Görüş Bildir

Bölgeyi yok ediyor

Diyarbakır’da uzun yıllardır petrol çıkaran Perenco adlı Fransız firması büyük bir çevre faciasına imza attı. Yaşanan çevre felaketini tespit eden jandarma ekipleri, petrol atıklarını arazilerine boşaltan kişileri suçüstü yakaladı.

Bölgeyi yok ediyor

SERVET KAZANDIKLARI BÖLGEYE İHANET EDİYORLAR

Bölgede uzun yıllardır faaliyet gösteren Perenco firması, Ergani ilçesi yakınlarında petrol üretirken çıkan artıkları, standartlara ve usule aykırı bir şekilde çevre köylere yakın yerlerdeki arazilere olduğu gibi boşaltarak, son yılların en büyük bir çevre felaketine neden olmaya devam ediyor. Servet kazandıkları bölgeye ihanet eden Perenco, Diyarbakır’ı adeta zehirliyor.

JANDARMA EKİPLERİ SUÇÜSTÜ YAPTI

Bir ihbarı değerlendiren Yenişehir İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Eğil ilçesine bağlı Kalkan Mahallesi yakınlarında büyük tonajlı kamyonların petrol atıklarını boşattıkları bilgisi üzerine bölgede devriye görevi yapmaya başladı. Ekipler, bir kamyonu araziye atık boşaltırken suçüstü yaptı.

PERENCO YETKİLİLERİ İFADE SONRASI SERBEST BIRAKILDI

Olayın adli mercilere iletilmesi üzerine başlatılan soruşturmada, Perenco firmasının yetkilileri ifadeleri alınmalarının ardından serbest bırakıldı. Öte yandan Savcılıkça başlatılan soruşturma çerçevesinde, atıklardan alınan numuneler incelenmek üzere Ankara’ya gönderildi.

İNSAN VE ÇEVRE UMURLARINDA DEĞİL

Firmanın çıkardığı atıkları bertaraf edilmek üzere başka bir uzman firmaya teslim etmesi gerektiğine dikkati çeken Çevre ve Halk Sağlığı uzmanları, Perenco’nun bu şekilde davranmayarak, aslında Diyarbakır’da insan ve çevre faktörlerini hiçe saydıklarını ve felakete neden olduğunu bilgisini paylaştı. Araziye dökülen atıkların bir süre sonra beyaza yakın bir renk alarak, topraktaki yaşamı yok ettiğini aktaran uzmanlar, bu durumdan en fazla insan hayatının olumsuz etkilenebileceğinin altını çiziyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi