Cerattepe yanıyor! Cerattepe'de halk kaldırılan barikatlar yerine yenisi kurdu, Çimlerde gece nöbet tuttu, Cerattepe neresidir?

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek amacıyla bölgede sabahlayan ve barikat kuran eylemcilere polis erken saatlerde müdahale etti. Polisin gaz bombalı müdahalesine sonrası gerginlik çıktı. CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan ise, valilik önünde açlık grevine başladı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ile birlikte 4 kişi gözaltına alındı.

Cerattepe  yanıyor! Cerattepe'de halk kaldırılan barikatlar yerine yenisi kurdu, Çimlerde gece nöbet tuttu, Cerattepe neresidir?

CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin Cerattepe'de açılmak istenen madene karşı bugün açlık grevine başladı. Artvin Valiliği önünde oturma eylemi ve açlık grevine başlayan Bayraktutan ile birlikte çok sayıda vatandaş ve polis bulunuyor.

"BURADA MHP'LİSİ DE AKP'LİSİ DE VAR"

CHP Milletvekili Bayraktutan, polisin, yok olmamak için mücadele veren Artvin halkına uyguladığı şiddeti protesto etmek için açlık grevine başladığını söyledi. Türkiye'nin dört bir yanından tüm partililerden destek aldığını anlatan Bayraktutan, "Bu doğa katliamına engel olma mücadelesi. Burada MHP'lisi de AKP'lisi de var. İnsanlar bir kentin yok olmasına, bir doğa harikasının katliamına 'dur' emek için mücadele ediyorlar" dedi.

AVUKAT KALIN: ÖNCEKİ DURDURMA KARARI HALA GEÇERLİ

Cerattepe'de, maden işletmesi için hiçbir hukuki yol kalmayınca ortaya yeni bir ÇED raporu çıkarıldığını belirten avukat Bedrettin Kalın da, bu rapor hakkında 8 aydır yürütmeyi durdurma kararı verilmediği, bu durumda önceki durdurma kararının geçerli olduğunu belirtti.

1700 METREDE MÜCADELE

Halen olay yerinde bulunan Kalın, bin 700 metrede direnişe devam ettiklerini söyledi.

"MAHKEME KEŞİF YAPANA KADAR BÖLGEYE GİREMEZLER"

CNN Türk yayınında konuşan Kalın, mahkemenin bir-iki ay içerisinde keşif yapacağını ve bu olana kadar bölgeye girilmemesini istediğini, o zamana kadar maden şirketi girer ağaç keserse keşfin anlamının kalmayacağını söyledi. Kalın bu sabah iş araçları ile eylemcilerin araçlarının çekilmeye çalışıldığını belirtti.

ÇİMENLERİN ÜZERİNDE UYUDULAR

Artvin'e 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkisinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen vatandaşlara polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu. Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren Artvinliler, çimenlerin üzerinde uyudu.

BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÖREVLİLERE GEİTİRİLDİ

Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum'dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.

"BİZİM SİLAHIMIZ YOK BEDENİMİZLE SAVUNUYORUZ"

Kısa süre önce gözaltına alınan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, direnişe bugün de devam edeceklerini belirterek, "Bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bugün de bunu sürüdereceğiz" demişti. Polis ekiplerinin, yolda kalan birkaç aracı da çektikten sonra barikatın arkasındaki gruba müdahale için hazırlık yaptığı belirtildi.

POLİS EKİPLERİ BARİKATLARI KALDIRDI, HALK YENİ BARİKAT KURDU

Polis ekipleri de çekici yardımıyla yolu kapatmak için bırakılan otomobilleri kenara çekti. Yolu kapatan kamyonlar ise büyük bir vinç yardımıyla kaldırıldı. Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine vatandaşlar yaklaşık 300 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu.

Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak barikatın arkasındaki bekleyişini sürdürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz