Görüş Bildir

Demirtaş: Seçim yaklaştıkça oyunlar sahnelenecek!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim döneminde provokasyonların yaşanabileceğine dikkat çekerek, "İktidar oy kaybı yaşadıkça, koltuğun elden gitme ihtimali güçlendikçe, her türlü çılgınlığı yapabilir. İnanın ülkenin demokrasisi asla umurlarında değil ve olmadı. Ne yaparlarsa yapsınlar son derece sağduyulu davranmamız lazım bütün çalışanlarımızın bu konularda her zamankinden daha fazla hassas davranmaları gerekiyor. " uyarısında bulundu.

Demirtaş: Seçim yaklaştıkça oyunlar sahnelenecek!

DİYARBAKIR/ANKARA-HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmalarına dair genel merkez binasında düzenlenen toplantıda il eş başkanları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Demirtaş, söz konusu toplantı ile seçim çalışmalarını fiilen başlattıklarını belirterek, seçim çalışmalarına dönük tartışmalar yürüteceğini söyledi. Seçim dönemlerinde seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek hilelerin yapıldığını hatırlatan Demirtaş, 7 Haziran'da yapılacak seçimlerde bütün sandıklarda müşahit bulunduracaklarını belirtti. Seçim döneminde provokasyonların yaşanabileceğine dikkat çeken Demirtaş, il eş başkanlarına provokasyonlara karşı duyarlı olmaları uyarısında bulundu. Demirtaş, "İktidar oy kaybı yaşadıkça, koltuğun elden gitme ihtimali güçlendikçe her türlü çılgınlığı yapabilir. İnanın ülkenin demokrasisi asla umurlarında değil ve olmadı. Bu nedenle sizlere büyük görevler düşüyor. Ne yaparlarsa yapsınlar son derece sağduyulu davranmamız lazım bütün çalışanlarımızın bu konularda her zamankinden daha fazla hassas davranmaları gerekiyor. Seçim yaklaştıkça bu tür oyunlar her yerde sahneye sürülebilir" diye konuştu.

'DİKKATLİ VE DUYARLI OLMAMIZ LAZIM'

Yakın zamanda adayların da belirleneceğini ve listelerin YSK'ya teslim edileceğini belirten Demirtaş, "Şunu asla unutmayacağız, bir seçim yarışına gidiyoruz, demokratik eşit bir yarış olmadığını biliyoruz. Savaşa girmiyoruz, düşmanlarımızla çatışmıyoruz. Ortada düşman yok, bu şekilde algı yaratmaya çalışacaklar. Siyasi partiler arası düşmanlık dilini kullanarak düşmanca bir ortam yaratmaya çalışacaklar. Dikkatli duyarlı olmamız lazım" ifadesinde bulundu.

'ÇALIŞMALARA GÜÇ VERELİM'

Başvuran tüm isimlerin aday olma ihtimalinin olmadığını hatırlatan Demirtaş, bu nedenle bir küsmenin yaşanmaması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'nin bir taraftan tek adam, baskı rejimi öbür taraftan halkların özgürlüğünü kardeşliğini esas alan bir tercih yapacağı bir dönemde bizden görev talep eden her arkadaşımızın duruşu önemlidir. Aday olunsa da olunmasa da aynı heyecan ile seçim kampanyasını hep birlikte yürütelim" dedi. Böylesi bir dönemde küsme, kırılma gibi durumların partilerinin duruşuna zarar vereceği konusunda uyarıda bulunan Demirtaş, "Her arkadaşımın bu hassasiyetle çalışmalara güç vermesini rica ediyorum. Türkiye yeni bir özgürlükçü anayasa ve halkların kimliğini, inancını yaşam tarzını, emeği, çevreyi insan haklarını esas alan yeni bir anayasa ile mi bulaşacak, yoksa AKP'nin kafasındaki Başbakanın da ilan ettiği gibi tek adamlık sistemi, dikta rejimini mi onaylayacağız?" diye sordu.

'YAPAY PROJELER ÜRETİYORLAR'

Zorlu bir mücadele sonucunda gelinen aşamaya işaret eden Demirtaş, "Bize kendi zihin dünyalarında hiç bir rol biçemeyenler bu durumu anlayamıyorlar, anlayamazlar da çünkü her zaman kendileri yapay projeler olarak inşa edildiler. Mevcut iktidar da dahil olmak üzere ondan önceki iktidarlar serada yetiştirilen naylon iktidarlar olarak Türkiye'yi yönettiler. Bir halk hareketinin ilk defa bu kadar cüretkar bir şekilde 'ben iktidara talibim' deyişini hazmedemiyorlar" şeklinde konuştu.

'SOKAK AĞZIYLA BİZLERE SALDIRIYORLAR'

Hükümet yetkilileri tarafından HDP'yi hedef alan açıklamalara da değinen Demirtaş, "Emek, kadın, çevre hareketinin iktidara talip olmasını içlerine sindiremiyorlar, bunu o kadar öfkeyle ifade ediyorlar ki; Cumhurbaşkanından, Başbakanına, hükümet sözcüsüne kadar küfürbaz tayfası gibi sokak ağzı ile bizlere hakaret edercesine saldırıyorlar. Biz bu ülkenin Cumhurbaşkanı kadar seviyesiz değiliz, biz halkız çok şükür halkın dili ile konuşmayı biliyoruz. Kimseye hakaret etmedik, etmeyeceğiz de fakat içine düştükleri durumun, panik halinin ne kadar korku yarattığını da işte bu sözlerden rahatlıkla çıkarabilirsiniz" diye konuştu.

'HÜKÜMET YAYGARA KOPARIYOR'

Hükümetin çözüm süreci ile ilgili atılması gereken adımların, "Olağan üstü hali kaldırdık" cevabı ile yanıtlandığını söyleyen Demirtaş, "Başka da bir şey yok. 'Başka ne istiyorsunuz?' diyorlar. Çözüm süreci ile ilgili sürecin başından bu yana beklentiler var. Yeni anayasa, demokrasi paketleri, özgürlükler var, ifade özgürlüğü var, gösteri hakkı, siyaset hakkı var. Bunların hangisinde adım atıldı? Yok! hiçbir adım atmayan iktidar çözüm sürecini biz tıkamışız gibi yaygara koparıyor" ifadesinde bulundu.

'O SİZİN PATRONUNUZ, BİZİM DEĞİL'

Hükümetin HDP'yi çözüm sürecine engel olmakla suçladığını dile getiren Demirtaş, "Siz hangi adımı attınız da biz engel olduk? Sayın Davutoğlu'na sormak istiyorum; Çözüm süreci ile ilgili attığınız hangi adıma biz engel olduk? bir tane örnek verin. Parlamentoda ne yaptınız da biz engel olduk? Engel olduğumuz şeyi söyleyeyim; güvenlik yasasını getirdiniz çözüm sürecini sabote edecek en kritik hamleyi yaptınız. Biz ona engel olmaya çalıştık. Eğer bu çözüm sürecine engel olmaksa kusura bakmayın, bu tutumumuzu ilkesel olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Şunu diyorsanız başınızdaki patron saraydaki patron 'biz onu eleştirdiğimizde kızıyor, öfkeleniyor çözüm sürecini durduruyorsa' işte o sizin sorununuz patronunuzdan bu kadar korkmayacaktınız. Ne yapalım o sizin patronunuz bizim değil, sizin Genel Başkanınız bizim değil, aman diyorlar eleştirmeyin, öfkeleniyor öfkelenince çözüm süreci aniden duruveriyor atılması gereken adımlar da geri plana itiliyor düşünün ki bir ülkenin barışı tek adamın psikolojisi ruh haline bağlı duruma gelmiş, vay halimize!" şeklinde konuştu.

'SÜREÇ BÖYLE YÜRÜMEZ'

Barışın ve çözümün sadece Cumhurbaşkanı'nın kararı ile değil, ortak kararlarla oluşturulacağını vurgulayan Demirtaş, "Yani senin benim kardeşim, anaların evladı ölmeyecekse eğer, Başbakanın değil, Cumhurbaşkanı'nın değil, hepimizin ortak kararı ile olur. Barış olacaksa bizlerin ortak sahiplenmesi ile olur değil mi? Ama artık öyle olmuyor. Cumhurbaşkanının ruh hali karar veriyor. Barış onun psikolojisine bağlı biz psikolojisini bozduk diye süreci engellemiş olduk. Bu kadar basit ve lakayık bir tutumla ülke yönetilemez, süreç ilerleyemez" dedi.

'TEK KİŞİLİK BİR DEVLET KURULMUŞ'

Çözümün anahtarının 7 Haziran'da halkın elinde olacağını ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "O anahtarı doğru kullanırsanız Türkiye'nin önü açılacaktır. O anahtarı doğru şekilde doğru iradeye teslim ederseniz Türkiye'nin önü açılacaktır. Barış ancak HDP'nin büyümesi ile gelecek, çünkü zaten hepimiz Karadeniz'den, Trakya'ya bu partide buluşmuş olanlarındır. Sarayın barışa ihtiyacı yok, böyle bir derdi de yok. Aldığı güvenlik tedbirlerine bakın kendini korumaya alıyor, sarayın koruma ordusu var. Sarayı korumakla mükellef sarayın artık güçlü bütçesi de var. İstediği şekilde kullanabileceği, hesap vermeden kullanabileceği örtülü ödeneği var. Ne yapacak bu parayı? Özel ordusu var yani devletin içinde tek kişilik ayrı bir devlet kurulmuş durumda çünkü seçim sonuçlarından şimdiden kaygılanmaya başladılar. Ola ki iktidarı kaybederlerse parlamentoya hesap vermeyen denetlenmeyecek bir liderlik yönetimi oluşturmak istiyorlar, güvenlik yasası bunun özel yasasıdır. İstihbarat yetki ile kurduğu özel ordu onu koruyacak özel güvenlik birimidir yani özel devlet, şu anda kendi özerkliğini ilan etmiş durumda. Bu devlet içerisinde özerk bir yapı olarak oraya yeni bir sarayda yaşıyor kendisini eleştirdiğimiz zaman da 'sen misin eleştiren' diyip hakaretler yağdırıyor, tetikçisi olan parayla tutukları gazeteciler akşamları televizyonlarda bizlere saldırarak tehditler yağdırarak da geri adım attırmaya çalışıyorlar."

'BİZLERLE UĞRAŞMALARI MORALLERİMİZİ BOZMAMALI'

Seçim döneminde yapılacak provokasyonlara da değinen Demirtaş, "Bakın eğer ki seçim kampanyası döneminde başımıza bir iş gelirse olabilir, benim bütün arkadaşlarımızdan özel ricamdır; bu gemi limana götürülecek. Sizlere emanettir, bu özgürlük gemisi şu ya da bu şekilde limana ulaşacaktır. Bunu siz başaracaksınız. Buna canı gönülden inanıyorum. Çünkü biz tek adam hareketi değiliz, biz olsak da olmasak da bu partiyi kuranlar emeğini alın terini elbette ki geminin nereye nasıl götürüleceğini bilenlerdir. Biz de çok şükür ki tek adamlık sistemi yok olmayacaktır. Böyle bir parti değiliz, benimle uğraşmaları canınızı sıkmasın bizde tek adam yok. Yüz binlerce kadın yüz binlerce erkek var hangi birinizle uğraşacaklar, yok edecekler" ifadelerinde bulundu. Türkiye halklarına verilmiş sözlerinin olduğuna işaret eden Demirtaş, "Vaatlerimiz var, hayallerimiz özlemlerimiz var, onlarca yıldır çektiğimiz acılardan süzüp bu güne getirdiğimiz projelerimiz var bunlarla uğraşalım Türkiye'nin hiç bir toplumsal kesimi HDP'nin büyümesinden korkmuyor kim korkuyor görüyorsunuz. Bugün manşetlerde var soyguncular korkuyor, baskıcılar, katiller eli kanlılar korkuyor e onların da korkmasından daha doğal ne var bir zahmet o kadar da olsun çünkü biz onlardan hesap soracak yegane gücüz" diye konuştu.

'KADINLAR, İŞÇİLER, GENÇLER İKTİDARA YÜRÜYOR'

HDP'nin yalnızca Türkiye değil, Ortadoğu'nun dengelerini değiştirecek bir güce sahip olduğunu vurgulayan Demirtaş, "HDP sadece Türkiye'nin değil bütün Ortadoğu'nun dengelerini değiştirecek, ezilenden yana değiştirecek, halktan yana değiştirecek yegane güç. Her kes bizi başka bir şey olarak suçluyor CHP'ye bakın AKP ile iş birliği yapmakla suçluyor AKP, CHP ile MHP ikisi ile birlikte. Çünkü kafaları ancak bu kadarına yetiyor anlayamıyorlar. Bugüne kadar sokakta gördükleri, kadınlar, işçiler, gençler iktidara yürüyor. Anlayamıyorlar korkunun ecele faydası yok HDP geliyor ve 7 Haziran'da seçim sonuçları işte bu zafer sizin başarınız olacaktır" şeklinde konuştu.

'ÖCALAN VE KANDİL'LE FİKİR AYRILIĞIMIZ YOK'

Konuşmasının ardından basının sorularını yanıtlayan Demirtaş, son dönemde hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara dikkat çekerek, "Öncelikle hükümet sözcülerinin üsluplarına dikkat etmesi lazım bizler çözüm sürecini yürüten aktörler olarak birbirimizle hiç uğraşmadık, uğraşmayacağız. Fakat siz kendi aranızdaki iktidar yarışı egemenlik savaşında çıkan sorunlarla bakın birbirinizi yiyiyorsunuz kendi içinizde yaşadığınız parçalanmışlığı bize havale etmeye kalkışmayın" dedi.

"Bizim ne Sayın Öcalan'la ne Kandille çözüm süreci konusunda bir ayrılığımız yok" diyen Demirtaş, silahların bırakılması konusunda hem fikir olduklarını ve müzekkere sürecinde barış ve çözüm sürecine nasıl daha fazla katkı sunabileceklerini tartıştıklarını söyledi. Demirtaş, "Sizin gibi koltuk egemenlik ve rant derdine düşmedik düşmeyeceğiz. Kendinize bir bakın öncelikle birbirinizi yiyecek duruma geldiğiniz, çünkü ortada rant çok paylaşamıyorsunuz. İçinizdeki tartışma ve çatışmaları da bize ihale etmeye kalkışmayın bizimle uğraştıkça bakın başınıza neler geliyor allah daha çok versin, allah verdikçe veriyor" sözleriyle hükümeti eleştirdi.

'TEK BİR CAN PARTİMİZDEN DAHA KIYMETLİDİR'

Son dönemde yeniden başlayan askeri operasyonlara da değinen Demirtaş, "Genelkurmay Başkanı'nı Süleyman Şah Türbesini'ni aniden ziyaret etti. Görünen o ki Mardin'de, Şırnak'ta senaryo ve göstermelik operasyonlarla kışkırtmalarla ve Süleyman Şah gibi çalışmalarla ordu bizhati seçim kampanyası durumda. Yani TSK AKP saflarında seçim kampanyasına dahil olmuş. Ordunun gücü şu anda AKP'ye nasıl oy devşirebilirim hesapları için kullanılıyor, herkes bu gerçekliği görüyor. Seçim öncesi süreçle ilgili adım atmak bir yana süreci zora sokacak operasyonlar, milliyetçi oyları devşirme AKP'ye oy kazandırma hamleleri utanç vericidir bu ülkenin evlatlarına yazıktır" diye konuştu. "Tek bir evladımızın canı sizin de bizim de partimizden kıymetlidir" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Utanın insanların canı bu şekilde oy seçim uğruna harcayacaksınız yazık size. Barış konusundaki samimiyetimizi de halkımızın objektif görüşlerine emanet ettiğimiz için biz kendi barışımıza güveniyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi