Görüş Bildir

Bölge Abluyaka Alındı

Adana'daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda havalanan 72 savaş uçağının hava saldırısıyla başlattığı 'Zeytin Dalı' harekatında 3 güne girilirken, belirlenen hedeflerin yüzde 95'i imha edildi.

Bölge Abluyaka Alındı

ABD'nin Suriye'de 30 bin kişilik 'sınır gücü' kuracağını açıklamasıyla Türkiye ile Suriye sınırını bölgesinde yaşanan hareketlilik önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kütahya'da verdiği 'Harekât sahada fiilen başladı' mesajının ardından saat 17.00'de bombardımana dönüşen "Zeytindalı" harekatı, önceki gece boyunca devam ettiği gibi, gün boyu hava restekli kara harekatına geçildi.

Adana'daki İncirlik Üssü ve Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda havalanan ve El Bab operasyonunda şehit olan 72 askeri temsil ettiği belirtilen 72 savaş uçağı Kilis ve Hatay semalarından Afrin'e geçip, PYD-YPG/PKK ve DEAŞ hedeflerine yönelik bomba yağdırdı.

ASKERLERE SEVGİ GÖSTERİSİ

Bu sırada Kilis ve Hatay sınırındaki hudut karakollarındaki mevzilerden de obüs ve tanklarla top atışı yapıldı. Yaklaşık 1 saat yoğun bombardımanın ardından uçaklar üstlerine döndü. Ancak gece boyunca bölgeden Afrin'e top ve füze atışları yapılarak hedefler vuruldu.

ÖSO güçlerinin Afrin'e sevkiyatı sürerken Türk Silahlı Kuvvetleri de sınıra yığınak yaptı.  Hassa ilçesinden askeri araçların geçişi sırasında sokağa dökülen vatandaşlar, alkışlar, ıslıklar ve tezahüratlarla moral verip sevgi gösterisinde bulundu. Tanklardaki askerler de vatandaşlara aynı şekilde alkışlarla ve el sallayarak karşılık verdi. Kalabalıktan bazıları ellerindeki Türk bayraklarını sallarken, bazıları da konvoyun geçişini cep telefonlarıyla sosyal medya hesaplarından canlı yayınladı.

Asker sevkiyatı da gece boyunca sürdü. Çekicilere yüklü tanklar, güvenlik önlemleri arasında Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye'nin Azez ilçesine geçti. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zırhlı araçlar da Suriye'ye geçti.

GÖZLEM NOKTALARINA ATIŞ

Bu arada PYD/PKK, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde ateşkes gözlem noktalarındaki TSK unsurlarını hedef alıyor. Bu nedenle gözlem noktasında konuşlu TSK güçlerinin örgütün saldırılarına karşılık vermek amacıyla top atışları sürüyor.

Örgütün Afrin'den Azez'e saldırıları da devam ediyor. Fırat Kalkanı bölgesindeki konuşlu TSK birlikleri de terör örgütüne karşılık veriyor.

ÖSO, Beşşar Esed rejimiyle temas eden alan hariç Afrin bölgesini çevreleyen muhaliflerin kontrolündeki Azez ve İdlib ile Türkiye sınırındaki cephe hatlarına sevkiyatlarını sürdürüyor.

AFRİN İÇİNDEKİ GELİŞMELER

PYD/PKK'nın Afrin'deki askeri hastaneyi kapattığı, örgüt üyelerini sivil hastanelerde tedavi etmeye hazırlandığı öğrenildi.

Örgütün ayrıca kentin doğu ve kuzey mahallelerindeki kontrol noktalarını seyrekleştirdiği, teröristlerin sivil kıyafetlere büründüğü, bazı alanlarda araçlı devriyelerin gezdiği bilgilerine ulaşıldı.

PYD/PKK'nın sivilleri canlı kalkan yaparak, Afrin'den çıkmak isteyenleri durdurmak için Esed rejimiyle anlaşarak yolları kapattığı daha önce ulaşılan bilgiler arasındaydı.

Afrin kent merkezindeki sivillerin bu nedenle evlerinde gizlendiği, PYD/PKK'lıların bir kısmının ise sivil kıyafetlerle evlere girdiği öğrenilmişti.

AFRİN PKK'NIN İŞGALİ ALTINDA

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Türkiye-Suriye sınırının yüzde 65'i PYD/PKK'nın işgali altında bulunuyor.

KİLİS'E ROKET DÜŞTÜ

Öte yandan Kilis'in Ekrem Çetin Mahallesi'nde saat 01.40 civarında Suriye tarafından birkaç dakika arayla ateşlendiği belirtilen roketler, iki ev ve bir iş yerine isabet etti. Ahmet Rasim Mahallesi'nde ise boş bir alana roket düştü. Can kaybının meydana gelmediği olayda yüzüne cam parçaları isabet eden bir kişi hafif yaralandı.

ASKERİ YASAK BÖLGE

Bu gelişmenin ardından Kilis Valiliği 'Zeytin Dalı Harekatı'nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti. Açıklamada şöyle denildi: "Kilis'in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, 'Zeytin Dalı Harekatı'na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak saat 24.00'ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir."

REYHANLI'YA 3 ROKET DÜŞTÜ

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki 3 farklı noktaya, saat 16.00 sıralarında Suriye'nin Afrin bölgesi tarafından teröristlerin attığı roketler düştü. Pınarbaşı, Gültepe ve Mustafa Kemal Paşa mahallelerine düşen roketler korkuya neden oldu. İlgili bölgelere polis ve ambulanslar sevk edildi. Olayda yaralananların olduğu ve ambulanslarla hastaneye götürüldükleri bildirldi. Roketin düştüğü mahallede park halindeki araçlar ile evler de zarar gördü.

GENELKURMAY DUYURMUŞTU

Genelkurmay Başkanlığı'nın da önceki gece saat 17.35'te resmi internet sitesinden açıklama yaparak harekatı duyurmasının ardından dünya kamuoyunun gözü de bölgeye çevrildi. Açıklamada, Türk savaş uçakları Hatay sınır hattında Afrin'in dağlık bölgelerinde bulunan PYD'ye ait gözlem noktaları, mevziler ve verici istasyonlarını vurduğu bildirildi.

HAREKET PLANLANDIĞI ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili açıklama yayımladı. Hareketin planlandığı şekilde devam ettiğinin belirtildiği açıklama özetle şöyle: "Bu kapsamda şu ana kadar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri tarafından kullanılan sığınak, barınak, mühimmat deposu vb. 153 hedef ateş altına alınmış olup 'Zeytin Dalı Harekâtı' planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

PYD'NİN BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİĞİ

Türkiye’nin Afrin’deki PYD/PKK’ya yönelik başlattığı askeri harekatın ardından Beşşar Esed rejimi, Halep merkezindeki örgüt unsurlarının Afrin’e yardım göndermesinin önünü açtı.

AA’nın Halep merkezindeki güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Esed rejimi, terör örgütünün işgalindeki Şeyh Maksud mahallesinden Afrin’e takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçiş imkanı sağlıyor.

Örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrin'e bağlayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya başladı.  Şeyh Maksud mahallesinden çok sayıda PYD/PKK’lı, mühimmat yüklü araçlarla Afrin yönünde ilerliyor.

KARA UNSUNLARI AFRİN İÇİNDE

TSK'ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçleri gibi unsurlar, Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 kilometre kat etti.    İlerleme sırasında ciddi bir çatışma yaşanmadı.

TEK HEDEF PKK/PYD

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrinli komutanlarından Ebu Meryem, Afrin halkına sakin olma çağrısı yaparak, sivillerin hedef alınmayacağını yineledi.

Ebu Meryem, Zeytin Dalı Harekatı'nda hedeflerinin siviller olmadığına dikkate çekerek, "tek düşmanlarının terör örgütü PYD/PKK" olduğunu ifade etti.   Afrinli Komutan Ebu Meryem, "İnşallah Afrin'e (merkezine) gireceğiz. Halkımız sakin olsun. Kimseyi öldürmeye kalkışmasın. Sivil insanlar vatandaşlarımızdır, insanlarımızdır." diye konuştu. ÖSO ve TSK'nın Afrin bölgesindeki ilerleyişi sürüyor.

ORGENERAL AKAR VE KUVVET KOMUTANLARI, HATAY'DA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla birlikte Hatay'a geldi. Genelkurmay Başkanı Akar ve diğer komutanlar, 'Zeytin Dalı Harekatı'na katılan birliklerde denetleme ve incelemelerde bulundu.

ŞANLIURFA VALİLİĞİ'NDEN 'BAYRAK' ÇAĞRISI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'e yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı' kapsamında, Hatay Valiliği'nin ardından Şanlıurfa Valiliği de bölge halkından ev ve iş yerlerine Türk bayrağı asılmasını istedi. Valilikten yapılan açıklamada, "Ülkemizin güvenliği ve milletimizin huzurunu tehdit eden PKK/PYD/KCK ve DEAŞ terör örgütlerini bertaraf etmek üzere, 20 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 17.00'de Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından Afrin'e yönelik olarak 'Zeytin Dalı' harekatı başlatılmıştır. Harekatı yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimize İlimizin maddi ve manevi desteğini bildirmek anlamında Şanlıurfa'mız genelinde tüm resmi kurum, ev ve işyerlerimizde bağımsızlığımızın ve milli birliğimizin sembolü olan bayrağımızın asılmasının önemli olduğu görülmüştür. Tüm Şanlıurfalı hemşehrilerimizin bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını ve desteğini bekliyoruz" denildi.

ÖRGÜT FLAMALARI YAKILDI

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Kilis'in Gülbaba köyünden Afrin'e karadan girdiği anlar görüntülendi. Sınırı geçen ÖSO güçleri, ulaştıkları köylerde buldukları terör örgütü PKK/YPG'ye ait fotoğraf ve flamaları ateşe vererek, yaktı.

SINIRDA BAYRAK DAĞITILDI

Öte yandan Hatay Valiliği'nin çağrısı üzerine Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, İlçe Müftüsü Mekki Solmaz, Yalangöz bölgesinde ilçe sakinleriyle bir araya geldi. Bölgede Türk bayrakları dağıtıldı. Kırıkhanlılar da Türk bayraklarını ev ve iş yerlerine astı. Reyhanlı Belediyesi'nce de ilçedeki evlere asılması için bayrak dağıtıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi