Görüş Bildir

Demirtaş'tan 'barut fıçılı' uyarı

BDP lideri Demirtaş'tan Başbakan Erdoğan'a: Barut fıçısı üstünde oturarak çakmak çakma derim

Demirtaş'tan 'barut fıçılı' uyarı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Şanlıurfa ’da, BDP ’li Suruç Belediyesi’nin verdiği iftar yemeğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ı eleştirerek, "Suriye Kürtleriyle ilgili konuşurken, kendi ülkende 20 milyon Kürdün yaşadığını, aklından biran bile çıkartma, barut fıçısının üstüne oturarak çakmak çakma derim" dedi.

BDP Genel Başkanı Sellahatin Demirtaş, Suruç Belediyesi tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Diyarbakır ’dan uzun bir araç konvoy eşliğinde iftar yemeğine katılan Demirtaş ve beraberindekiler, Aligör Beldesi’nde polis ve jandarmanın arama noktasında durduruldu. Geçmiş tarihli izinle konvoyun durdurulduğu iddiasıyla polislerle bir süre tartışan Demirtaş, bu konuda suç duyurusunda bulunacağını ifade etti. Polisin kimlik kontrolünün ardından BDP ’li heyet ilk olarak Suruç BDP İlçe binasına hareket etti. Ardından Zerdüştlüğün kutsal kitabı olan ’Avesta’ adlı düğün salonuna verilen iftar yemeğine geçildi.

VALİ GÜVENÇ’E ÇATTI

Aligör Beldesi’nde alınan yoğun güvenlik önlemlerine iftar yemeğinde değinen Demirtaş, kendi halkından korkan böylesi bir devlet görmediğini ve Suruç halkından korkan bir vali de görmediğini belirterek Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’i eleştirdi.

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ

Konuşmasında "365 gündür Kürt önderi Sayın Abdullah Öcalan ’dan haber alınamıyor" diyen Selahattin Demirtaş . "Ben buradan bir kez daha bu hukuksuz Allahsız, vicdansız, tecrit politikaları kınadığımı ifade ediyorum. Biz tecrit kaldırılsın, avukatlar Sayın Öcalan’la görüşsün istemiyoruz. Biz Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü istiyoruz. Sayın Öcalan özgür olsun istiyoruz" diye konuştu.

ÖCALAN’DAN ORTADOĞU İÇİN FİKİR ALSINLAR

Demirtaş konuşmasında Ortadoğu üstadı ve uzmanı halkların kardeşliğini sağlayabilecek olan kişinin İmralı ’da rehin tutulduğunu iddia ederek şöyle konuştu: "Birazcık akılları olsa Sayın Öcalan’dan fikir ve öneri alırlardı. Onun kadar iyi siyaset ve halkına güvenmiş olsalardı böyle bataklığa girmemiş olacaklardı. Onun çağrılarına kulak vermiş olsalardı. Türkiye bu kadar bataklığa girmemiş olacaktı. Erdoğan bataklığa girdiği için ne ileri gidiyor ne de geri gidebiliyor".

’BAŞBAKAN KÜRT DÜŞMANLIĞINI YAPIYOR’

Suriye’li Kürtlerinin kansız ve çatışmasız bir şekilde devrim gerçekleştirdiğini söyleyen Demirtaş, kendi öz yönetimini kuran bir halka Başbakan Erdoğan ’ın "Oraya müdahale ederiz. Orada terörist ağıdır. Biz orayı dağıtırız" diye konuştuğunu hatırlatarak, "Hangi kanun ve yasaya göre sen gidip oraya müdahale edeceksin. Hangi uluslararası sözleşmeye göre sen orada müdahale edeceksin" dedi. Başbakan Erdoğan ’ın Suriye Kürdistan’ına "gireriz" söylemenin kanun dışı olduğunu söyleyen Demirtaş, "Halk kendi iktidarını kuruyor diye diğer bir ülkenin müdahale etme hakkı yoktur" diye konuştu. Başbakanın derdinin PYD veya PKK olmadığını bildiklerini ifade eden Demirtaş, "Başbakan açıkça Kürt düşmanlığı yapıyor. Irkçılık yapıyor. Derdi PKK ’de değil. Kürt halkının tek bir özgürlük kazanmasına dahi tahammül gösteremiyor. Milliyetçi düşünceyle hareket ederek oraya müdahale etmek istiyor" dedi.

‘ESAD’A BU KADAR ASLAN KESİLMEMİŞTİN’

Başbakan Erdoğan ’ın Türkiye ’de yaşayan Kürtlere bir harfi bile fazla gördüğünü belirten Demirtaş, "W harfini Türkiye ’deki Kürtlere yasaklayabiliyor. Ama çıkıp Suriye’deki halkı terörist ilan ederek Kürtlerin haklarını ve özgürlüklerini yok etmeye çalışıyor. Dikkat edin Suriye meselesi 1,5 yıldır yaşanıyor. Siz bu başbakanın ağzından tek bir gün bile Suriye’ye gireriz müdahale ederiz duydunuz mu? Senin savaş uçağını düşürdüler. Suriye’ye gireriz demedin. Şimdi Kürtler orada silahsız kendi yönetimini kurmuşlar gireriz orayı dağıtırız müdahale ederiz diyor. Sen Esad’a bu kadar ’aslan’ kesilmemiştin. Kürtlere niye diş geçirmeye çalışıyorsun. Suriye Kürtleriyle ilgili konuşurken daha temkinli olman lazımdır. Suriye Kürtleriyle ilgili konuşurken kendi ülkende 20 milyon Kürdün yaşadığını aklından biran bile çıkartma ’barut fıçısının üstüne oturarak çakmak çakma derim’. Böyle bir yanlış yapma derim. Sende çok iyi biliyorsun ki Kürt halkı sahipsiz değildir. Kurbanlık koyun değildir. Kuzu hiç değildir. Suriye Kürdü ve Kürdistan’ı Kobani sahipsiz değildir. Yeryüzünden hiçbir güç Suriye Kürdistan’ını elinden alamayacaktır. Bu yüzden oraya yönelik bir müdahale işgaldir. Türkiye ’nin müdahalesi işgaldir. Bunun başka bir anlamı yoktur. PKK 3 gündür orada değil ki 30 yıldır orada bunu bilmiyor musunuz?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi