Çözüme yol haritası!

Siyasiler, yazarlar, STK'lar, Odalar konuştu, konuşmayan Diyarbakır halkı oldu. Söz Haber, sokağın nabzını yoklarken, ailelere tam destek geldi, vatandaşlar, eylemin "çözüme dair bir yol haritası" olması temennisinde bulunuldu.

Çözüme yol haritası!

Söz Haber ekibi, çocuklarını terörün pençesinden kurtarmak için HDP İl Binası önünde oturan annelerin yankı uyandıran eylemini vatandaşlara sordu. Çocuklarını isteyen annelere destek veren Diyarbakırlılar, bu eylemin yeni bir çözüm sürecinin başlamasına neden olması için temennide bulundu.

SOKAKTAKİ VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR?

Siyasiler, yazarlar ve STK'lar konuştu. Ancak sokaktaki vatandaşın nabzını Söz Haber ekibi tuttu.  Diyarbakırlı Hacire annenin oğluna kavuşmasıyla mutlu sonla biten HDP İl Binası önündeki eylemi çocukları terör örgütünce kaçırılan diğer annelere örnek oldu. 40'ın üzerinde annenin hali hazırda parti binası önündeki eylemi 17. gününe girerken, sokaktaki vatandaştan annelere destek çıktı.

DİĞER ANNELERDE UNUTULMAMALI

Çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan annelerin eylemini ve acılarını paylaşan Diyarbakırlılar, Cumartesi Anneleri ile çocukları çeşitli nedenlerle diğer örgütler tarafından kullanılan annelerinde unutulamaması çağrısında bulundu. Söz Haber ekibine konuşan vatandaşlar şunları kaydetti:

“BİR BARIŞ ORTAMININ YARATILMASI LAZIM”

Mesut Kılıç, “Bütün anneleri eşit tutmak gerekiyor, cumartesi anneleri ne ise HDP İl Binası önündeki annelerde odur. Anne,annedir, şu anne bu anne diye ayırt etmek doğru değil. Dağa kaçırılan annelerin evlatlarının biran önce gelmelerini elbette canı gönülden isterim. Kimsenin de dağa çıkmasına taraftar değilim. Bunun içinde bir barış ortamının yaratılması lazım. Devlet var devletin valisi var isterlerse o çocuklar getirilebilir. HDP Binası önü ne kadar çözüm olur açıkçası bilemiyorum. Bir çözüm sürecinin olması şart, daha önce nasıl bir çözüm süreci olduysa şimdi yine bir çözüm süreci olması gerekiyor.”

“ANNELER GEÇ KALMIŞ”

Ali Haydar Canlı, “Evlatlarını aramak annelerin tabi bir hakkıdır, yalnız evlatları gittiği zaman birkaç gün içersinde müracaatta bulunup da evlatlarını o zaman neden aramadılar. Aradan yıllar geçtikten sonra  bu davada evlatlarımız nerede demeleri  bence biraz yersiz oluyor. Nedense ilk günden takip etmediler de bugüne kadar bıraktılar. Uzun yıllar aradan geçti acaba evlatları başka bir yerde mi belli değil. İlk günden müracaat etmeliydiler bir evlat bir varlıktır ağacın fidanıdır. Küçükken eğmesen eğilmez, gittiklerinde aileleri arayıp sorsaydı böyle olmazdı. Bu nedenle anneler geç kalmış.”

“DEVLETİMİZE BÜYÜK BİR GÖREV DÜŞÜYOR”

Ahmet Çiçek, “ Bu konuda çok fazla bir söz söylenemez acı bir olay neticede ve annelerin hakkıdır evlatlarını aramak. Bence burada devletimize büyük bir görev düşüyor. İsterlerse geri dönebilir çocuklar. Annelerin bu eyleminin yeni bir çözüm sürecini beraberinde getirmesi herkesin arzusu olur. Barış için huzur için Türkiye’miz için yeni bir çözüm süreci faydalı ise neden olmasın. Siyaset kısmına pek girmek istemiyorum olmuş bir olay için geç mi oldu erken mi oldu yorumu da bence tartışılabilir. Ancak Türkiye’mizde bıçak kemiğe dayanana kadar bekliyoruz ondan sonra hakkımızı arıyoruz.”

“YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ OLURSA İYİ OLUR”

Kemal Arslan, “Diyarbakır’a ilk defa geliyorum, ama haberlerden takip ettiğim kadarıyla aileler bir bakıma çocukları için haklılar. Böyle olmaması lazım orda oturmalarının da bir anlamı yok çözüm o değil. Çözüm büyüklerde büyükler çözmeli bu sorunu, bence annelerin orada oturmaları boş. Daha farklı yollarla çözmeleri lazım. Yeni bir çözüm sürecini tetikleyeceğini zannetmem. Ama yeni bir çözüm süreci olursa iyi olur.”

“ARTIK ÜLKEMİZ BARIŞI İSTİYOR”

Mücahit Tekin, “Bende herkes gibi basından gündemi takip ediyorum annelerin acılarını anlıyorum. Elbette ki hiçbir çocuğun dağa gitmesini istemiyorum ama yalnız sadece oradaki anneler anne değil. Barış annelerimiz var cumartesi anneleri var onlarında diğer annelerle kucaklaşmasını bekliyorduk. Belki o zaman barış süreci yeniden gündeme gelirdi. Temennimiz hiçbir annenin ağlamaması üzülmemesi. Birde şu var ülkemizde sürekli gündem değiştirmek için bir şeyler yapılıyor biz birazda dönüp arkamıza bakalım ekonomi ne durumda. Bir gecede benzine zam geliyor elektriğe,  doğalgaza zam geliyor.  Elbette ki annelerin acıları bizim birinci dereceden acılarımız oluyor. Bizde üzülüyoruz ama birazda ekonomiye bakalım. Kimse zamları konuşmuyor herkes başka şeylere odaklanmış durumda. Artık ülkemiz barışı istiyor. Bunlar bittiği zaman ekonomi düzelsin hiçbir anne ağlamasın. Annelerimiz yaralı onları anlıyorum ama çocukları uzun yıllardır orda neden o zaman değil de şimdi. Eğer çözüm HDP İl Binası önündeyse bizde gider o annelere destek veririz. Ama benim bildiğim asıl çözüm hükümetin kapısının önü olmalıydı.”

“ANNELERİN BU EYLEMİ YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞLATABİLİR”

Serkan Bal, “ Umarım bütün annelerin evlatları geri gelir sonuçta anne yüreği ne olursa olsun feryat eder. En kısa zamanda dönmelerini bekliyoruz. Annelerin bu eylemi yeni bir çözüm sürecini başlatabilir. Şimdi değil ileriye dönük yani birkaç yıla kadar olabilir. Her şey bir defada olmaz. Barışın sağlanması öyle kolay bir süreç değil. Önce savaşı bitirmeliyiz.  Geç kalınmasını da bir önceki hükümetlerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Yoksa şimdiye kadar çoktan çözülmüş olabilirdi.”

Kaynak: Diyarbakır Söz