Görüş Bildir

Dinmeyen bir acı!

15 ton patlayıcı kullanılarak Dürümlü'de şehit edilen 16 kişi dün mevlit ve gözyaşlarıyla anıldı. Dinmeyen acının hakim olduğu köyde çocuklarını kaybeden anneler, ağıtlar yaktı.

Dinmeyen bir acı!

PKK tarafından geçen yıl Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildiği saldırıda yaşamını yitiren 16 kişi anıldı.

Teröristlerin Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs 2016'da Dürümlü mezrasında infilak ettirdiği saldırıda yaşamını yitiren 16 cana duyulan özlem her geçen gün artıyor.

23 kişinin yaralandığı, 36 çocuğun yetim, 8 kadının dul kalmasına neden olan katliamda hayatını kaybedenler için saldırının yıl dönümünde anma programı yapıldı. Yaşamını yitirenlerin ailelerinin yaşadığı Tanışık Mahallesi'nde mevlit yapıldı, dualar okundu.

Anma programına katılan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, taziye evinde verilen mevlit yemeğinin ardından yaptığı açıklamada, 1 yıl önce terör örgütünce gerçekleştirilen saldırının sivilleri hedef alan alçakça bir saldırı olduğunu anımsattı.

Tanışık Mahallesi'nde yaşayanların acısını paylaşmak için geldiklerini dile getiren Aksoy, şehitlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara sağlık dilediğini belirtti. Aksoy, hayatını kaybedenlerin yakınlarının kendilerine emanet olduğunu vurgulayarak onların her türlü sorunuyla ilgilenmenin görevleri olduğuna işaret etti.

"Devlet terörle mücadeleye kararlı bir şekilde devam edecek. Terör sona erene kadar bu mücadele sürecektir." diyen Aksoy, bütün kurum ve kuruluşların da aynı kararlılıkta olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başsağlığı dileklerini hayatını kaybedenlerin yakınlarına ileten Aksoy, her zaman acılı ailelerin yanında olacaklarını bildirdi.

Aksoy, "Bu mücadeleyi Diyarbakır halkıyla daha ileri bir noktaya taşıyacağız. Diyarbakır halkı terör örgütüne karşı mesafe koymuştur ve terör örgütünün provokatif girişimlerine asla destek vermemiştir. Bu vesileyle Diyarbakır halkına tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi.

- "Terörle mücadele kararlılıkla yürütülüyor"

Daha sonra Aksoy ve beraberindekiler mezarlığa geçerek katliamda yaşamını yitirenlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

İl Müftüsü Burhan İşliyen'in okuduğu duaların ardından Vali Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, terör örgütünün acımasızca sivil insanları, çocukları, kadınları ve yaşlıları öldürdüğünü aktardı.

Aksoy, terör örgütünün gerçek yüzünün son yıllardaki saldırılarla halk tarafından açık bir şekilde görüldüğüne işaret ederek "Terörle mücadele kararlılıkla yürütülüyor. Huzur ve barış içerisinde yaşamak dileğiyle tekrar şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum." dedi.

- "Birimlerimiz çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor"

Gazetecilerin saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin sorusu üzerine Aksoy, zaman zaman çeşitli operasyonlarda dokümanlar ele geçirildiğini belirtti.

Kırsalda operasyonların sürdüğünü ifade eden Aksoy, Bingöl, Muş ve Diyarbakır üçgeninde büyük bir operasyon yürütüldüğünü anlattı. Aksoy, "Ele geçilen dokümanlarda birçok bilgiye ulaşılıyor. Bu bilgiler üzerinde soruşturmalar sürüyor. Cumhuriyet Başsavcılılarımızın talimatları doğrultusunda güvenlik birimlerimiz çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor." diye konuştu.

- "Devletimiz bunların kökünü kazısın"

Katliamda yakınlarını kaybeden Tanışık Mahallesi Muhtarı Bayram Yaman, devletin kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek yaşananların unutulmayacağını dile getirdi.

Saldırıda kardeşi ve akrabalarını kaybeden Hacı Çelebi Yaman, acılarının ilk günkü gibi büyük olduğunu söyledi ve katliamı gerçekleştirenleri lanetlediğini vurguladı.

Mustafa Yaman da yaşadıkları acının tarif edilemez olduğunu söyledi. Katliam sanki dün yaşanmış gibi büyük bir acı duyduklarına işaret eden Yaman, "Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Allah hakkımızı bırakmasın onlara. Devletimiz bunların kökünü kazısın. Devletimizin sonuna kadar yanındayız." dedi.

Anma programına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, AK Parti İl Başkanı Muhammed Akar ve vatandaşlar katıldı.

- Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayıcı yükledikleri kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık Mahallesi'ne getiren PKK'lılar ile durumlarından şüphelenen köylüler arasında münakaşa yaşanmış, vatandaşların, köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlü'ye hareket eden ve köylülerce takibe alındıklarını fark eden örgüt üyeleri, patlayıcı yüklü kamyonu mezra girişinde infilak ettirmişti.

Patlamada, 16 kişi yaşamını yitirmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde 20 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu. PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi