Diyarbakır sanayi sitesinde şampiyonluk hayali

Diyarbakır'da motor tamirciliği yapan Şaban Çiçek bir yıl önce başladığı boksta iki Türkiye derecesi elde etti. Şimdiki hedefi Türkiye şampiyonluğunun ardından uluslararası müsabakalarda madalya. Günde 16 saat çalışan Çiçek'in isteği biraz destek.

Diyarbakır sanayi sitesinde şampiyonluk hayali

Üzerinde çalıştığı araç beş ton ağırlığında. Elinde anahtarlarıyla ve tüm maharetiyle vidaları söküyor, parçaları çıkarıyor ve tezgâhın üzerine diziyor. Şaban Çiçek 14 yaşında çırak olarak geldiği sanayi sitesinde artık bir motor ustası. Yedi kardeşin ortancası. Ondan büyük ağabeyleri evli. Babası rahatsızlığından dolayı çalışamıyor ve evin yükü onun omuzlarında. Diyarbakır Sanayi Sitesi'nde çalışkanlığı ve efendiliğiyle çok sevilen biri olan Şaban Çiçek'in hayalleri sitenin sınırlarının çok dışında.

"Spor yapmayı çok severim, işim ağır, bu da bir nevi spor ama bir branşta profesyonelleşmek çocukluğumdan beri en büyük hayalim. Erken yaşta işe atılmak zorunda kaldığım için hep erteledim. Bugün, yarın derken baktım zaman geçiyor. Bir sene önce daha fazla ertelemek istemedim ve boksa başladım."

Hem ailesi hem de çevresindekiler iki ağır işi bir arada götüremeyeceğimi, buna dayanamayacağını söylemişler. Ancak o hayallerinin peşinden koşmayı tercih etmiş. Ailesi de ustaları da vazgeçiremeyeceklerini anlayınca Şaban Çiçek'in kararlı duruşuna destek olmaya karar vermişler. Ustası Veysi Erel kısa sürede gösterdiği azim ve başarı nedeniyle Şaban Çiçek'e en çok destek verenlerin başında geliyor.

"Şaban'ın ustasıyım, Şaban yaklaşık 8-9 yıldır burada çalışmakta. Spora bayağı hevesi olduğu için biz de müsaade ediyoruz. Hem işte hem dışarıda spor eğitimlerine hiç engel olmuyoruz. İstiyoruz ki önü açılsın, yarın ertesi gün Türkiye genelinde belli bir yere gelmesini istiyoruz. Ülkemize bir sporcu daha kazandırmak istiyoruz en azından. Onun için destek oluyoruz, devamlı arkasında biz olacağız."

1 YILDA 2 MADALYA

Boksa başlamasının üzerinden henüz bir yıl geçmesine karşın Şaban Çiçek iki madalya kazandı. Türkiye Boks Şampiyonası Elemelerinde ikinci olarak gümüş madalya kazandı. Arından Türkiye Boks Şampiyonası'nda da üçüncü olarak hocasını bile şaşırtmayı başardı.

Ali Rıza Ayşin Şaban Çiçek'in doğal bir yetenek ve disiplinli bir sporcu olduğunu söylüyor. Bu iki kriterin spor dünyasında açmayacağı kapı yok. "Şaban Çiçek yetenekli bir sporcu. Gerçekten ilk çalıştığımız günden beri nasıl başlamışsa en sona kadar aynı azim, yetenekle çalışıyor. Gündüz kendisi zaten sanayide çalışıyor zor iş hepimize öyle başka işlerde çalıştığımızdan dolayı bu işte zorlanıyoruz. Şaban Çiçek'in azmi çok farklı sabah bazen antrenman atıyor. Sabah 05.00'de kalkıp koşuya çıkıyoruz. Saat 07.30'da işe gidiyor, akşam tekrar 18.00'dan sonra boksa geliyor. Yaptığımız spor gerçekten şu an çok performans isteyen bir spor, güç isteyen bir spor."

SABAH SANAYİ AKŞAM SPOR

İşi ağır, üstelik haftanın altı günü çalışıyor. İşini severek yapıyor ancak severek yapsa da onu çok yoruyor. Buna karşın spordan vazgeçmeyi asla düşünmüyor. İki madalya kazanması şevkini arttırmış. Hedefinde yeni madalyalar ve uluslar arası başarılar var. "Çok sıkı çalışıyorum. U-22 Türkiye Boks Şampiyonası'na hazırlanıyorum. Amacım oradan şampiyonlukla dönmek. Sonrasında ise milli sporcu olup uluslar arası arenada ülkemin bayrağını göndere çekmek istiyorum. Zor mu evet zor ama imkansız değil."

"DESTEK GEREKİYOR"

Antrenör Ali Rıza Ayşin sporculara destek bulamamaktan şikayetçi. Şaban gibi sporcuların küçük bir destekle çok iyi noktalara geleceklerinden emin ve bunun için gittikleri kişilerin adres olarak 'devlet'i gösterdiklerini söylüyor.

"Her şeyi devlete atmamak lazım. İş adamlarımızdan bize destek olmasını istiyoruz. Sponsor olmasını istiyoruz kime gidiyorsak devlet destek vermiyor mu? Devlet bugün binlerce sporcuya destek veriyor Diyarbakır'da dediğim gibi her şey gençlik sporda ya da devlete atmamak lazım. İş adamlarından destek istiyoruz. Şaban Çiçek'in geleceği çok parlak bir sporcu. Dediğim gibi inşallah hedeflerimiz büyük. İlk yılda bunu başarmışsak ikinci ve üçüncü yılda daha güzel şeyler başaracağız. Şaban Çiçek olur Şaban Çiçek'den sonra ayrı sporcular olur ayrı motivasyonlar olur onu iyi bir yerde görenler bu sporu severler ve motivasyon olur."

Kaynak: Diyarbakır Söz