Dargeçit ilçesindeki kazılarla ilgili rapor açıklandı

İHD Mardin Şubesi, Dargeçit ilçesinde kayıp yakınlarının yer göstermesi sonucu Ilısu köyü yol kenarında yapılan kazılara ilişkin hazırlanan raporu açıkladı.

Dargeçit ilçesindeki kazılarla ilgili rapor açıklandı

İHD Mardin Şubesi, Dargeçit ilçesinde kayıp yakınlarının yer göstermesi sonucu Ilısu köyü yol kenarında yapılan kazılara ilişkin hazırlanan raporu açıkladı. İHD Mardin Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu ile şube yöneticileri Avukat Hüseyin Cangir, Faruk Yiğit, Beşir Dündar ve Veysi Aydın'ın hazırladığı raporda, 1995 tarihinde 9 kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan ikisinin serbest bırakıldığı belirtilerek, 7 kişinin ise kaybolduğu belirtildi.

                        

KAZILARA İLİŞKİN RAPOR

Raporda, Bağözü köyünün 1992 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığı ve boşaltma tarihinden itibaren köye giriş çıkışların izne tabi olduğu, köye hakim bir tepede karakol benzeri yapıların bulunduğu belirtilerek, Dargeçit ilçesinde yaşayan vatandaşlarda, kaybolan kişilerin burada gömüldüğü şeklinde bir kanaat oluştuğu ileri sürüldü. Kazılarda bulunan kemiklerin kimlik tespitleri, ölüm nedenleri ve kemiklerin kaç kişiye ait olduğu ile yaşlarının Adli Tıp Kurumu'nun yapacağı çalışmadan sonra iddiaların netlik kazanacağı kaydedildi.

Raporda ayrıca "Bağözü köyünde şüpheli olarak tespit edilen bütün yerlerde, insan kemikleri bulunması nedeni ile toplu mezar alanı olmasından dolayı köyün tamamının şüpheli alan olarak kabul edilerek, delillerin karartılmaması için adli makamlar tarafından koruma altına alınması da istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz