Görüş Bildir

Demirtaş 'Başkanlık'ı ima etti 'Tartışalım' dedi

"Yeni ve özgürlükçü anayasayı tartışmaya hazırız." diyen Demirtaş, CHP ile AK Parti'ye çağrıda bulundu: Yönetim modeli değişmeli..

Demirtaş 'Başkanlık'ı ima etti 'Tartışalım' dedi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazır olduklarını söyledi. Demirtaş, 'yeni anayasaya' ve 'başkanlık' konusunda açıklamalarda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin il eş başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, bu toplantının seçim sonrası ilk değerlendirme toplantısı olduğunu belirterek, zorlu bir seçim döneminin yürütüldüğünü ifade etti.

"SEÇİM SONUÇLARINA SAYGI DUYDUK"

HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesinde 176 yerde saldırıya uğradığını iddia eden Demirtaş, "7 Haziran'da bizler açısından her şeyin olağan olduğu adil, eşit bir yarış değildi. Buna rağmen, Türkiye ortaya bir sonuç çıkardı. Biz, yüzde 13'ten çok daha fazla oy alma ihtimaline rağmen mevcut durumu saygıyla karşıladık. En azından Türkiye'de bir yeni sayfa açılabilmesi, demokratik siyasete geçiş yaşanabilmesi, siyasetin oluşacak yeni parlamentoda sağlıklı tartışabilmesi için seçim sonuçlarına saygı duyduk ve bir koalisyon kurulması için çağrılar yaptık. Önayak olmaya çalıştık" şeklinde konuştu.

"MHP'DEKİ OY KAYBI, MHP YÖNETİMİNDE RAHATSIZLIK OLUŞTURMADI"

MHP'deki oy kaybının, MHP yönetiminde rahatsızlık yaratmadığını söyleyen Demirtaş, "Çünkü bunun için çalışılmıştır zaten. Zaten, bunun için ittifak yaşanmıştır. Üstünde kararlaştırdıkları budur zaten. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye açısından bir felaket falan değildir. Biz, olmasaydık 'evet' Türkiye büyük bir kaosa sürüklenmiş olacaktı. Yüzde 50 oya rağmen büyük bir kaos çıkacaktı. Biz varız, o yüzden umut var. Biz varız, o yüzden toplumu korkutamıyorlar" diye konuştu.

"YÖNETİM MODELİ DEĞİŞMELİ AMA TEK ADAM SİSTEMİNE EVET DEMEYİZ"

"Bütün bu sorunlar orta yerde dururken tek derdimiz 'başkanlık mı yahu?" diye soran Demirtaş, "Kendi dilini konuşamadığı için, yönetime katılma hakkı elde edemediği için Silvan'da, Cizre'de katledilen Kürt gencinin en acı sorunu başkanlık sorunu mu? Her gün sokakta katledilen kadının sorunu Başkanlık sorunu mu? Anayasa'nın her maddesi doğru da bir tek başkanlık ile ilgili kısmı mı eğri? Anayasa'nın kendisi deve zaten ya, neresi düzgün ama dikkat edin yeni bir anayasa nasıl yapılır, gelin bunu tartışalım demiyorlar. Tartışma nereden başlıyor? Başkanlıktan. Yönetim modeli elbette değişmeli ama bir dayatmayla başkanlık adı altında bir tek adam sistemine de biz evet diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'TAN CHP VE AK PARTİ'YE ÇAĞRI: YÖNETİM MODELİNİ BİRLİKTE TARTIŞALIM

Başkanlık sistemine işaret eden Demirtaş, "Gelin yönetim modelini birlikte tartışalım. CHP'ye de çağrımız, gelin birlikte tartışalım. MHP'nin böyle bir derdi olmayabilir, o görevini yaptı yerine oturur artık 3-4 yıl. Ama ülkede demokrasiyi ile inşa edeceksek, CHP ile AK Parti ile tartışalım. En iyi model, yerinden yönetim modelini öneriyoruz, niye karşısınız gelin tartışalım. Biz anlatalım, siz dinleyin. Neresine karşıysanız, ikna olursak, beraber düzeltelim" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi