Demirtaş'tan Erdoğan'a: Yalnız kalacaksın

HDP lideri Demirtaş, İstanbul'daki Nevruz kutlamasından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi: Barışı isteyenler Cumhurbaşkanı'nın ağzına değil gençlerin gözüne baksın.

Demirtaş'tan Erdoğan'a: Yalnız kalacaksın

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izleme heyeti ve Dolmabahçe’deki ortak açıklamayı doğru bulmadığına dair beyanlarından sonra, çözüm sürecinin taraflarından HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Nevruz kutlamasından tartışmaya katıldı.

>İstanbul Kazlıçeşme’deki Nevruz kutlamasında konuşan Demirtaş, Erdoğan’a " Biz kadını erkeği, Alevisi Sünnisi ile milyonlarız, sen teksin ve yalnız kalmaya devam edeceksin" diye seslendi.

>"Bu Nevruz ülkede kimin demokrasi istediğini, kimin tekçiliğe, ırkçılığa sarıldığını ispatlamıştır” diyen Demirtaş, “Zannetme ki bu dünya sana kalacak. Sultan Süleyman'a kalmadı, sana mı kalacak bu dünya.” ifadelerini kullandı.

>HDP lideri, provokasyonlara karşı uyarıda bulundu. “Ülkeyi yönetenler tahrik edecekler. Söylemleri izliyorsunuz, barıştan yana hiçbir adım atmayacağız diyorlar. Asla ve asla korkuya paniğe gerek yok ülkeyi yönetenler barış istemiyor diye savaşacak halimiz yok. Onlar istese de istemese de biz bu ülkede barışı sağlayacağız. Asla ve asla kan dökülmesine izin vermeyeceğiz. 10 madde olmaz diyenler, ana dil olmaz diyenler isteseniz de istemeseniz de bunlar olacak. Savaşı körükleyecek halimiz yok. Barış senin iki dudağının arasında olmayacak. Barışı ayayanlar Cumhurbaşkanı'nın ağzına bakmasınlar, gençlerin gözlerinin içine baksınlar, anaların gözlerine baksınlar.” diye konuştu. 

>Miting havasında Nevruz

>İstanbul’da Nevruz kutlamaların adresi olan Kazlıçeşme Meydanı sabah saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Cumartesi günü Diyarbakır’da okunan Abdullah Öcalan’ın mektubu tekrar okunurken meydan tamamen dolmuştu.

>Alan içerisindeki organizasyonu HDP gönüllüleri yürüttü. Nevruz’u kutlamaya gelenlerin elinde de Abdullah Öcalan posterlerinin yanı sıra çok sayıda HDP bayrağı ve pankartı vardı.

>HDP Eş Başkanı Demirtaş’ın konuşması da bir Nevruz konuşmasından çok seçim kampanyası konuşması gibiydi. Demirtaş, meydanda toplananlara yüzde 10 barajını aşmak için, HDP’lilerden her kesimle diyaloğa girmelerini ve sandığa sahip çıkmalarını istedi.

>Konuşma öncesi izdiham

>Kalabalığın arttığı saatlerde sahnenin önüne doğru baskıyı artıran seyirciler Demirtaş’ın konuşmasından önce güvenlik bariyerlerini aşarak sahnenin önüne kadar geldi. Sahnedeki iskelelerin üzerine tırmanan gençler, aşağı inmeleri konusunda uyarıldı. Görevliler, Demirtaş’tan kalabalık çekilene kadar kürsüye gelmemesini istedi. 

>Kalabalıkta fenalaşan bazı kişiler ambulansla gösteri alanından çıkartılırken, daha ciddi olayların engellemek için yoğun çaba gösterildi.

>Kazlıçeşme Meydanı’nda bulunan iki caminin çatıları, töreni izlemek için tırmananlar nedeniyle hasar gördü. Kalabalığın tırmanması sırasında kiremitler ve oluklar kırıldı. HDP’li görevlilerin  yaptıkları anonslar ve gösterdikleri çaba,  töreni çatıdan izlemek isteyenlere engel olamadı.

>Meydan etrafında yoğun güvenlik önlemi alan polis de alanın dış güvenliğini sağlamakla yetindi. Terörle mücadele birimleri de kameralarla meydanı uzaktan izledi.

>Kazlıçeşme’ye Anadolu yakasından gelenlerin birçoğunun Marmaray’ı kullanması sonucu Marmaray törene katılanlarla doldu taştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz