Görüş Bildir

Diyarbakır'da kadınlardan anadil açıklaması

Diyarbakır'da 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklama yapan TJA, dile sahip çıkma çağrısı yaptı. Kadınlar, farkındalık yaratmak adına Kürtçe fiyat etiketlerini pazarda dağıttı.

Diyarbakır'da kadınlardan anadil açıklaması

Diyarbakır'da 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklama yapan TJA, dile sahip çıkma çağrısı yaptı. Kadınlar, farkındalık yaratmak adına Kürtçe fiyat etiketlerini pazarda dağıttı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) binası önünde bir araya gelen kadınlar, daha sonra Perşembe Pazarı’na geçerek açıklama yaptı. HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel ile HDP’li yöneticiler ve TJA aktivistleri açıklamaya katıldı.

 ‘DİL KORUNARAK VARLIK KORUNABİLİR'

TJA aktivisti Beritan Önen, anadilinden uzaklaştırılan toplumların, özgürlüklerinden uzaklaştıklarını belirtti. Her toplumun kutsal değerlerinin olduğunu ve bunun başında da dilin geldiğini ifade eden Önen, “Bir toplum ancak kendi dilini koruyarak varlıklarını koruyabilirler. Tarihten beri Kürtler kendi topraklarında sömürgecilikle karşı karşıya kaldı. Ne kadar oyun ve hile varsa Kürt diline karşı kullanıldı” dedi. Önen, “Kürtler her türlü asimilasyon ve saldırı ile karşı karşıya kaldı. Bu saldırılara karşı gelin hep birlikte anadil için mücadele edelim. Dilimiz özgürleştirelim” diye konuştu.

 ‘ANADİLDE EĞİTİM’

Önen, her evin anadil için bir okul olması gerektiğine vurgu yaparak, “Kürtçe eğitim dili olmalı. Bu Kürtlerin en yasal hakkı. Dilin sınırları dünyanın sınırları demek. Bu sınırlar kaldırılmadan dil özgürleşemez. Anadil özgürleşmeden hep yenileceğiz. Çağrıda bulunuyoruz; Kürtçe düşünün, yazın ve okuyun. Dilimize sahip çıkalım” çağrısında bulundu.  TJA aktivisti Ayşan Kanuş Zengin de, Kirmanckî yaptığı konuşmada anadilin önemine dikkat çekti.

KÜRTÇE ETİKETLER DAĞITILDI

Kadınlar, açıklamanın ardından pazarda satılan sebze ve meyvelerin isimlerinin Kurmanci ve Kirmanckî yazıldığı fiyat etiketlerini esnaflara dağıttı. Kadınlar, pazarda satılan ürünlerin Kürtçe isimlerinin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Kürtçe hazırlanan fiyat etiketlerini tezgahlarına yerleştiren pazarcılar, bu uygulamadan memnun kaldıklarını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi