Dargeçit JİTEM davasında ikinci nakil talebi

Dargeçit'te 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesinden sorumlu tutulan askerlerin yargılandığı davanın yine "güvenlik" gerekçesiyle Midyat'tan sonra Adıyaman'dan da nakli istendi. "Dargeçit JİTEM" davasının nakledilmesi talebine tepki gösteren dava avukatı Erdal Kuzu, "Adil yargılama ilkesine aykırı" diyerek, Türkiye'deki mahkemelerin JİTEM'i yargılayacak cesarete sahip olmadığına dikkat çekti.

Dargeçit JİTEM davasında ikinci nakil talebi

DİYARBAKIR-Mardin'in Dargeçit ilçesinde 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin öldürülmesine ilişkin dönemin komutanı ile rütbeli askerleri olan 5 kişi hakkında, İHD Mardin Şubesi avukatlarının başvurusu sonucunda "Dargeçit JİTEM" dosyası olarak Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Ancak dava "güvenlik" sebebi ile mahkemenin talebiyle Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmişti. Adıyaman'da görülmesi beklenen dava bu kez de "güvenlik" gerekçesiyle başka bir ile nakledilmesi için başvuru yapıldı.

SAVCI TALEP EDERSE NAKİL OLACAK

Nakil talebini değerlendiren İHD Mardin Şubesi Başkanı ve davanın avukatı Erdal Kuzu, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de benzer bir tutum sergilediğini hatırlatarak, "Mahkeme tarafından Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan yazıda güvenlik gerekçesinin olup olmadığı sorulmuştur. Eğer savcılık güvenlik gerekçesini öne sürerse bu sefer dava başka bir yere nakledilecektir" dedi.

'NAKİL TALEBİ ADİL YARGILAMA İLKESİNE AYKIRI'

Türkiye'deki mahkemelerin JİTEM'i yargılama cesaretine sahip olmadığını öne süren Kuzu, Midyat'ta herhangi bir güvenlik problemi olmadığı halde dosyanın Adıyaman'a nakledilmesi ile ailelerin mağdur edildiğini ve yeni bir nakil talebiyle bu mağduriyetin artacağına işaret etti. Kuzu, "Bu zaten başlı başına adil yargılama ilkesine aykırıdır. Muhtemelen Adıyaman mahkemesi de işin kolayına kaçarak dava dosyasını başka bir yere nakletmek istemektedir. Çok açık ki Türkiye'de bu yargılamaları yapacak mahkeme olmadığını düşünüyoruz. Bu tutum bunu göstermektedir. Türkiye'deki yargı makamları devlet zihniyeti ile aynı zihniyeti paylaşmakta geçmişte yaşananların üzerini açacakları yerde geçmişin üzerini kapatmak istemektedirler. Sanıkları koruyarak, onları aklamaktadır" dedi.

Kuzu, davadaki nakil talebini "davanın uzamasını ve bu şekilde kamuoyunun hafızasından silmeye çalışma hali" olarak okuduklarını aktardı. Öte yandan Kuzu, "Türkiye'de JİTEM dosyalarına bakacak mahkeme aranıyor" diye yakında gazetelere ilan da vereceklerini duyurdu.

Kaynak: Diyarbakır Söz