DAKAP kadın cinayetlerine tepki gösterdi

DAKAP üyesi kadınlar, artan kadın cinayetlerine ilişkin etkin soruşturma ve tarafsız yargılama talebini yineleyerek, tüm kadınları şiddete karşı el ele vermeye çağırdı.

DAKAP kadın cinayetlerine tepki gösterdi

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyesi kadınlar, son günlerde Diyarbakır’da yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin Yenişehir ilçesi Ofis Semti AZC Plaza önünde bir araya geldi. Buradan Sanat Sokağına “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarını atarak yürüyen kadınlar, Kürtçe ve Türkçe yazılı “Taciz ve tecavüze ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz”, “artık yeter”, “Kadın Cinayetleri Politiktir” , “Sevgin öldürmesin” pankartları taşıdı.

Ardından kadınlar adına açıklama yapan DAKAP üyesi Ayla Akat Ata, kadınlar olarak yine yasta ve isyanda olduklarını söyledi. Ata, özellikle Diyarbakır’da son 10 gün içinde işlenen 2 kadın cinayetine tepki göstererek, kadına yönelik şiddettin etnik kimliği, coğrafyası ve statüsünün olmadığını hatırlattı.

‘KADINLAR ŞİDDETİN ÖZNESİ’

Ata, kadın cinayetlerinin artmasının başlıca nedenlerinin, devletin kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddete karşı önlem almak yerine, kadına yönelik şiddetle mücadelenin iktidar tarafından tehdit olarak algılanması ve şiddetle mücadele eden kadınların hedef haline getirilmesine bağladı. Özel ve kamusal alanda şiddetin öznesinin kadınlar olduğunu dile getiren Ata, bu şiddetin sürekli üretildiğini ve evde yaşanan şiddetin boyutunun ise çok fazla olduğunu belirtti. Ata, kadına yönelik şiddettin durdurulması için altına imza atılan İstanbul Sözleşmesine de uymadığını söyledi.

‘ETKİN SORUŞTURMA VE TARAFSIZ YARGILAMA’

Kadın cinayetlerinde etkin soruşturma ile birlikte, eşit ve tarafsız bir yargılama yapılması gerektiğini vurgulayan Ata, “Mahkeme salonunda hakime hanımın, kadın katiline ‘hoş geldiniz, geçmiş olsun’ diyerek karşıladığı bir tabloya üzülerek tanıklık ettik. Aynı hakime hanım bize de geçmiş olsun dedi. Bize de başsağlığı diledi. Ama ne bize başsağlığı dilensin nede katillere ‘geçmiş olsun’ densin. İkisini de istemiyoruz. Özgür ve eşit bir yaşam istiyoruz” dedi.

‘TÜM KADINLARIN ORTAK SORUNUDUR’

Ata, kadına yönelik şiddetin nerede yaşandığına bakmaksızın karşısında olmaya ve seslerini yükseltmeye ant içtiklerini dile getirdi. Kadına yönelik şiddetin Türkiye’de ki tüm kadınların sorunu olduğunu hatırlatarak, bundan dolayı el ele vermeleri gerektiğini ifade etti.

Açıklamanın ardından kadınlar 5 dakika oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz