın KHK kapsamında ihraç olduğu gerekçesiyle mazbata verilmeyeceğine dair kararından sonra, dün sabahta mazbatanın seçim sonuçlarına göre ikinci sırada bulunan Ak Parti Adayı Hüseyin beyoğlu'na verileceğini karara bağladı. Karar resmileşirken gözler Beyoğlu'na mazbata verecek olan Bağlar İlçe Seçim Kurulu başkanlığına çevrildi.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak,  YSK'nın, KHK'lı başkanlarla ilgili kararlarına ilişkin, "Kanunsuz ve hukuksuz bir şeye önce biz karşı çıkarız. Kanunlar, hukuk neyi emrediyorsa ona göre davranmak zorundayız. Kanunlara herkes saygı göstermek zorunda." diye konuştu.

HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan, YSK'nın mazbatayı kendisine değil, Beyoğlu'na vereceği yönündeki kararına tepki gösterdi.  Bağlar Belediyesi önünde, partisinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Mızraklı ve bir grup partiliyle açıklama yapan Ceylan, "Hak gasbını kabul etmiyoruz. Adaletsizliğe karşı mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Buarada tansiyonu yükselten Bağlar seçimleriyle ilgili tartışma ve tepki açıklamaları devam ederken, dün ilginç bir olay yaşandı. Parti İlçe Binasının bulunduğu binaya, henüz belirlenemeyen bazı kişilerce pompalı saldırı düzenlendi. Saldırının ilçe binasına yönelik olduğu açıklamaları yapılırken, Diyarbakır valiliği, partilye yönelik saldırı iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

HABER MERKEZİ

Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde mazbatanın, seçimi ikinci sırada tamamlayan AK Parti'nin adayı Hüseyin Beyoğlu'na verilmesi kararı alındı.

BEYOĞLU MAZBATA ALACAK

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni resmi olmayan sonuçlara göre, HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan kazandı. YSK, Zeyyat Ceylan'ın, 29 Ekim 2016'da çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlikten ihraç edilmesi nedeniyle mazbatanın, seçimi 2'nci sırada bitiren AK Parti'li Hüseyin Beyoğlu'na verilmesini kararlaştırdı. YSK'nın bu kararından sonra gözler, AK Parti adayı Beyoğlu'na mazbata verecek olan Bağlar İlçe Seçim Kuruluna çevrildi. Beyoğlu'na bugün mazbata verilmesi bekleniyor.

BUDAK SONUCU YORUMLADI

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, YSK'nın kararını değerlendirdi. YSK'nin yeni bir kanun ihdas etmediğini var olan bir kararı açıkladığını aktaran Budak, şöyle konuştu:

"Kanunların uygulanacağı bir durum var ortada. Kanunsuz ve hukuksuz bir şeye önce biz karşı çıkarız. Kanunlar, hukuk neyi emrediyorsa ona göre davranmak zorundayız. Kanunlara herkes saygı göstermek zorunda. KHK ile görevden uzaklaştırılmış bir aday var. YSK da bu adayın kamu hizmeti yapamayacağına dair var olan bir kararı yayınladı. Kanun gereği ikinci partiye verilmesi gerekiyordu mazbatanın. Henüz bize resmi bir yazı gelmedi ancak verirlerse mazbatayı alacağız."

HDP'NİN ADAY GÖSTERMESİ

HDP'nin KHK ile görevinden ihraç edilmiş birini aday göstermesine anlam veremediğini de dile getiren Budak, "KHK ile vazifeden uzaklaştırılmış birini tekrar neden aday gösterdiklerini bilmiyorum. Mağdur edebiyatı yapmanın da bir anlamı yok çünkü kanun neyi emrediyorsa biz onu yapıyoruz. Kanunların üzerinde kimse yok, bizler de." diye konuştu. Amaçlarının halka hizmet olduğunun altını çizen Budak, "Eğer YSK bizim adayımıza mazbatayı verirse adayımız en güzel şekilde hizmet etmeye çalışacaktır." dedi.

KARAR SONRASI TEPKİ

Öte yandan, Aday olduğu HDP'den 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bağlar Belediye Başkanlığı'nı kazanan Zeyyat Ceylan, KHK ile görevden alındığı gerekçesiyle YSK kararıyla mazbata alamayacak olmasına tepki gösterdi. Bağlar Belediyesi önünde, partisinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Adnan Selçuk Mızraklı ve bir grup HDP'li ile basın açıklaması yapan Zeyyat Ceylan, YSK'nın kararının demokratik olmadığını savundu.

HUKUKİ BİR KARAR DEĞİL

Ceylan, "Bu açıklamalarımız süreklilik arz edecektir. Biz HDP'nin bu süreci başarıyla tamamladığına inanıyoruz. Diyarbakır'da da büyük bir oy oranıyla seçim sürecini tamamladık. Biz özellikle KHK'lıların bahane edilerek, halkımızın gasbedilen iradesinin alabildiğince hukuksuz, adaletsiz bir sürecin ifadesi olarak görüyoruz, yorumluyoruz. Bu hak gasbını kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi özellikle altını çizerek belirtmek istiyoruz. Buna karşı sürekli ayakta olacağımızı, bunun takipçisi olacağımızı, bunun sahiplenicisi olacağımızı ve aynı zamanda hukuksuzluğa karşı, adaletsizliğe karşı mücadeleyi yükselteceğimizin altını çizerek belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

İLÇE BİNASINA SALDIRI MI?

Kentte siyasi tansiyonu yükselten YSK'nın bağlar belediyesiyle ilgili kararının tartışmaları sürerken, dün ilginç bir olay yaşandı.

Akşam saatlerine doğru AK Parti Bağlar İlçe Başkanlığı'nın bulunduğu merkez Bağlar ilçesindeki Turgut Özal Bulvarı'ndaki binaya, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafında pompalı silahla 2 el ateş açıp kaçtı. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, saçmalardan biri, bir işyerinin levhasına isabet etti. İhbar üzerine olay yerine gelen polisler, inceleme yapıp saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.

AK PARTİ İL BAŞKANI BUDAK

AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak, "Tabelaya isabet etmiş. Allah korusun hem canımızı, hem malımızı. Bütün vatandaşlarımızı Allah korusun" dedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Buarada Diyarbakır valiliği yaşanan saldırı olayıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

"12.04.2019 günü saat 13.30 sıralarında Urfa Bulvarı üzeri Akboz Mobilya isimli iş yerine mermi isabet ettiği iddiasıyla ilgili yapılan araştırmalarda; iş yerinin tabela kısmında 1 adet yorgun tabir edilen mermi çekirdeği gömleği bulunduğu anlaşılmıştır.  Söz konusu internet kaynaklarında geçenin aksine incelemenin yapıldığı yer AK Parti Bağlar İlçe Başkanlığına yönelik bir saldırı söz konusu olmayıp iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

SUR MAZBATASINI ALDI

HDP’den seçilen Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir mazbatalarını aldı.

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçilen Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir mazbatalarını aldı. Sur İlçe Seçim Kurulu’ndan mazbatalarını alan eşbaşkanların belediyeye girmesiyle, 2 buçuk yıldır belediye önünde devam eden polis ablukası kaldırıldı.  Belediyedeki görevlerine başlayan eşbaşkanlara farklı kurumlardan tebrik mesajları ve çiçekleri gönderildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz