Diyarbakır'da test yapılmalı

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, kentte sağlık çalışanlarına koruyucu elbise ve eldiven verilmediğini belirterek, hastanelerin de virüs testi yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını söyledi.

Diyarbakır'da test yapılmalı

Türkiye’de giderek yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ilk ölümlü vaka meydana gelirken, sağlık örgütleri hastanelerde yeterli önlemlerin alınmadığını iddia etmeye başladı.

Diyarbakır Sağlık Platformu, koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin Tabip Odası’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Platform bileşeni sağlık örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir konuştu. Demir, virüs testlerinin yapıldığı iller arasında yer alan Diyarbakır'daki hastanelerin test yapabilecek bir donanıma sahip olmadığını öne sürdü.

'TESTLER ANKARA'YA GÖNDERİLİYOR'

Bölge genelinde virüsten kaynaklı ortaya çıkan korku ve panik havasına değinen Demir, toplumun korkuyu bir kenara bırakıp tedbir alma yönünde adım atılması gerektiğini söyledi. Diyarbakır’da bulunan hastanelerde virüs testi yapabilecek bir donanımın olmadığını öne süren Demir, şüpheli durumda bulunan kişiden alınan örneklerin Ankara’ya gönderildiğini iddia etti. Demir, Diyarbakır’da bulunan hastanelerin bu donanıma kavuşması gerektiğini bildirdi.

 ‘TABLO ŞU AN ÇOK KÖTÜ’

Toplumun büyük bir bölümünün risk altında olduğun ileri süren Demir, “İnsanlara kolay bir şekilde bulaşan bu virüs hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Bir olan vaka sayısı 18’den 47’ye, daha sonra 98’e ulaştı. Bir kişi de yaşamını yitirdi. Bunun temel nedenlerinden biri de yapılan uyarılara kulak asılmaması. Türkiye’nin komşu olduğu ülkeler ile AB ülkelerine görülen vakalardan kaynaklı sağlık örgütleri hükümeti defalarca kez uyardı. Ancak bu uyarılar dikkate alınmadı. Ve tablo şu an çok kötü durumda. Geçte olsa kalabalık olan yerler için bazı kararlar olumlu. Ancak kalabalık yerler için daha fazla önlem alınması gerekiyor. Hastalığın en çok yayıldığı yerler bu kalabalık yerler” diye konuştu.

 ‘SAĞLIKÇILAR KENDİNİ KORUYAMIYOR'

Sağlık çalışanların bu süreçte yaşadığı veya yaşayacağı sıkıntıları da anlatan Demir, “Sağlık çalışanları virüsün bulaşmasında tehlikeli bir konumdalar. Diyarbakır’daki durum ise vahim denilecek halde. Virüsten korunacak elbise ve eldiven dahil birçok malzeme yok. Yani hekim kendini virüsten koruyamaz durumda. Günde yüzün üzerinde hastaya bakan hekimler yoğun bir iş temposu altında çalışıyor. Çalışma koşuları zaten yıllardan beri kötü, bide virüsün oluşturduğu bir tehlike durumu var. Yani sağlıktaki sorun virüsün önüne geçebilecek bir konumda değil. Acilen bu sorunların giderilmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.

 ‘MALZEME YETERLİ DEĞİL’

TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, Türkiye'nin kritik eşik olan 100 hastaya ulaştığını, ancak yeterli önlem alınmadığına dikkat çekti. Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin sıkı izolasyon önlemlerine yetişemediklerini dile getiren Yerlikaya, "Şu andaki temel hedef İtalya ve İran gibi ülkeler gibi olmamak. Sonuçta bulaşıcılığı çok yüksek olan bir hastalıkla karşı karşıyayız. Bunun bilinciyle hareket etmek zorundayız. Biz tabipler odası olarak bu sürecin şeffaf bir biçimde yürütülmesi, meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledik. Bu mücadelede sağlık çalışanların ihtiyaçları karşılanmadan salgının üstesinden gelmek çok zor. Sağlık emekçileri olası bir felaket durumuna hazır durumdalar, fakat malzeme ve yoğun bakım sayısı yeterli değil" uyarısında bulundu.

 ‘VAKALAR YURTDIŞI KAYNAKLI’

Türkiye’deki tüm vakaların yurtdışı kaynaklı olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Yurtdışından gelenlerin bir kısmında testlerin yapıldığını gördük, ancak gelenlerin bir kısmı kaçmaya çalıştığını da biliyoruz. Milletvekilleri yine halkın arasına kaynaştığını biliyoruz. Buralarda çok ciddi kaçaklar var ve bu kaçaklardan kaynaklı topluma yayılan bir enfeksiyon var. Türkiye’nin her yerinde bu hastalığın olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Her kapıda bu hastalık olduğu gerçeğiyle olaya yaklaşmamız gerekiyor. Bu nedenle Diyarbakır'da kaç hastanın olduğu konusu fazla önemli değil" diye konuştu.

 ‘ACİL VAKALAR DIŞINDA BAŞVURMAYIN'

Diş Hekimleri Odası yöneticisi Arzu Özbek de, merkezi sistemden randevu alan hastaların randevularının iptal edildiğini belirterek, acil vakaların dışında kimsenin hastanelere başvurmamasını istedi.

‘TEYİTSİZ HİÇBİR HABER PAYLAŞILMASIN’

Son olarak konuşan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, gazetecilerin teyit edilmeyen hiç bir haberi paylaşmaması gerektiğini belirterek, salgın durumlarında herkesin evde kalması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler