Görüþ Bildir

"Darbeyi kabullenemem"

''Balyoz Planý'' davasýnýn tutuklu sanýklarýndan Kurmay Albay Ümit Metin, 5 aydýr tutuklu olduðunu belirterek, ''Uzun süre hapiste kalmak beni üzmez, bir asker olarak buna katlanabilirim, ama darbeyle suçlanmayý asla kabul edemem'' dedi.

Ýstanbul 10. Aðýr Ceza Mahkemesinde savunmasýný yapan Metin, Deniz Kuvvetlerinde 8 yýl gemi komutanlýðý yaptýðýný kaydederek, baþarýlý meslek hayatýnýn 31. yýlýnda imzasýz dijital verilerle suçlandýðýný söyledi.

''Suga Harekat Planý''nýn icrasýnda reaksiyonlarýn gösterilmesine engel olan komutanlar olarak belirtilen amiral rütbesindeki kiþilerin geçici ve sürekli olarak tevkif edilmesi iddiasýna deðinen Metin, dönemin Aksaz Deniz Üs Komutaný olan Tuðamiral Ahmet Aksoy'u Kasým 2002'de mesai saatleri içinde takip etmediðini ya da ettirmediðini söyledi.

Böyle bir yetkisi olmadýðýný ifade eden Metin, ''Ekim ayýndaki yoðun programda tatbikattan ya da Yalova'da kurstan, mesai günlerinde Aksaz'daki bir amirali takip etmem mümkün mü? Kasým ayýnda ise seyir halinde ve Kýbrýs'tayken bir amiral takip edilebilir mi?'' diye konuþtu.

ÝDDÝALARI RED ETTÝ

Tuðamiral Aksoy'un ramazan aynýnýn ilk günlerinde Aksaz Üs Radyosundan ''Kur'an'dan bölümler okutmasý ile ilgili yaþanan bir olayý kayýt altýna aldýðý'' iddiasýný da kabul etmeyen Metin, böyle bir olayýn olmadýðýný o dönemin radyo amirinden öðrendiðini söyledi.

Metin, ''Ben Kur'an-ý Kerim'i 'Müslümanlarýn kutsal kitabý' diye adlandýrmam. Bunu ancak Müslüman olmayan birisi yapar'' þeklinde konuþtu.

Ege'de bulunan ada ve adacýklarla ilgili ''Suga Harekat Planý'' çerçevesinde yapýlacak eylem planlarýný organize ve icra etmek üzere oluþturulan çalýþma grubunda görevlendirildiði iddiasýnýn yer aldýðý belgede çeliþkiler bulunduðunu ifade eden Metin, þunlarý kaydetti:

''Sisam ve Ahikerya, yan yana iki adadýr. EGAYDAAK deðildir. Arasýnda çizilen hatta ada da yoktur. Normal bir savaþta Sisam-Ahikerya arasý kuvvet nakillerinin tespiti açýsýndan stratejik öneme sahiptir. Ama EGAYDAAK'lara yönelik faaliyetler açýsýndan önemi yoktur.''

Metin, 5 aydýr tutuklu olduðunu belirterek, ''Darbeci olmakla suçlandýðým için çok üzüldüm. Uzun süre hapiste kalmak beni üzmez, bir asker olarak buna katlanabilirim, ama darbeyle suçlanmayý asla kabul edemem. Askerlik hayatým boyunca ne bir darbe yapýlanmasýna rastladým ne de böyle bir yapýlanmanýn içerisinde yer aldým'' dedi.

4 BÝN ASTSUBAYIN TAKÝBÝ

Tutuksuz sanýk Yarbay Kürþad Güven Ertaþ, ''rapor3.doc'' adlý dijital veriye dayanýlarak Gölcük ve çevresinde görevli yaklaþýk 4 bin astsubayýn ''Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri ile Atatürk ilke ve inkýlaplarýna baðlýlýklarýnýn kontrollerini 6 kiþi ile 1 ay gibi bir sürede yapmakla'' görevlendirildiði iddiasýna deðindi.

Gölcük bölgesinde yaklaþýk 4 bin astsubay bulunduðu düþünülürse, ev, iþ yeri ve gelen misafirlerin takip edilmesi faaliyetinin hayatýn olaðan akýþý içerisinde yerine getirilmesinin fiziken imkansýz olduðunu belirten Ertaþ, þunlarý anlattý:

''Hatta 4 binden fazla astsubayýn baðlý olduðu yaklaþýk 100 kilometrelik bir hatta yayýlmýþ birçok birimin bu þekilde bir ay içinde deðerlendirilmesi 5-6 kiþi ile mümkün olamaz. Basit bir hesapla, inceleme yapacak kiþi baþýna inceleme yapýlacak en az 666 astsubay düþmektedir. Sözde faaliyetin icra edildiði iddia edilen 1 ay içinde, incelemede bulunacak kiþilerin her birinin, hafta sonlarý da dahil 30 gün boyunca her gün normal mesaisine ilave olarak 12 saat fazladan mesai ile bu iþi yaptýðý düþünülse dahi, 1 astsubayýn ev-iþ yeri ve misafirlerinin kontrol edilmesi için yolda geçen süreler de dahil olmak üzere maksimum 32 dakikasý olduðu matematiksel olarak görülmektedir. Bu sürede böyle bir faaliyetin icra edilemeyeceði aþikardýr. Böyle bir faaliyetin icra edilmesi yönünde hiç kimseden direktif almadým, bu yönde herhangi bir eðitimim de yoktur. Üç kez gemi komutanlýðý olmak üzere birçok birliklerde çeþitli görevlerde bulundum. Hiçbir görev yerimde, býrakýn tanýmadýðým þahýslarý, emrimde çalýþan subay-astsubaylarýn evine misafirliðe dahi gitmedim.''

SAVUNMA ÝÇÝN PORTEKÝZ'DEN GELDÝ

NATO görevi nedeniyle Lizbon'dan savunma yapmak üzere Türkiye'ye gelen tutuksuz sanýklardan Kurmay Albay Mehmet Aygün ise ''Suga Harekat Planý''na göre Ýstanbul Jandarma Bölge Komutanlýðýnda irtibat subayý olarak görevlendirildiðinin iddia edildiðine dikkati çekti.

Aygün, ''Ben hayatýmda Ýstanbul Jandarma Bölge Komutanlýðýna hiç gitmedim ve hala yerini dahi bilmiyorum. Deniz Harp Akademisinde bir öðrenci iken, herhangi bir emir-komuta baðlantým olmayan Ýstanbul Jandarma Bölge Komutanlýðý ile hiçbir ortak çalýþmanýn içinde olmadým'' diye konuþtu.

‘GERÇEK SUÇLULAR BULUNSUN’

Hayatýnýn hiçbir döneminde yasa dýþý bir yapýlanma içinde bulunmadýðýný ifade eden Aygün, þahsýna yönelik bu iftiralarý atan gerçek suçlularýn bulunmasýný talep etti.

Tutuksuz yargýlanan emekli Albay Sefer Kurnaz da Bahçeþehir ve Beykent üniversitelerinin bilgisayar mühendisliði bölümlerinde ders verdiðini belirterek, hakkýndaki suçlamalarý reddetti.

Plan subayý olarak hiç çalýþmadýðýný anlatan Kurnaz, ''Ben bilimsel makaleler, akademik dokümanlar yazdým. Uluslararasý konferanslar, çalýþtaylar düzenlenmesine öncülük ettim. Akademik organizasyonlarý iyi bilirim. Ancak bir harekat planý nasýl yapýlýr, eki nasýl hazýrlanýr hiç bilmem'' dedi.




Etiketler: | | | |