Birleştirmeler destek gördü!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki siyasiler, akademisyenler ve vatandaşlar İl ve İlçe Seçim Kurulları'nca Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Batman'da 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde gerekli görülen mahallelerde bazı sandıkların birleştirilmesi kararını olumlu buldu.

Birleştirmeler destek gördü!

DÜ Öğretim Üyesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Cizre, Silopi ve Batman'da bazı sandıkların birleştirilmesi için İl ve İlçe Seçim Kurullarınca alınan kararı desteklediğini söyledi.

"YSK'NIN KARARI, BÖLGE GERÇEĞİYLE ÇELİŞMEKTEDİR"

"Ankara'dan bakarak Şırnak ve Diyarbakır'ın sokaklarındaki durum hakkında karar verilmesi yanlıştır" diyen Şeyhanlıoğlu, YSK'nın farklı mahallelerde sandıkların birleştirilmesini reddettiği kararını eleştirdi.

Şeyhanlıoğlu, devletin, vatandaşın huzur ve güven ortamında sandığa giderek özgür iradesini yansıtmasını sağlamakla yükümlü olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

"Vatandaşın hür ortamda istediği partiye oy vermesi demokrasi için büyük önem taşıyor. Cizre'deki bir birey oyunu kullanamıyorsa bu yanlıştır. YSK'nın kararı, bölge gerçeğiyle çelişmektedir. Sandıkların aynı mahalledeki diğer okullarda birleştirilmesi doğru bir karardır. Amaç kişinin hür ortamda oyunu kullanmasıdır. Sandık kapatılmıyor, 500 metre uzaklıktaki başka bir noktaya alınıyor. Deprem olsa bu yapılmayacak mı?"

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu ise sandıkların birleştirilmesi ile seçmen iradesinin sandığa daha doğru yansıyacağını söyledi.

Bölgedeki güvenlik sorunu nedeniyle sandıkların birleştirildiğini ifade eden Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Güvenlik riski olan yerlerde, seçim güvenliğinin sağlanması açısından böyle bir şeyin yapılması doğru bir karardır. İnsanların daha sağlıklı bir şekilde, can korkusu endişesi olmadan gidip oyunu kullanabilmesi için bu imkanların oluşturulması gerekiyor. Bunun için önemli adımlardan biri de sandıkların birleştirilmesidir. Sonuç itibariyle bu sayede insanlar gidip oylarını kullanabilecek. Bizim bölgemizde halk üzerinde PKK'nın silahlı unsurlarının baskısı var. Kırsal alanda, köylerde ve bazı mahallelerde bu belirgin bir şekilde görülüyor. Sandıkların birleştirme kararının alınması halkın güvenliği açısından olumlu bir gelişmedir. Hendeklerin olduğu bölgede zaten halkın can güvenliği yok, böyle bir ortamda halkın iradesi sandığa doğru olarak yansımaz. Sandıkların birleştirilmesine itirazda bulunulmamalıdır."

"BÖLGEMİZ İÇİN OLUMLU BİR KARAR"

Emekli işçi Hasan Bayram ise bölge için sandıkların birleştirilmesi kararı alınmasını yerinde bulduklarını söyledi.

"Bölgemiz için olumlu bir karar. Çünkü kararın alındığı bölgelerde sıkıntılar yer yer devam ettiği için oy verme işlemi de sağlıklı olmayabilirdi" diyen Bayram, insanların oylarını rahatça kullanması açısından sandıkların birleştirilmesinde fayda gördüğünü aktardı.

Esnaf Ahmet Sapmaz da kararı desteklediklerini anlattı.

Bazı bölgelerde okulların bulunduğu sokaklara patlayıcı yerleştirildiğini, endişe duyan vatandaşların oy kullanmaktan kaçınmasının söz konusu olabileceğini ifade eden Sapmaz, "Can güvenliği bulunmayan bir ortamda kimsenin aklına oy kullanmak gelmez" dedi.

Kazım Çelik ise devletin sandığa gidilmesi için seçmen adına kolay bir yol sunduğunu aktardı.

Bazı mahallelerde ve okullarda olaylar nedeniyle tahribatın büyük olduğunu dile getiren Çelik, sorun olan diğer bölgelerde de sandıkların birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

ŞIRNAK

AK Parti Şırnak İl Başkanı Mehmet Aşan, vatandaşların iradesini özgür bir ortamda sandığa yansıtması için güvenliğin önemine değindi.

Aşan, bu kararın bazı okullar için alındığını ifade ederek, güvenlik anlamında gerekli görüldüğü için bu kararın verildiğini vurguladı.

"Eğer güvenlik yoksa orada seçim olamaz" diyen Aşan, ihtiyaç doğrultusunda İl ve İlçe Seçim Kurullarınca bu kararın alındığını dile getirdi.

Şırnak'ta yaşayan bazı vatandaşlar da bazı il ve ilçelerde sandıkların birleştirilmesi için alınan kararı destekledi.

Esnaf Rıdvan Aytuç, seçimlerde özgür iradenin sandığa yansıması için sandıkların birleştirilmesini doğru bulduğunu söyledi.

Bazı mahallelerde olaylar nedeniyle sıkıntılar olduğunu ifade eden Aytuç, "Hendeklerden dolayı millet korkuyor. Bu şekilde vatandaş oyunu rahatça kullanamayacaktı. O yüzden sandıkların taşınmasını olumlu ve doğru buluyorum" diye konuştu.

Vatandaşlardan Mustafa Erkan, kararı, oyların özgürce sandığa yansıtılması açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Seçimlerin huzurla geçmesinin önemli olduğunu anlatan Erkan, "Çünkü sorunlu mahallelerde herkes sandığa rahatça gidemeyebilirdi" şeklinde konuştu.

MARDİN

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, "Sandıkların birleştirilmesi kararı hukuka uygun alınmış bir karardır" dedi.

Sandıkların birleştirilmesinin taşınma gibi seçmene külfet de getirmeyeceğine işaret eden Akgül, şunları kaydetti:

"7 Haziran seçimi için bölgemizde en fazla dillendirilen konulardan biri sandık güvenliği olmuştu. Özellikle uzak köyler ve şehir içlerindeki bazı mahallelerdeki yüzlerce sandıkta Türkiye'de örneğine rastlayamayacağımız sonuçlar çıkmış, geçersiz oyun bulunmadığı ve bütün oyların tek partiye verildiği bu sandıklarla ilgili bir çok iddia ortaya atılmıştı. Sandıkların birleştirilmesi bunun da önüne geçecektir."

AK Parti İl Başkanı Ali Dündar, kararı saygı ile karşıladıklarını söyledi.

Sandık güvenliğinin daha da güçlendirilmesi anlamında sandıkların birleştirilmesinin arzu ettikleri bir konu olduğunu vurgulayan Dündar, devletin seçim güvenliğiyle ilgili alması gereken diğer güvenlik önlemlerini alacağını aktardı.

Dündar, seçmenin iradesinin sandığa yansıması için tüm şartların oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, halk iradesine engel olmaya çalışan kişilere fırsat verilmeyeceğini dile getirdi.

BATMAN

 AK Parti Batman İl Başkanı Diyaddin Uçar, güvenlik açısından kararı doğru bulduğunu aktardı.

Sıkıntısız bir seçim olmasını arzu ettiklerini anlatan Uçar, alınan karara saygı duymak gerektiğini belirtti.

Vatandaşlardan Ata Arı, güvenlik konu olduğunda sandıkların birleştirilmesini doğru bulduğunu belirtti.

Vatandaşların başka mahallelere gitmesine gerek kalmadan aynı mahallede belirlenen okullarda oy kullanmasında hiçbir sakınca olmadığını anlatan Arı, alınan önlemlerin yerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz