Görüş Bildir

Devran değişti

Diyarbakır yüzde 67 "hayır" dese de sokaktaki vatandaş çıkan sonucu "devren değişti" diyerek gördü. 1 Kasım'a göre iktidara desteğin arttığını söyleyen vatandaşlar, "Kürtler güçlü Türkiye'den yana tavır koydu" dedi.

Devran değişti

Doğu ve Güneydoğu'daki "Evet" cephesindeki oyların, 1 Kasım ve 7 Haziran seçimlerine göre artmasıyla Referandum'un kaderini belirlerken, Diyarbakır'da vatandaş sonucu "devran değişti" sözüyle değerlendirdi. Vatandaşlar "Kürtler güçlü Türkiye'den yana tavır koydu" dedi.

Söz Haber, Pazar günü yapılan Anayasa Değişikliğine ilişkin referandum sonucunu, sandık başına giden seçmenin nabzını tutarak, aldı. Diyarbakır halkı “ Diyarbakır da ki oy oranının beklendiğinden az olduğunu ve bu sonucun sebebinin il teşkilatlarının sadece göstermelik çalışmalar yapması olduğunu söyledi. İşte Söz Haber'e konuşan Diyarbakır'lı vatandaşların, seçim sonuclarına yönelik görüşleri şöyle;

İslam âlemi kazanmıştır

Seyfettin Gürel; “Beklendiği gibi olmadı biz yüzde 60-65 bekliyorduk, demek ki MHP oy vermemiş oluyor öyle görünüyor ve bu oylarda Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsi oylarıdır. Güneydoğu bölgesinde biraz artış oldu daha yüksek bekliyorduk ama yine de iyi oldu. Hüda par’ın katkısı oldu onlarda sağ olsunlar, Türkiye yeni bir döneme girdi inşallah daha güçlü bir Türkiye olacak. Türkiye olması gereken yerde olacaktır bundan sonra yani Türkiye kazanmamıştır İslam âlemi kazanmıştır. Bugün eğer Türkiye kaybetseydi bütün İslam ülkeleri üzülürdü."

Çalışmalar hep göstermelik oldu

Ahmet Sevim “Bu oy oranının daha yüksek olacağı kanaatindeydik. Seçimden önce, fakat gerek Ak partiyi temsil eden güneydoğu milletvekilleri ve gerekse Ak parti teşkilatlarının tam olarak başkanlık sistemini Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek onlarla toplantılarda gerekse il başkanları toplantısında şu yolla çalışacaksınız halk ile bir bütün olacaksınız tarzında ki söylemlerini hiç biri Güneydoğuda ki halka anlatamadı. Ve yapmış oldukları çalışmalar genellikle hep göstermelik oldu, yani biz halkın içinde olan insanlar olarak Ak parti teşkilatlarını yani bir hayır oyu kullanabilecek bir STK’ya bir birliğe gidip’te “bu hayır oyunu neden kullanacaksınız yâda evet kullanma sebeplerinizi ve başkanlık sisteminin güneydoğu da ki olumlu etkisini tam olarak anlatamadılar. Yani burada ak parti teşkilatları maalesef sınıfta kaldı tam olarak halk ile bir bütün olup halkın içine girip sistemi anlatamadılar göstermelik çalışma yaptılar yani Ak parti teşkilatı zaten evet oyu verecek olan başka STK’ya giderek onun görüşünüm değiştirmedi."

“Halk güçlü Türkiye istiyor”

Hasan Okçu esnaf; “Halkın istikrarının yani tek adamın yönetmesini istediğini anladım. Genel olarak ta halkın bakış açısını hükümetin istikrarlı kararlı bir şekilde bu halkı yönetmek istediğini anladım. Halkta artık bir şeylerin doğruya doğru gitmesini istiyor, yani tek elden yönetilmesini kararların tek elden verilmesini istiyor. Şu anda benim anladığım kadarıyla halkın arasında ki kutuplaşmadan yola çıkıldı bu evet hayır konusu kutuplaşmadan yola çıkıldığı için huda par’ın etkisi çok oldu çünkü belirleyici nokta da Huda Par’ın oyları evet’i geçti."

“Zafer İslam’ındır”

Ekrem Doğan “ Ben 1970’lerden beri Erbakan hocanın yanındaydım şimdiye kadar da Saadet partiliyim. Ancak Hür Dava Partisinin 6-7 Ekimde yaptığı şeylerden dolayı Allah onlardan razı olsun bu seçim de de Tayibi yalnız bırakmadılar Allah Müslümanlara yar ve yardımcı olsun ve de bu sonuç hayırlı uğurlu olsun bu zafer İslam’ındır başka ne diyelim."

“Gençlerin birçoğu özentiden hayır dedi”

Yusuf Zeytinci “Ben oyumu söylemiyim gizlidir. Çünkü ama ülkemiz için hayırlısı olur inşallah. Referandum da şimdi bir kısmı mantıklı bir kısmı mantıksız gelmiş olabilir insanlara yani anlamadılar neyi oylayacaklarını bilemediler. Ama şu bilinmelidir ki bu süreç batıya yöneliktir, iyi oldu diye düşünüyorum referandum sonuçları. Batıda ki oy kaybının sosyal medyanın çok etkin olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum hayır diyen gençlerin birçoğu özentiden hayır dedi."

“Ak Parti ve MHP koalisyon kaybettirdi”

Celal Ay “Referandum çok güzel geçti çok iyi geçti, belki Türkiye sürecinde en kansız en kavgasız bir şekilde geçti. Hayırcılara da Evet çilere de teşekkür ediyorum.  Şuanda anketler ortadadır öyle gösteriyor ki 7 Haziran seçimleri ile kıyasladığımız zaman bakıyoruz ki Ak parti ve MHP koalisyonu Ankara da kaybettirdi. İstanbul da kaybettirdi, İzmir de kaybettirdi fakat Hür Dava Partisinin Evet bloğunda yer alması ile beraber Hür dava partisinin gönüldaşlarının da propagandalarıyla beraber zaten bölge onları tanıyor kendini ortaya koymuştur. Yüzde 10 gibi artış ile bölgede bir oy farklılığını patladığını gördük hüda par’a borçludurlar ve bence  artık Hür dava partisini HDP’de görmeli MHP’de görmeli, CHP’de görmeli Ak partide görmeli."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi