Cizre ve Silopi’de korkutan gelişmeler

Cizre ve Silopi’de bugün öğretmenlerin ve halkın ilçeleri terk etmesinden sonra akşam saatlerinden itibaren savaşı andıran gelişmeler yaşanmaya başladı. Bir yandan bölgelere asker ve araç takviyesi yapılırken, mahallelerde de hendekler ve barikatlar kurularak cadde ve sokaklara da tahrip gücü yüksek bombalar yerleştirildi.

Cizre ve Silopi’de korkutan gelişmeler

Nuh, Başak, Karşıyaka, Şehit Harun Boy ve Barbaros ile Cizre'nin Sur, Yafes, Nur ve Cudi mahallelerinde hendekler kazarak, barikatlar kuran teröristler, birçok mahalleye girişleri kapattı. Cadde ve sokaklarına yüksek tahrip gücü olan bombalar da tuzaklanan ilçelerde teröristlerin buldukları tüm tüplere yüksek miktarda A4 ve C4 patlayıcıları yerleştirdiği öğrenildi. Silopi'de oksijen tüplerinin içine bile patlayıcı yerleştirildiği belirtildi.

OKULLARDA EĞİTİM VERİLEMİYOR

Teröristlerin ellerinde uzun namlulu silahlarla hendek ve barikatların başında beklediği ilçelerden Silopi'nin söz konusu mahallelerinde bulunan ve geçtiğimiz günlerde öğretmenlerinin kısa bir süreliğine kaçırıldığı 23 Nisan, Gazipaşa ve Sevgi ilköğretim okulları ile Fatih, Yavuz Selim ve Cumhuriyet ilkokullarında yaklaşık 2 aydır eğitim verilemiyor. Bu yüzden eğitimlerini ilçenin diğer mahallelerindeki okullarda sürdüren öğrenciler büyük zorluklar yaşıyor.

CEMAAT KORKUYOR, CAMİLER BOMBOŞ

İlçede, hem silahlı teröristler hem de hendek ve barikatlar ile tuzaklanan patlayıcılar yüzünden cemaat ise korktuğu için camilere gidemezken, Medine, Mezarlık, Hz. Bilal-i Habeş, Firdevs, Kevser, Hz. Hamza, Fazilet ve Hz. Ömer camilerinde çoğu zaman ibadet yapılamıyor.

VATANDAŞLAR GIDA STOKLUYOR

Cizre ve Silopi'de her an sokağa çıkma yasağı ilan edilebileceğini düşünen vatandaşlar, gıda stoku da yapıyor. Özellikle son birkaç gündür marketlere akın eden vatandaşlar, evlerine torbalarla gıda taşıyor.

"BURADA HAYAT YOK"

Cizre'de ikamet eden ve güvenlik nedeniyle kameraya konuşmayan bir vatandaş, binlerce insanın ilçeden göç ettiğine dikkat çekerek, "Burada hayat denilen bir şey yok. Aylardır tehlike altındayız. Evimize bile girip çıkamıyoruz. Hastalarımızı çoğu zaman hastaneye götüremiyoruz. Bu savaş bizim değil ancak sıkıntısını biz çekiyoruz. Artık yeter. Huzur içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

"ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU"

Cizre'de evlerinden çıkamamaları için sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine gerek olmadığını anlatan başka bir vatandaş ise, "Zaten çoluk çocuğumuz evden çıkamıyor. İşimiz gücümüz kalmadı. İmkanımız olsa 5 dakika bu memlekette kalmayız. Çocuklarımızın psikolojisini bozuldu. Hergün bir olay var" diye konuştu.

"AİLEMİZİN HAYATINDAN ENDİŞELİYİZ"

Silopili bir vatandaş ise ilçede büyük olayların yaşanacağını tahmin ettiklerini belirterek, "Bütün mahalleler kapatılmış ve her yere bombalar tuzaklanmış. Silopi diğer ilçeler gibi değil. Dağların tam altında olan bir ilçe. Burada büyük olayların yaşanmasından korkuyoruz. İmkanı olanlar gidiyor buradan. Bizim imkanımız yok. Burada kalmaya mecburuz. Ancak endişelerimiz var. Ailemizin, çocuklarımızın hayatından endişeliyiz" ifadelerini kaydetti.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz