Cezaevindeki vahşeti anlattı

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Diyarbakır Beş No'lu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu askerlik görevini Diyarbakır Cezaevi'nde yapan Mahmut Noğay'ı dinledi.

Cezaevindeki vahşeti anlattı

Diyarbakır Cezaevi'nde görev yapacak kişilerin özel olarak seçildiğini, kendisinin de yapılan araştırma neticesinde görevlendirildiğini belirten Noğay, "Ailelerimiz nerede görev yaptığımızı bilmiyordu. Bilgi vermek yasaktı. Ziyaretçilerimizin de gelmesine izin verilmiyordu. O dönemde cezaevinde görev yapan birçok insan psikolojik tedavi gördü. Ben de tedavi gördüm." dedi.

ÖZEL OLARAK SEÇİLİRDİK

 Noğay, Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıray'ın, köpeği ile mahkumlara işkence ettiğini ve küçük koğuşlara çok sayıda mahkumun sığdırıldığını belirtti. İnsanları soğuk suya sokma, dayak gibi uygulamaların sürekli olduğunu kaydeden Noğay, orada yaşadıkları ve duyduklarını hiçbir zaman unutamadığını vurguladı.

Kürtçe konuşmanın yasak olduğunu, çocuklarını ziyarete gelen ailelerin de Türkçe bilmedikleri için hiç konuşamadan gözyaşları içinde evlerine geri dönmelerine şahitlik ettiğini aktaran Noğay, Diyarbakır Cezaevi'nin bir proje olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve yaşananların tam anlamıyla ortaya çıkmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz