Görüş Bildir

'Bunlar Ateist, zerdüşt!'

600 milyon liralık yatırım ve projelerin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hendek ve barikat terörüne dikkat çekerek, "Bunlar camilerimizi yakmadılar mı, camilerimizi yıkmadılar mı? Bunlar ateist, bunlar zerdüşt. Bunlardan bir şey olmaz" dedi.

'Bunlar Ateist, zerdüşt!'

Neşet AYTEK/Ahmet DEMİR/M. Emin FİDAN/Muhammet YILDIZ/M. Emin CAN

DİYARBAKIR-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aralarında eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım ile bakanların bulunduğu kalabalık bir heyetle toplu açılış törenlerine katılmak üzere dün öğlen Diyarbakır'a geldi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı kentte 8500 polis tedbir aldı. Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı sert sözlerle eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında, özellikle HDP'ye ve terör örgütüne oldukça sert mesajlar vererek, kardeşlik ve birlikte millet olma vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet özel uçak "ANA" ile saat 13.30’da Diyarbakır’a geldi. Erdoğan’ı, kentisinden önce Ankara'dan Diyarbakır'a gelen Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş, AK Parti Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, İl Başkanı Muhammed Dara Akar ve öteki ilgililer karşıladı. Erdoğan ile Başbakan Yıldırım daha sonra açılışlar için tören otobüsle geldi. Yol boyunca halkın çoşkulu selamlaması dikkat çekerken, törende ilk konuşmayı Başbakan Yıldırım yaptı.

DİYARBAKIRLA KUÇAKLAŞMAYA GELDİK

Sözlerine "Biz Silvan'la gurur duyuyoruz, Diyarbakır'la gurur duyuyoruz, Türkiye ile gurur duyuyoruz, ay yıldızlı bayrağımızla gurur duyuyoruz. Bu bayrak, şehitlerimizin kanıyla bu hale geldi" diyerek başlayan Yıldırım, Diyarbakırlılarla kucaklaşmak için kente geldiklerini belirti.

Başbakan Yıldırım, 10 gün önce de Diyarbakır'a geldiğini, Tanışık köyüne gittiğini anımsatarak, "Şunu herkes iyi bilsin, Diyarbakırlılar ve milletimiz rahat olsun, bu terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya azmettik. İnşallah Türkiye, terör belasından kurtulacak, Diyarbakırımızla geleceğe emin adımlarla yürüyecek. En başta PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sizin sorununuz, Türkiye'nin sorunu PKK terör örgütüdür. Bu sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya ahdettik, yemin ettik." değerlendirmesinde bulundu.

HESABINI SORMAYA HAZIRMISINIZ?

Diyarbakır'ı yakıp yıkanların, çukurlar kazanların bir kez daha yaptıklarından pişman olacaklarını vurgulayan Yıldırım, şehre son 14 yılda yapılan hizmetlerin tutarının 25 milyar lira olduğunu söyledi. Yıldırım, Diyarbakır'da birçok hizmeti vatandaşın ayağına getirdiklerini, 2002'de 37 kilometre olan bölünmüş yolu, AK Parti iktidarında 350 kilometreye çıkardıklarını anlattı.

KIŞANAK ÖRGÜTE YARDIM EDİYOR

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı terör örgütüne destek vermekle suçladı. Yıldırım, şunları söyledi: "Diyarbakır'ın içme suyu problemi vardı. Diyarbakır'ın seçtiğiniz belediye başkanı, Diyarbakır'ın dertleriyle su problemiyle kanalizasyon, yol problemiyle uğraşması gerekirken terör örgütüne destek vererek, lojistik destek vererek sizin paralarınızı, kaynaklarınızı terör örgütüne aktardılar. Bunu biliyoruz gereğini de yapacağız. Sizin dişinizden, tırnağınızdan artırdığınız her kuruşun size hizmet olarak geri dönmesi için ne gerekirse yapacağız. Eğer bu paraları terör örgütüne aktaranların lime lime burunlarından getireceğiz ve hesabını da soracağız."

DİYARBAKIR KARDEŞLİK DEMEKTİR

Yıldırım, "Diyarbakır demek kardeşlik demektir, Diyarbakır demek Türkiye demektir, Diyarbakır Türkiye'nin özetidir." ifadesini kullandı. Gündemlerinde Diyarbakır'ın bereketli topraklarının tamamını suyla buluşturmanın olduğunu belirten Yıldırım, "Bakınız Silvan Barajı var, 7 milyarlık bir proje. Terör örgütü, bu barajı yaptırmamak için elinden ne geliyorsa yapıyor, her türlü engeli çıkarıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın bu büyük millet, bu Diyarbakır bunlara pabuç bırakır mı? Silvan Barajını da suyla buluşturacağız, Diyarbakır ovalarını, mümbit topraklarını bolluğa, berekete kavuşturacağız. 2,5 milyon dönüm arazi suyla bollukla bereketle bulaşacak. 1 katrilyon 200 trilyon yıllık tarımsal kazanç sağlanacak." diye konuştu.

KARDEŞLİĞİMİZ SONSUZA KADAR

Başbakan Yıldırım, Diyarbakırlıların Eğil ilçesine köprü istediğine de değinerek, vatandaşlara "Eğil'e gemiyi karadan getirip orada hizmete aldık mı? İnşallah köprünüzü de yaparız." şeklinde seslendi. "Tarihi şehir Sur'un 6 mahallesini ne hale getirdiler" diyen Yıldırım, 15 mahalleden 6'sının bombalandığına, çukurlar kazarak tarihi eserlere zarar verildiğine dikkati çekti.

Miras kalan Sur'un tarihi yapılarını en güzel şekilde yeniden yapacaklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Şimdi biz Sur'u yapmaya başlayınca hemen bir iftira, bir yalan kampanyası yine başlattılar. 'Efendim Sur'u peşkeş çekeceklermiş'. Hadi oradan. Siz, teröre lojistik destek vereceğinize gelin de biraz vatandaşın sesine kulak verin. Oy aldığınız, destek aldığınız Diyarbakır'ın dertleriyle dertlenin, terörün gece gündüz destekçisi olacağınıza bu masum halkın, bu Diyarbakır insanının derdiyle dertlenin. Siz her şeyi görüyorsunuz, her şey gözünüzün önünde cereyan ediyor. Bunların hepsi gelip geçecek ama bizim kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek. İşte Diyarbakır'dan bunu söylüyorum."

'BUNLAR ZERDÜŞT, BUNLAR ATEİST..'

Başbakan'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye geldi.  Erdoğan şöyle dedi; "Bunlar camilerimizi yakmadılar mı, camilerimizi yıkmadılar mı? Bunlar ateist, bunlar zerdüşt. Bunlardan bir şey olmaz. Bunlar bizim değerlerimizle hareket etmediler, etmiyorlar." dedi. Herkesin, er veya geç terör örgütünün ne olduğunu anlayacağını ve bunlara gereken dersi sandıkta vereceğini belirten Erdoğan, "Biz sandıkla hareket ediyoruz, bunlar ise Kandil ile hareket ediyorlar. Biz gücümüzü Hakk'tan ve halktan alıyoruz, farkımız bu. Biz bununla yürüyoruz, bununla da yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu. Dürümlü mezrasında yaşanan terör olayına değinen Erdoğan, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi.

"ONLAR PKK ADINA PARLAMENTODA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "PKK'nın desteklemiş olduğu bir parti, şu anda parlamentoda mı? Onlar PKK adına parlamentoda. Şimdi benim milletim 'Bunlar bizim verdiğimiz vergilerle oradan maaş almamalı' diyor. Ne oldu şimdi? Dokunulmazlık olayı parlamentoya geldi. 376 oyla bu geçti, şimdi tutuştular, şimdi yurt dışına kaçmaya başladılar. Niye kaçıyorsunuz? Kaçmayın. Aynen Paralel Devlet Yapılanması neyse, bunlar da o. Onlar da kaçıyor, bunlar da kaçıyor." diye konuştu.

Dünkü gazetelerde Diyarbakırlı iş adamları adına Dürümlü'deki terör olayını kınayan ilan yayınladığına dikkati çeken Erdoğan, "Diyarbakırlı iş adamlarımızın bu ilanları gerçekten örnektir ve memnuniyetle de ben de bunu okudum. Bölge halkının bu şekilde açık tavır alması halinde, örgütün eylem yapabilecek gücünü ve imkanını kaybedeceğine inanıyorum." dedi.

ASIL HESAPLAŞMALARI BÖLGE HALKININ İNANCIYLA

Temmuz ayından bu yana yaşanan olaylardan sonra bölge halkının, terör örgütünün ve onun parti, dernek, vakıf gibi adlar altında uzantısı olarak çalışan yapıların gerçek yüzünü gördüğüne işaret eden Erdoğan, masum insanları paramparça ederek, katleden bir örgütün Türkiye'nin bir parçası olamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanların yaşadıkları evleri, buzdolabından yatağına, ayakkabısından Kur'an-ı Kerim'e kadar bombalarla tuzaklayan bir örgütle bölge halkının, benim inançlı Kürt kardeşlerimin en küçük bir ilişkisi olamaz." ifadesini kullandı.

"Terör örgütünün asıl hesaplaşması devletle değildir, terör örgütünün asıl hesaplaşması bölge halkının inancıyla, kitabıyla, ibadetiyle, tarihiyle, kültürüyledir" ifadesini kullanan Erdoğan, örgüte destek verenlerin, örgütün silahlı başarısından çok, bölge halkını köklerinden ve değerlerinden koparmayı önemli gördüklerini dile getirdi.

BÖLGE İNSANININ YAŞADIĞI SIKINTILAR

Hak ve özgülüklerin geliştirilmesi konusuna da değinen Erdoğan, şunları söyledi:  "Demokratik açılım dedik, biraz daha ilerlettik Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi dedik, daha ileri gittik son olarak Çözüm Süreci dedik. Ama onlar bundan da anlamadılar. Eş Başkanlarından bir tanesi Diyarbakır'da benim Kürt kardeşlerimi sokağa döktü. 53 kardeşimiz öldü mü? Yasin Börü evladımız burada öldü mü? Kaç yaşındaydı Yasin? 15 yaşında. Ne dağıtıyordu? Kurban eti dağıtıyordu. Üzerinden de geçtiler mi? Bunlarda vicdan diye bir şey yok. Bunlar insanlıktan nasibini almamış ama er veya geç azizün züntikam olan Allah'tır. Bunlardan o intikam alınacaktır."

TERÖRE KARŞIYIZ DEMEKLE TÖRERE KARŞI DURULMAZ

Suriye'deki birtakım gelişmelerden cesaret alan bu örgütün aynı oyunu Türkiye'de de ortaya koymaya kalktığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "PKK, PYD, DAİŞ bunların hiçbirinin birbirinden farkı yok, hepsi de terör örgütü. Şu anda Amerika'nın PYD'ye, YPG'ye verdiği desteği, Diyarbakır'dan sesleniyorum, kınıyorum. Bize verilen söz, bu değil. Ben, siyasetin dürüst yapılacağına inanan birisiyim. Dolayısıyla bize dost olanlar, bizimle NATO'da beraber olanlar, kalkıp da kendi askerini YPG'nin işaretleriyle Suriye'ye göndermemeli, gönderemez. Hala 'YPG'ye biz destek vermeye devam edeceğiz, o PKK değildir' diyenler, lütfen gel de bunun bizden dersini al. Yanlış yerde duruyorsunuz. 'Teröre karşıyız' demekle teröre karşı durulmaz. Bizzat terör örgütüyle ilgili bütün belgeleri veriyoruz. Söylüyoruz ama attıkları adım, attıkları adımlar yanlış."

TERÖR ÖRGÜTÜN KUCAĞINDAN SIYRILIN

Operasyonların tamamlandığı ilçelerin yeniden ayağa kaldırılması için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, "Terör örgütünün içerisinde olan tüm vatandaşlara sesleniyorum, annenizin, babanızın sesine kulak verin. Terör örgütünün kucağından sıyrılın. Bu devlet adildir. Adil olan bu devletin anlayışı bilesiniz ki o katil terör örgütüyle asla mukayese edilmez." çağrısında bulundu.

BU SÜRECİN BİR MİLAT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sürecin bölge halkı bakımından bir milat olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın devletinin yanında daha güçlü şekilde yer alarak, 2023 Türkiyesi'nin bir parçası olması iradesini ortaya koyacaklarına inanıyorum. Bunun için el ele, omuz omuza vereceğiz." dedi.

PKK NEYSE PARALEL DEVLET YAPILANMASI DA ODUR

Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulunda Paralel Devlet Yapılanmasına ilişkin bir karar alındığını anımsatarak, "Legal görünüm altında illegal faaliyet gösteren ve 'Fetullahçı Terör Örgütü' olarak anılan dedik ve Milli Güvenlik Kurulunun bu tavsiye kararını Hükümetimize gönderdik. Şimdi Hükümetimiz de kararı aldıktan sonra aynen terör örgütleri gibi burada yargılanacaktır. PKK neyse Paralel Devlet Yapılanması da odur" ifadelerini kullandı.  Erdoğan, konuşmasının ardından Başbakan Yıldırım ve beraberindeki bakanlarla yapımı tamamlanan eserlerin açılışını kurdele keserek yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi