Görüş Bildir

Bölge Can Pazarı!

Şiddet, terör ve çatışma bölgede yaşayanlar için "can pazarı" haline geldi. Yasak ve çatışma bölgeye yayılırken, 2 asker ve bir polis şehit olurken, çatışmalarda bir çok örgüt üyesinin de öldürüldüğü bildirildi. Vatandaşlar çatışma bölgesinden göç etmeye devam ediyor.

Bölge Can Pazarı!

Recep KAYA/Tahir KARAKEÇİ/Abdullah İPEK/Şeyhmus ALTINDAĞ

DİYARBAKIR'ın 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nde güvenlik güçleriyle PKK ve Örgütün Gençlik yapılanmasına mensup militanlar arasında dün de çatışmalar yaşandı. Gün boyu silah seslerinin susmadığı Sur ilçesindeki çatışmalarda keskin nişancı tüfeği Kanas ile vurulan 1 polis memuru şehit oldu, 1 polis memuru da yaralandı.

SUR'DA YASAK SÜRÜYOR

Diyarbakır'da geçen cumartesi günü Baro Başkanı Tahir Elçi'nin başından vurularak öldüğü, 2 polisin şehit edildiği merkez Sur İlçesi'nde, Kaymakamlık tarafından 2 Aralık Çarşamba günü Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nde saat 05.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bölgede 3 Aralık perşembe günü saat 16.30'dan itibaren de Dağkapı Meydanı'nda sokağa çıkma yasağı getirildi. Sur'da PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonlarda bugüne kadar aralarında Dağkapı Meydanı'nda polise saldıran Güler Eroğlu'nun da bulunduğu 4 kişi öldürüldü.

OPERASYON VE ÇATIŞMA

Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve örgüt militanlarının etkisiz hale getirilmesi için polis ve jandarma özel harekat timlerinin ortaklaşa yürüttüğü operasyonlar devam ediyor. Önceki gün 4 polisin yaralandığı Sur'da dün de güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında yer yer sıcak temas sağlandı.

PKK'DA KANAS SUİKAST SİLAHI

Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kurşunlu Camii çevresindeki çatışmalarda Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mustafa Katırcı, PKK'lı militanlar tarafından keskin nişancı tüfeği Kanas ile göğsünden vurularak ağır yaralandı. Ambulansla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan yaralı polis Katırcı, doktorların tüm çabalarına rağmen şehit oldu. Çatışmalarda ayağından yaralanan bir polis memurunun da tedavisi sürüyor.

ŞEHİT POLİS İÇİN TÖREN

Şehit düşen 24 yaşındaki polis memuru Mustafa Katırcı için bugün, İl Emniyet Müdürlüğünde cenaze töreni düzenlenecek. Buarada

Sur'un sokağa çıkma yasağı bulunmayan bölgelerinde ise polis kurulan arama noktalarında kontrollerini sıkı şekilde sürdürüyor. Kontrol noktalarının bulunduğu bölgelerde ambulanslar da hazır bekletiliyor. Sur'dan yer yer silah ve patlama sesleri duyuluyor.

HALK İLÇEYİ TERK EDİYOR

İlçede yaşanan çatışma ve operasyonlarda yaralı ve ölü sayısında kesin bir bilgi verilmilor. Sur kapılarında ambulanslar hazır beklietilirken, ismini vermek istemeyen bir genç, çatışmaların arttığını, Sur’da hayatın durduğunu belirterek, “Savaş dağdan şehre indi. Sur’da hayat durdu. Gençler işsiz. Sur dışında ev arıyoruz. Taşınmaktan başka çare yok. Burası boşalmadan operasyonlar da çatışma da durmaz.” diye konuştu.

OFİSTE YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Öte yandan, HDP ve DBP Yenişehir ilçe örgütlerinin öncülüğünde bir grup, Sur ilçesinde yaşanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto etmek için AZC Plaza önünden Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı'na yürüdü. Anıt önünde kitle adına açıklama yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Diyadin Noyan,"Bölgemizde ve Amed'de yaşanan bunca acı karşısında duyarlı olmalı, bu hukuksuzkukları kabul etmemeliyiz" dedi.

DBP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Ramazan Şimşek de "Kürt halkı statüsüne kavuşuncaya kadar demokratik yollarla direnişimizi sürdüreceğiz. Biz savaşla değil demokratik yollarla barışı getireceğiz. Halkın özyönetimini ilan ettiği yerlerde sokağa çıkma yasakları, halklara dönük yapılan katliamlar hiçbir zaman Türkiye için çözüm olmayacaktır. Şiddet hiçbir zaman halkın iradesini sindirmeyecektir" dedi.

İSTASYON MEYDANINDA YÜRÜYÜŞ

Öte yandan, Sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto etmek amacıyla, HDP ve DBP'nin öncülüğünde, İstasyon meydanında protesto yürüyüşü yapılacağı açıklandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi