Görüş Bildir

Çaresiz bekleyiş

Yüzmek için girdiği Dicle Nehri'nde akıntıya kapılıp, kaybolan 18 yaşındaki Muhammed Özcan'ın bulunması için arama çalışmaları sürüyor.

Çaresiz bekleyiş

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Bağıvar (Kabî) köprüsü mevkiinde arkadaşlarıyla birlikte suya giren 18 yaşındaki Diyarbakır Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi Muhammed Ali Eymen Özcan, dengesini kaybetti. Akıntıya kapılan Özcan'ı gören vatandaşların kurtarma çabaları yetersiz kaldı.

Suya kapılan Özcan'ın yakınlarından İbrahim Halil Aksakal, yapılan arama çalışmaları hakkında bilgi vererek, "Akşam saat 20.00 sıralarında arkadaşlarıyla buraya geliyor. Nehre girdikten sonra kontrolünü kaybetmesi sonucu sürükleniyor. Burada bulunan iki kişi müdahale ediyor fakat su akıntısından dolayı muvaffak olamıyorlar ve bu civarda kayboluyor. Önceki akşam AFAD ekipleri tarafından 2-3 saatlik bir çalışma yapıldı." dedi.

"Aramalarda gayret var, düzen ve tertibat yok"

Çalışmalarda farklı şekillerde aksaklıklarla karşılaştıklarını belirten Aksakal, "Sabah geldiğimizde saat 08.00'de mesainin başladığını söylediler. Dalgıç ekibi şehir dışında başka bir olaya gitmiş, tabi ki koca şehirde sadece bir dalgıç ekibinin olması da ayrı bir sıkıntı. Dalgıç ekibi saat 10.00 civarı geldi. Şu an öğlen vakti ve sadece bir bot var. Onun da motoru bozuk. Diğer motorla değiştirdiler, o da çalışmadı." ifadelerini kullandı.

Yaşanan aksaklıkları Diyarbakır'a yakıştıramadığını söyleyen Aksakal, "1,5 milyon nüfuslu Diyarbakır maalesef sadece bir bota bakıyor. Aramalarda gayret var ama düzen ve tertibat yok, malzeme eksikliği var. Diyarbakır, bu tür kazaların çok yaşandığı bir şehirdir. Böyle bir şehirde bununla ilgili birimin bu kadar acemice davranması, botun veya mazotun eksik olması bu acımız içerisinde bizi gerçekten derinden etkiledi. Yani bu şehre yakışmayacak bir manzara. AFAD veya diğer dalgıç ekiplerinde çok ciddi yetersizlikler var." şeklinde konuştu.

"Bu sıkıntılar içerisinde kendimizi yalnız hissettik"

Aksakal, "İnsanımız saat 20.00'de vefat ediyor, 23.30 gibi görevliler burayı terk ediyor ve devlet görevlileri adına ne polis, ne itfaiye ne de AFAD var. Gece 23.30-24.00 sıralarında kendi imkânlarımızla basit el fenerleriyle nehrin çevresinde arama çalışmaları yapıyoruz. İnsana verilen değer bu olmaması lazım. Hiçbir şey yapılamasa bile güvenlik görevlilerin çevrede bulunması lazımdı. Bu sıkıntılar içerisinde kendimizi yalnız hissettik." diye belirtti.

Şu ana kadar yapılan çalışmalara rağmen herhangi bir ize rastlayamadıklarını belirten Aksakal şunları söyledi:

"Şu ana kadar herhangi bir ize rastlayamadık. Sadece olay anına ilişkin görgü tanıkları var. Olaya müdahale etmek isteyen vatandaşların beyanlarını dinledik. Kaybolduğu nokta belli ama ne tarafa sürüklendiği konusunda henüz bir bilgi yok."

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi