Görüş Bildir

Cemil Bayık: ABD dâhil koalisyon güçleriyle temasımız var

PKK ve bağlantılı grupların çatı örgütü KCK’nın başında bulunan isimlerden Cemil Bayık, DAEŞ’le mücadele kapsamında ABD ve koalisyon güçler ile doğrudan temas kurduklarını söyledi.

Cemil Bayık: ABD dâhil koalisyon güçleriyle temasımız var

Kandil’de BBC’ye konuşan Cemil Bayık, “Kerkük'te görüştüğümüz PKK komutanları Koalisyon güçleriyle dolaylı temasları olduğunu söyledi, bu doğru mu" sorusuna şu cevabı verdi:

"Dolaylıdan da öte direkt de sayılabilir. Çünkü bizim güçlerimizin DAEŞ'le nasıl mücadele ettiğini dünya âlem biliyor. Koalisyon güçlerinden gizli, DAEŞ'le mücadele yürütülmedi. Zaman zaman görüşmeler bile olmuştur. DAEŞ'e karşı mücadele eden, gerillayla iletişime geçmek zorunda."

Bayık, muhabirin bu temasla ABD'den mi bahsettiği sorusuna, "Amerika'dan da, İngiltere'den de… Koalisyon güçlerini temsil eden esas Amerika'dır tabi. Sorun Amerika'yla veya başka biriyle görüşüp görüşülmeme sorunu değildir." cevabını verdi.

“ULUSLARARASI ÇAĞRILARA MEKTUPLARLA CEVAP VERİYORUZ”

Cemil Bayık kendilerine uluslararası alandan mektup yoluyla çağrılar yapıldığını ve bunlara mektupla cevap verdiklerini söyledi:

"Bize savaşın durdurulması için çağrılar oldu, bize mektuplar gönderildi. Biz de bunlara mektuplarla cevap verdik. Savaşı başlatan biz değiliz ki bizden savaşın durdurulması istensin. Hem Türkiye'den hem PKK'den derhal savaşın durdurulup ateşkesin çift taraflı ilan edilmesini ve müzakerelerin başlatılmasını istemelidirler."

Bayık, mektupları kimin gönderdiğini, onlara açıklamadan söylemeyi uygun bulmadığını belirtti. Bayık, müzakerelerin yeniden başlaması durumunda buna hazır olduklarını söyledi.

Terör örgütü TAK’ın Mart ayında Ankara'da düzenlediği ve 37 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıyla ilgilerinin olmadığını da iddia eden Cemil Bayık, şunları söyledi: "Bu eylemlerin PKK'yle bir ilişkisi yoktur. Bizim dışımızdaki bir örgüttür. Kimdir, kimler yer alıyor onu bilmiyoruz. Muhtemelen bizden ayrılanların bazıları onun içinde yer almış olabilir. Biz o eylemlerin araştırılmasını istiyoruz. Kim yapmış, PKK mi yapmış PKK'nin dışındaki güçler mi yapmış, bunun araştırılması gerekiyor."

ÇEVİK: MÜZAKERE MASASINA DÖNÜLMESİ YÖNÜNDE BİR DÜŞÜNCE YOK

BBC'nin Türkiye muhabiri Mark Lowen'ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik ise PKK'yı ayrı bir devlet kurmaya çalışmakla suçlayarak, mevcut aşamada müzakere masasına geri dönülmesi yönünde bir düşünce olmadığını vurguladı.

Çevik, PKK'ya yönelik operasyonlara kamuoyu desteğinin olduğunu da söyleyerek, çözüm sürecinin gündeme geldiği son 3 yıl için "Çatışmasızlığın bir çözüm yaratacağını düşündük. Ancak PKK, bu süreci güneydoğuyu ele geçirmek amacıyla kullandı." dedi.

Çevik, operasyonların belli bir aşamaya gelmesinin ardından görüşmelerin mümkün olabileceğini ifade etse de "Bu görüşmeler PKK ya da HDP'yle değil, Kürt kanaat önderleriyle olur. Ciddiye alınabilecek ciddi insanlarla olur." dedi.

Çevik ayrıca çatışmaların Türkiye'yi iç savaşa sürüklediği iddialarına da "Eğer operasyonlar durursa iç savaş yaşanır." diyerek cevap verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi