Bu işkence bitmeyecek mi?

Diyarbakır’da elektrik kesintileri “isyanın” ötesine geçerken, TOKİ sakinleri ve Yenişehir esnafı “veryansın” etti. Sorumlu bulamamaktan şikayet edilirken, sorunun çözümsüz kalmasına seyirci kalan siyasilere de tepki gösterdi.

Bu işkence bitmeyecek mi?

Günlük yaşamı çekilmez hale getiren ve dönüşümlü elektrik kesintileriyle esnaf ve sanayi sektörü başta olmak üzere Diyarbakır’daki ticareti işlevsiz hale getiren DEDAŞ’taki belirsizlik devam ediyor. Gün protesto ve eylemsiz geçmezken dün de, Toplu Konut 3. Etap sakinleri başta olmak üzere Yenişehir semtindeki esnaf, tepki eyleminde bulundu.

DEDAŞ Yetkilileri başta olmak üzere İl Valisi ve Siyasileri soruna duyarlı olmaya çağıran vatandaşlar, dondurucu soğukların yaşandığı bir zamanda elektrik kesintisi demek hem ısınma hem de doğalgaz kullanımında aksamaya neden olduğunu ifade ederek; ”Esnaf iş yapamıyor, biz ise evde oturamıyoruz. Kime gidiyorsak kapı kapalı. İlgilenen yok, nerde bu ilin sorumluları” diye tepki gösterdi.

Diyarbakır’da yaz döneminde olduğu gibi dondurucu kış mevsiminde de günlük yaşamı çekilmez hale getiren ve dönüşümlü elektrik kesintileriyle esnaf ve sanayi sektörü başta olmak üzere Diyarbakır’daki ticareti işlevsiz hale getiren DEDAŞ’taki elektrik kesintileri, “bıçak kemiğe” dayandırdı. Gün protesto ve eylemsiz geçmezken dün de, Toplu Konut 3. Etap sakinleri başta olmak üzere Yenişehir semtindeki esnaf, tepki eyleminde bulundu.

DEDAŞ’I BASTILAR

Günlerdir elektrik kesintileriyle evlerine giremeyen ve dondurucu soğukta oturduklarını söyleyen Toplu Konut 3. Etap’taki bine yakın konut sakinlerinden bir bölümü önceki akşam, Siverek yolu üzerindeki DEDAŞ İl Müessese Müdürlüğünü bastı. Öfkeli vatandaşlar, günlerdir karanlıkta kaldıklarını  ve çocuklarının ders çalışamadıklarını söyleyerek, DEDAŞ’ın sorunu çözmediği gibi telefonlara da cevap vermediğini belirterek tepki gösterdi.

‘BİZİMLE ALAY EDİYORLAR’

TOKİ sakinlerinden Levent Yıldız, ”Burada en az 1000 ev var. 2 gündür karanlıktayız. Defalarca DEDAŞ telefonlarını arıyoruz. Ne yazık ki vatandaşı ciddiye alıp cevap dahi vermiyorlar. Elektrik olmadığı için doğalgaz da çalışmıyor. Gelecek hafta okullar başlayacak ama çocuklarımız ders çalışamıyor. Valilikten bu sorumsuzluğa el koymasını istiyoruz.” dedi.

TOKİ ÖNÜNDE EYLEM

TOKİ sakinleri dün akşam da, Trafo merkezinin önde büyük bir kalabalık kitlesiyle basın toplantısı düzenledi. Şilbe 3. Etap Üst Komisyon Başkanı Nevzat Acar, yazılı açıklamayı okudu.

Yaşanan elektrik kesintilerine anlam veremedikleri gibi trafolarında meydana gelen arızanın da DEDAŞ tarafından onarılmamasının da, ayrı bir işkence olduğunu belirten Acar şöyle dedi:

AĞLARIN DEVRİ YAPILMAMIŞ

“Gerek konutlarımızda gerekse ana ve ara arterlerde bulunan sokak aydınlatma lambalarının sorunları ile ilgili Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş Diyarbakır İl Müdürlüğü ile yapılan istişarede mevcut yerleşim yerine ait ağların devri yapılmadığı için bu yerleşim yerine verilen enerji nakil hatları veya başka bir sorunun çözümü (Sokak lambalarının yanmaması v.s)mümkün olmadığı söylenmektedir.

Konu Toplu konut İdaresi Başkanlığına iletilmiş olup, alınan cevabi yazı ve eklerinde söz konusu bu yerleşim yerini besleyen ana kök trafo ile ilgili devir işlemi yapılmak istenmiş ancak Tedaş İl Müdürlüğümüz trafonun ekonomik olmadığı bahisle bunu kabul etmemiştir. Kabul edilmeyen bir trafo ve onun akabinde buradaki tüm sakinlere(1000 ev) Elektirik kullanma ve oturma izni veren bir İl Müdürlüğü kendi bayanı ile ters duruma düşmüştür.

BİZE BİLGİ NEDEN VERİLMİYOR

Komisyon Başkanlığımızca Tedaş Diyarbakır İl Müdürlüğüne 07/11/2012 tarih 2012/04 sayı ile yazı ile konu hakkında bilgi istenilmesine rağmen Diyarbakır Tedaş İl Müdürlüğümüzden bu güne kadar her hangi bir cevap alınamamıştır. Şu anda Şilbe Yenişehir Toplu Konutları 3.Etapta oturan 960 sakin ve 40 kapıcı olmak üzere toplam 1000 aile 3 gündür karanlıkta ve soğuk evlerde oturmaktalar.”

YENİŞEHİR ESNAFI ÖFKELİ

Öte yandan, Yenişehir ilçesinde şehrin en işlek caddelerinden biri olarak bilinen Gevran Caddesi`nde ki esnaf, Dedaş`ın her gün saatlerce elektrik kesintisi yaptığını, elektrik kesintilerinden dolayı esnafın zarar ettiğini iddia edip yolu trafiğe kapattılar.

Dedaş yetkililerinin vurdumduymazlığından yakınan Esnaf, "Dedaş`ı arıyoruz telefonlarımıza çıkmıyor. Dilekçe ile başvuru yapıyoruz dilekçelerimizi görmezden geliyorlar. Biz esnaf olarak vergilerimizi düzenli olarak ödüyoruz. Ödemediğimiz takdirde haciz getirip mallarımıza el koyuyorlar. Buradan o yetkililere sesleniyoruz, elektriksiz kalmamıza neden göz yumuyorsunuz" diyerek mağdur olduklarını dile getirdiler.

Olay yerine gelen polis ile tartışan esnaf, daha sonra yolu trafiğe açtı. Diyarbakır esnafı son olarak, elektrik kesintileri çözüme kavuşturulmazsa her gün yolu trafiğe kapatacaklarını belirterek Dedaş`ı istifaya çağırdılar.

Kaynak: Diyarbakır Söz