Görüş Bildir

CHP'de kurultay bilmecesi imza sertleşmesine döndü

Muhaliflerin '604 imza tamam' açıklamasına Genel Merkezin 'O zaman getirin gereğini yapalım' diye cevap vermesi yeni bir tartışmaya neden oldu.

CHP'de kurultay bilmecesi imza sertleşmesine döndü

CHP’de 24 Haziran’dan sonra başlayan parti içi tartışmalar ilk haftanın sonunda imza restleşmesine dönüştü. Cumhuriyet'in haberine göre muhalif kanat dün 604 imzaya ulaştıklarını söylerken, muhaliflerin en çok 470 imza toplayacağını belirten parti yönetiminden karşı hamle geldi.

MUHALİFLERE REST

Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, '604’ü sunarsanız gereğini yaparız' diyerek muhaliflere rest çekti. Muharrem İnce’nin A takımından Bilecik milletvekili Yaşar Tüzün ise “İmzalar tüzükte yazılı olan sürede teslim edilecek” diyerek Genel Merkez’in davetini reddetti. 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından CHP’de başlayan liderlik ve diğişim tartışmalarında İnce’ye yakın isimler bu hafta başından itibaren örgüte 'Değişim ve Umut Kurultayı’' adı verdikleri seçimli olağanüstü kurultay için çağrı yapmıştı. Muhalif kanat, gerekli olan delege sayısının nitelikli çoğunluğunun imzasının ilk 3 günde toplanacağını söylemişti.

"AÇIKLAMAYA KARŞI HAMLE"

İnce ekibinin verdiği bilgilere göre imza maratonunda ilk gün 353, ikinci gün 466, üçüncü gün 526 olan imza sayısı dördüncü günün sonunda 564, 5. günün sonunda 604’e ulaştı. Muhaliflerin açıkladığı 604 rakamının ardından Genel Merkez’den yapılan açıklamayla karşı hamle geldi.

"GENEL MERKEZ'E SUNUN TEKLİFİ"

Basın açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bir OHAL devleti ile temel hak ve özgürlüklerin artık güvence altında olmadığını belirterek, “Böyle bir süreçte demokrasi mücadelesini kararlılıkla sürdürebilecek en büyük güç olan partimizin olağanüstü kurultay gündemiyle daha fazla tartışılmaması topluma karşı bir sorumluluğumuzdur” dedi. Erkek, Usluer’in beyan ettiği gibi seçimli olağanüstü kurultay için noter onaylı 604 imza toplanmış ise saat 11.00’e Genel Merkez’e sunulmasını istedi. Erkek imzaların sunulması halinde gereğinin yapılacağını söyledi.

"TÜZÜK DIŞI DAVETLER YAKIŞMIYOR"

İnce’nin A takımından Yaşar Tüzün, Erkek’in yaptığı açıklamaya karşılık, “Partimizin Tüzüğünde yazılı olan sürede yeterli sayıda noter tasdikli kurultay delegesi imzası Genel Merkezimize teslim edilecektir” diyerek 604 imzanın bugün Genel Merkez’e getirilmesi çağrısını reddetti.

Yaşar Tüzün, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Genel Merkez’e tüzük dışı davetler yakışmıyor. Özellikle hukukçu olan bir genel başkan yardımcısının böyle bir açıklama yapması doğru değildir. Merak ediyorsa gelip görebilir” dedi. Seçimli olağanüstü kurultaylarda imza toplama işinde ilk hafta yeterli imzaya ulaşılamadığı durumda kurultay olasılığının da zayıfladığının altı çiziliyor. Akşam saatlerinde arka arkaya yapılan imza restleşmesinin ardından imza verenlerin imzalarını geri çekebilecekleri belirtilirken, gerek Genel Merkez gerekse muhalifler iki koldan örgütlerle olan temaslarına devam ediyor.

"EN AZ 625 İMZA OLDUĞUNDA TESLİM EDİLECEK"

İmza maratonunda kritik Cuma geride kalırken, muhalifler en az 625 imzayı bulduktan sonra önümüzdeki hafta içinde noter tasdikli imzaları Genel Merkez’e verebileceklerini belirtiyor. Siyasi kulislerde bir taraf tartışmanın bir an önce son bulmasını isterken bir taraf da yeterli imza toplanamasa da imza sayısının 600’e yaklaşması durumunda parti yönetiminin bunu “güvenoyu ihtiyacı’’ olarak değerlendirmesi ve büyük kurultayı toplaması gerektiği görüşünde.

Siyasi kulislerde CHP’nin yaptığı karşı atak mahalefetin 604 imzayı bulamadığı şeklinde değerlendirildi. Parti yönetimi, muhaleflerin açıkladıklarının aksine bugüne kadar azami 470 imza bulduğu konusunda ısrarlı. Kulislerde yapılan son açıklamanın tartışmalara artık bir son vermek anlamına geldiği belirtiliyor. Muhalefet ise mükerrer imza veya benzer başka bir aksilik olmaması için noter tasdikli imzaları en az 625’e ulaştığında Genel Merkez’e ileteceğini bildiriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi