Görüş Bildir

Cadde şehre yakışmıyor?

Sur ilçesi halkı, Melik Ahmet Caddesinin bu hali tarihi Sur ilçemize yakışmıyor diyerek, soruna çözü istedi.

Cadde şehre yakışmıyor?

17 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile açılışı yapılan Melik Ahmet Caddesinde, aradan çok fazla zaman geçmeden taşlar yerinden oynamaya başladı. Taşların yerinden oynamasıyla birlikte caddenin birçok yerinde bozulma ve çökmeler meydana geldi.

Melik Ahmet Caddesindeki esnaf ve caddeyi kullanan vatandaşlar, kısa sürede bozulan Melik Ahmet Caddesinin bu halinin, tarihi ve kültürel anlamda önemli bir ilçe konumunda olan Sur İlçesine yakışmadığını söyledi.

Diyarbakırlı vatandaşlar, Melik Ahmet Caddesinin daha önceki halinin son halinden çok daha iyi olduğunu belirterek, daha önce Diyarbakır Karacadağ bölgesinden getirilen bazalt taşları ile yapılan yolların, son yapımında kalitesiz ve dayanıksız taşlar kullanılarak yapıldığını belirtiyorlar.

Melik Ahmet Caddesindeki esnaf ve caddeyi kullanmak zorunda kalan vatandaşlar, bozuk olan yoldan şikayetçi olduklarını belirterek, yetkililerin bir an önce bu olaya müdahale etmesini istedi.

“Melik Ahmet Caddesi Diyarbakır’ın kalbi konumunda olan bir caddedir”

Melik Ahmet Caddesinin Diyarbakır ili için çok önemli bir cadde olduğunu belirten Ali Haydar Canlı, “Diyarbakır’ın her yerini karış karış bilen biriyim. Çünkü daha önce 10 yıl Diyarbakır’da belediye encümen azalığını yaptım. Melik Ahmet Caddesi Diyarbakır’ın kalbi konumunda olan bir caddedir. Caddenin daha önceki hali çok daha güzeldi. Bazalt taşı ile yapılan caddemiz iklim şartlarımıza göre de uyumlu bir şekildeydi. Onarımı da çok yanlış oldu. Çünkü caddenin taşlarını dizerken herhangi bir harç kullanılmadan kum ile dizildi. Böyle olunca yağmur veya su ile şişme yapıp çökmelere ve kırılmalara sebep oldu. Yapıldıktan sonra 3-5 ay geçmeden ciddi yıpranmalar görüldü.” ifadelerini kullandı.

Melik Ahmet Caddesinin son halinin tarihi Diyarbakır’a yakışmadığını belirten Canlı, “Bu cadde Diyarbakır’ımıza ve Sur ilçemize maalesef yakışmıyor. Bunu yapanlar ne yazık ki yüz karasıdır. Yetkililerin, caddenin yapımı ve sonrasını denetlediğini düşünmüyorum. 5,5 kilometre uzunluğu ve 81 burca sahip olan dünyada bir benzeri olmayan tarihi Sur ilçemize bu yol gerçekten yakışmıyor. Yetkililerin, valiliğin ve hatta Diyarbakır milletvekillerinin bu işe bir el atması gerekiyor. Caddemizin yapılması gerekiyor.” dedi.

“Diyarbakır’ın kültürüne ve tarihine hiç yakışmayan bir yoldur”

Melik Ahmet Caddesinin yapımının yanlış olduğunu belirten Abdurrezzak Demir, “Ben Melik Ahmet Caddesinde bir esnafıyım. Caddemizin durumu ortadadır. Bu caddemizin son düzenlemesi çok yanlış bir şekilde yapıldı. Çünkü caddemiz yol olarak çok dar bir şekilde yapılmış. Bunun yanında kaldırımlar ise çok daha geniş tutulmuş. Bunlara bağlı olarak esnafımızın en büyük sıkıntısı dükkanlarının önüne yapılan park sorunudur. Caddemizin de bozuk olmasından dolayı esnafımız doğru dürüst bir iş yapamıyor. Gerçekten şimdiki yol utanç verici bir haldedir. Yani Diyarbakır’ın kültürüne ve tarihine hiç yakışmayan bir yoldur. Eski bazalt taşları hem görsel hem de sağlamlık anlamında daha güzeldi. Yetkililerden isteğimiz bir an önce bu caddenin yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Melik Ahmet Caddesinin birçok noktasında çökmeler ve bozulmalar olduğunu belirten Ramazan Kaya, “Melik Ahmet Caddesinde esnafım ben. Bu yolun her tarafı bozulmuş vaziyettedir. Caddemizin yapılmasını istiyoruz. Cadde boydan boya çökük ve kırık haldedir. Yol üzerinde giden araçlara da çok sıkıntı çıkarıyor. Tarihi Sur’un civarında bulunan bu caddenin bu şekilde olması kendi özüne yakışmıyor. İnanın Belediye de burayı görüyor. Aynı şekilde kaymakam da görüyor. Kısaca bütün yetkililer görüyor. Ama kimse umursayıp düzeltmiyor. Yine tekrarlıyorum caddemizin bu şekilde olması tarihi Diyarbakır’ımıza yakışmıyor.” şeklinde konuştu.

“Daha önce caddemiz üzerinde Karacadağ bölgesindeki bazalt taşları kullanılmıştı”

Melik Ahmet Caddesinde daha önce Karacadağ bölgesinden getirilen taşların kullanıldığını belirten Ömer Yıldız, “Maalesef Melik Ahmet Caddesi, tarihimize yakışmayan bir durumdadır. Bu caddemiz üzerinde daha önce coğrafyamızda bulunan Karacadağ bölgesindeki taşlarla örülmüştü. Onları kaldırıp şu an cadde üzerinde bozuk vaziyette olan taşları dizdiler. Maalesef turizmin en önemli yerlerinden biri olan Sur İlçemize hiç yakışmayan bir durum bu.” ifadelerini kullandı.

Bozuk olan Melik Ahmet Caddesinin çözümü için eski haline döndürülmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bu yolun düzelmesinin çözümü bana göre, eski haline döndürülmesidir. Karacadağ bölgesinde volkanik patlama sonucu elde edilen bazalt taşları ile tekrardan düzenlemesi lazım. Bu yoldan çok rahatsızız. Yetkililer sesimizi duyuyorsa umarım gereğini yaparlar.” temennisinde bulundu.

Yetkililerden ricada bulunan Ramazan Bey, “Bu yol tarihimize yakışmıyor. Eski yol daha güzeldi. Yolumuzu şu an bozmuşlar. Çünkü şimdiki taşlar çok çürük olduğu için altları sularla dolmuş. Bazı yerler de yamuk ve kırık durumdadır. Yetkililerden ricamız, bu yolu düzeltmeleridir. Gerekli hassasiyeti bir an önce göstermeliler.” dedi.

Yetkililerin bozuk olan Melik Ahmet Caddesini gelip yerinde görmeleri gerektiğini belirten Bayram Bey, “Bu caddemiz şehrimize gerçekten hiç yakışmıyor. Yollar bozuk ve dar bir şekildedir. Yetkililerin burayı görmeleri gerekiyor. Yetkililer buraya gelip durumu yerinde tespit etselerdi, vatandaşın ne kadar sıkıntı çektiklerini anlarlardı. Yolların bu şekilde olmasını kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi