Görüş Bildir

Cezaevi ve hastanelere "habersiz" inceleme

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), hastane ve cezaevlerine habersiz ziyaretlerde bulunacak, incelemeler yapacak.

Cezaevi ve hastanelere

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), hastane ve cezaevlerine habersiz ziyaretlerde bulunacak, incelemeler yapacak.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında Özel Teşkilat Kanunu ile kurulan ve bu yıl mart ayında da kurul üyeleri belirlenen TİHEK, ilk olarak yönetmelik hazırlıklarını ve kuruma ilişkin çalışmalarını gerçekleştirdi.

TİHEK, "İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi"ne ek ihtiyari protokol hükümleri çerçevesinde kişilerin özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı ya da koruma altına alındığı yerlere ziyaretlere başladı.

Kurum Başkanı Süleyman Arslan, Başkan Yardımcısı Selahattin Doğan ile kurul üyeleri Dilek Ertürk, Harun Mertoğlu ve Mehmet Emin Genç, ilk ziyareti Trabzon E Tipi ile Rize L Tipi Kapalı Cezaevlerine yaptı. Heyet, emniyet müdürlüklerindeki gözaltı merkezlerinde de incelemelerde bulundu.

İncelemelerini sürdürecek TİHEK, cezaevlerinin yanı sıra nezarethane, geri gönderme merkezi, mülteci kampları, hastaneler ve psikiyatri merkezlerine ziyaretlerde bulunacak. İncelemelerin yapılacağı ziyaretler zaman zaman habersiz gerçekleştirilecek.

- Tavsiye kararları verecek

Mekanların fiziki şartlarını gözleyecek kurul, söz konusu yerlerde kalanlarla da görüşmeler yapacak.

TİHEK, kurumlardaki muamele koşullarını inceleyerek tavsiye kararları hazırlayacak.

Başvuruları doğurdan ya da posta yoluyla kabul eden, internet üzerinden başvuru alınması için de çalışma yapan TİHEK, valilikler ve kaymakamlıkların yanı sıra başvuruları, Ulusal Yargı Ağı Platformu'na (UYAP) geçildikten sonra adliyeler aracılığıyla da alabilecek.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi