Görüş Bildir

Bingöl Cezaevinden firar davasında karar

Bingöl'de 18 PKK'lı hükümlü ve tutuklunun firar ettiği olayla ilgili savcılar Ceran ve Atasoy'a ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan 2 ay 15'er gün hapis cezası verildi

Bingöl Cezaevinden firar davasında karar

Bingöl'de 18 PKK'lı hükümlü ve tutuklunun cezaevinden firar etmesiyle ilgili yargılanan dönemin Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ceran ile cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Adem Atasoy, ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Ceran ve Atasoy'un ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılandığı davada karar açıklandı.

Duruşmada söz verilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kenan Zeybek, esas hakkındaki mütalaasındaki talepleri yinelediğini belirtti.

Zeybek, sanık savcıların, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen ilgili maddesince cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı son sözü sorulan Ceran, mütalaanın dayandığı esaslardan birisinin aramaların kısa süreli gerçekleştiğine ilişkin olduğunu kaydetti. Cezaevi aramalarında bütün koğuşlara aynı anda girildiğini ifade eden Ceran, 15-20 metrelik koğuşların 30 dakika, bir saat gibi sürelerde aranmasının normal olduğunu söyledi.

Aramaların tek ekiple koğuş koğuş dolaşarak yapılamayacağını dile getiren Ceran, aramaların tamamlanması sonrasında bir şey bulunmadığına ilişkin bilgi verilmesinin ardından tutanakların imzalandığını anlattı.

Ceran, kendisinden önceki savcı gibi hareket ederek, görüldü kaşesi yerine imza atması nedeniyle aramadan sorumlu kişi kendisiymiş gibi bir algı oluştuğunu vurguladı.

Dış güvenlikle ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığı yönündeki suçlamaya karşı da Ceran, dış güvenlikten jandarmanın sorumlu olduğunu, onların taleplerini görevleri gereği bakanlığa ilettiklerini belirtti.

Ceran, "İnfaz koruma memurlarının ve jandarmanın sorumluluğu olan aramada, bu kadar koğuşu benim veya sayın savcının tek tek dolaşması, çatıya çıkması hayatın olağan akışına aykırıdır, böyle bir sorumluluğumuz da yoktur" ifadesini kullandı. Hakan Ceran, beraatini, aksi halde hakkında lehine tüm hükümlerin uygulanmasını istedi.

Sanık savcı Atasoy da önceki savunmasını tekrar ettiğini belirterek, beraatini talep etti.

Savunmaların ardından, sanıklar hakkındaki karar okundu.

Buna göre, Ceran ve Atasoy, TCK'nın görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen ilgili maddesi uyarınca 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların cezası, takdiri indirim hükümlerinin uygulanmasıyla 2 ay 15'er gün olarak belirlendi. Sanık savcılar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan 14'ü tutuklu, 4'ü hükümlü 18 PKK'lı terörist, 25 Eylül 2013'te tünel kazarak cezaevinden kaçmıştı. Firari teröristler, olaydan bir gün sonra Bingöl Merkez Ortaçanak köyü kırsalında yakalanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi