Dış mekan mı iç mekan mı?

Polis, DBP'lilerin açık alanda açıklama yapmasına izin vermedi.

Dış mekan mı iç mekan mı?

DİYARBAKIR'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il teşkilatı üyelerinin belediyelere kayyum atamalarını protesto etmek için yapmak istediği basın açıklamasına polis, OHAL kapsamında alınan yasağı gerekçe göstererek izin vermedi. DBP il eş başkanı Hafize İpek ile polis müdürü arasında, 'açık alan- kapalı alan' tartışması meydana geldi.

DBP il teşkilatı üyeleri, belediyelere kayyum atamalarını protesto etmek için Büyükşehir Belediye önünde, 'İrademe dokunma' konulu basın açıklaması yapmak istedi. Büyükşehir Belediyesi önünde yapılması planlanan açıklama öncesi bina önünde yüzlerce polis güvenlik önlemi aldı. DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek öncülüğünde toplanan yaklaşık 100 kişi, açıklamasının başlamasını bekledi.

POLİS YETKİLİSİYLE DİYALOG

Partililerin belediye binası bahçesine girmesi üzerine yoğun güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisleri de bahçeye girerek, binanın etrafında güvenlik önlemi aldı. Bu sırada polis müdürü, İl Eş Başkanı Hafize İpek'le görüşerek basın açıklamasına bina dışında izin verilmeyeceğini belirtti. Polis müdürü ile Hafize İpek arasındaki dialog bir süre sürdü. Polis müdürü, açıklamayı yapmaları halinde müdahale edeceklerini bildirdi.

İŞ MEKAN, DIŞ MEKAN

DBP İl Eş Başkanı İpek, polis müdürüne "Bu konuda bir uzlaşma sağlayalım biz bahçede açıklamayı yapmayı düşünüyoruz. İnanın bir sıkıntı yok belediye binası önüne herkes gelebilir ama iç tarafa biliyorsunuz ki herkes gelemez. Bizim amacımız sıkıntı yaratmak değil, demokratik bir açıklama yapmak. O zaman balkonun altında yapalım, bu demokratik bir şey" dedi. Polis müdürü ise "Açık alanda açıklamanın yapılmasına izin veremeyiz, içeride konferans salonu var ya da farklı bir kapalı alanda. Ama bu bölgede yapmanıza müsade edemeyiz. İçeride yapacaksanız yapabilirsiniz yoksa izin verilmeyecek. Bizim inisiyatif kullanma durumumuz yok, yasaklama kararı var ortada, bunu tekrar değerlendirin. Hiç birbirimizi üzmeyelim, müdahale gerginlik olmasın" dedi.

Daha sonra İpek ve beraberindekiler belediye binası yanındaki partililerle görüştü. İpek partililerle bir süre görüştükten sonra basın açıklamasını yapmayacaklarını duyurarak, "Demokratik hakkımızdı, hakkımız kabul edilmedi. Biz açıklama yapmayacağız arkadaşlar, içeride de yapmıyoruz" dedi. İpek'in duyurusu üzerine grup olaysız dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz