Darbe girişiminde terör operasyonu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da terör örgütüne yönelik operasyon hazırlığında olan Siirt'in Eruh ilçesindeki 2. Komando Taburu'nun Siirt merkeze kaydırıldığı ortaya çıktı.

Darbe girişiminde terör operasyonu

FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında tutuklanan Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Yüzbaşı Serdar Hacısalihoğlu, mahkemede verdiği ifadede, 14 Temmuz'da kendisini arayan Tugay Komutan Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu'nun "Tugay komutanı Eruh'taki 2. Taburu çekmek istiyor, bu tarafa bizim böyle bir planımız var mı?" diye sorduğunu, Eruh ilçesindeki taburun çekilmesini gerektirecek bir planları bulunmadığını aktardığını söyledi.

Bir sonraki hafta yapmayı planladıkları "Ciraf Operasyonu"nu komutana arz ettiğini, komutanına "Taburu çekmenizi emretmişsiniz ancak 2. Tabur operasyona Siirt'ten değil Görendoruk Jandarma Karakolundan çıkacak. Bizim taburun Siirt'e gelmesini gerektirecek bir planımız yok." dediğini aktaran Hacısalihoğlu, komutanın taburu "Yarın çekebilir miyiz?" diye sorduğunu belirtti.

- Darbe girişimi akşamı tabur intikal etti

Taburun ne için Siirt'e çekilmesi gerektiğini anlayamadığını ifade eden Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

"Ben 2. Ordu Komutanlığından aradığım Yüzbaşı Kemal Keskin ile yaptığım görüşmelerde Bitlis ve Tunceli'ye operasyon olabileceğini öğrenmiştim. Taburu bu nedenle çektiğini düşündüm. Cuma akşamı tabur intikal etti."

"O akşam Tugay Komutanına sıkıyönetim komutanı olduğuna dair EYS'den mesaj gelmiş." diyen Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Televizyonda terör olaylarından bahsediyordu, bu haberlerden yaklaşık 45 dakika sonra darbe girişimini duydum. Herkes harekat merkezinde haberleri seyrediyordu. Harekat merkezinde Binbaşı Mustafa Mert mesajı komutana götürdü. Mesajın içeriğine bakmıştık. Mesajda açıkça yönetime el konulduğu ifade ediliyordu."

Mesajın Genelkurmay Personel Plan Dairesi'nden geldiğini, sözde Yurtta Sulh Konseyi Başkanı olarak gözüken kişinin mesajı gönderdiğini anlatan Hacısalihoğlu, Harekat Şube Müdürü olduğu için Tugay Komutanının önemli olaylar konusunda kendisine emirler verdiğini ancak bu olayla ilgili ifade vermeye gidene kadar kendisini bir kez bile yanına çağırmadığını aktardı.

- Tugay komutanı valiyi yanına çağırmış

"Mesajdan sonra komutan 'bundan sonra harekat merkezine mesaj gelmesin, haber merkezi mesajları direkt bana getirsin' diye emir vermiş. Herkes mesajı incelemeye başladı. Haberlerde darbe girişiminin emir komuta zinciri dışında olduğu konuşuluyordu ama biz Hulusi paşanın ismini görünce emir komuta zinciri içerisinde olduğunu düşünüyorduk." ifadelerini kullanan Hacısalihoğlu, ifadesinde şunlara yer verdi:

"Tugay Komutanı 'bundan sonra harekat merkezimize ve karargaha söyle, mesajlarımızın anteti 3. Komando Tugay Komutanlığı yerine Siirt Sıkıyönetim Komutanlığı olarak çıkacak' dedi. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek tarafından çağrıldı. Önce Vali beyi makamına çağırmış. Onu karşılamak için İsmet Yarbay ve Necati Albay aşağıya indiler. Vali gelmedi. Bunu görünce tekrar yukarı çıkıp komutanın yanına gittiler. Daha sonra komutan İsmet Yarbay'a bir emir verdi. Ne emir verdiğini bilmiyorum."

İsmet Yarbayın emir üzerine odasından çıktığını ve taburu alarak valiliğe gittiğini belirten Hacısalihoğlu, "Normalde harekat şube müdürü olarak taburların gidişini ben yönlendiririm. Komutanların emirlerini taburlara ben iletirim ve bizzat takip ederim fakat benim bunların hiçbirine müdahilim olmadım." dedi.

- Vatandaşlar valilik önünde toplandı

Hacısalihoğlu, ifadesinde şunları kaydetti:

"Tabur, valiliğe gittikten sonra Alican (Albay Alican Erkiletlioğlu) tugaydaydı. Valilikten dönüşte İsmet Yarbayla konuştuk. İsmet Yarbay 'Valilik önünde kalabalık vardı, halk vardı, silahlarımızı almaya çalıştılar. Havaya ateş etmek zorunda kaldım. Araç barikatları vardı, araçları ezmek zorunda kaldım. Vali yerinde yoktu' dedi ve bunu komutana haber verdi. Komutan da sonradan valiliğe gitti. Daha sonra da ne kadar zaman geçtiğini hatırlamıyorum ama taburla eli boş döndüler."

Siirt'te FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi AK Parti İl Başkanlığı önünde toplanan yüzlerce vatandaş, valilik binasına yürümüş, burada toplanan vatandaşlara hitap eden AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, askerlerin Vali Mustafa Tutulmaz'ı almaya geldiğini, canları pahasına buna izin vermeyeceklerini bildirmişti.

Askerler de vatandaşlardan valilik binası önünden ayrılmalarını istemiş, vatandaşların geçişe izin vermemek için valilik önünde adeta etten duvar örmesi üzerine askerler zırhlı araçlardan havaya ateş açmıştı.

FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Yardımcısı Albay Alican Erkiletlioğlu ve Eruh 2. Komando Tabur Komutanı Yarbay İsmet Cehreli 17 Temmuz'da tutuklanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz