Diyarbakırlılar idam istediler!

Darbe girişiminde bulunanlara "idam cezası" verilmesi yönündeki tartışmalar devletin tepesinde sürerken, darbelerden en çok mağduriyet yaşayan Diyarbakır halkı "idamı" istedi.

Diyarbakırlılar idam istediler!

15 Temmuz Askeri Darbe girişimi sonrası gündemi meşgul eden en kritik sorulardan biri de; “İdam cezası geri getirilmeli mi? oldu. İdam cezasının tekrar ceza yasasına eklenip eklenemeyeceği konusu şimdiden meydanlarda konuşulmaya başlandı.

 Darbe girişimi sonrasında idam kararının verilmesi konusunda Diyarbakırlı vatandaşlara mikrofon uzattık.

Diyarbakırlı vatandaşlar ise askeri darbe girişiminde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar ise idam cezasının demokrasi ile yönetilen ülkelerde olmasının yanlış olduğunu söyleyerek idam cezasının geri getirilmemesini istedi.

“Darbeyi yapanlar birer vatan hainidir”

İdam cezası geri getirilmelimi sorusuna “Darbeyi yapanlar birer vatan hainidir” diyerek idam cezasının geri getirilmesini isteyen Hacı Abdullah “Ülkemizde dış güçlerle birlikte bize saldırıyorlar. Bu yüzden dolayı darbeyi yapanlara idam getirilmesini istiyorum. Tabi en doğrusunu yine bizim büyüklerimiz ve devletimiz biliyor. Diğerlerine aklımız ermiyor. Umarım bir daha böyle bir şeyle karşılaşmayız” dedi.

Bu suçlar cezasız kalmasın

Abdullah, ülkenin birliğine ve devletine birliğine kast eden hainlere yönelik  hak ettiği cezaya çaptırılması gerektiğini ifade ederek, "Bu suçun cezasız kalmasını istemiyoruz” diye konuştu.

"İdam cezasının yeniden gelmesi" gerektiğini ifade eden Diyarbakırlı vatandaşlardan Akif Karataş şöyle dedi; "15 Temmuz’da ülkemizin birliğine ve devletimizin birliğine kast eden hainlere yönelik gerçekten bu yapılan suçun cezasız kalmasını istemiyoruz. Bu yüzden dolayı idamın gelmesini destekliyorum. Bu ülkemizi birlik ve beraberliğine karşı yapılmış. 2023-2053 ve 2075 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyen ülkemizin yürüyüşünü engellemek için yapılmış bir darbe girişimidir. Allahın izniyle aziz milletimizin kalbindeki iman gücüyle bu darbe girişimi püskürtülmüştür."

Darbe girişiminde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyen Karataş, "Tabi bu en ağır bir şekilde cezalandırılması ve idam cezasını geri getirerek en azından bu hainlerin ülkemizden temizlenmesi bizim en büyük temennimizdir. Yaklaşık 53 yıldır Avrupa Birliğinin kapısındayız. Ama Avrupa Birliği bizi almamak için her türlü engeli çıkarıyor zaten bu idam cezasına bağlanmamalı, geçtiğimiz yıllarda da ülkemizde yaşanılan olayları bahane edip ülkemizi Avrupa Birliğine almamak için her türlü engeli yaptıkları gördük" dedi.

“İdam cezası gelmesi şarttır”

Halka ve ülkeye girişilen bu darbe hareketinin faillerinin mutlaka idam cezasıyla cezalandırılmaları gerektiğini belirten Emrullah Budak ise, "İdam cezasının geri gelmesi gerekir" dedi. Budak şunları söyledi.

"Daha önce de darbeciler idam etmiş olsaydı, örneğin; Kenan Evren gibi belki bugün böyle yapamazdılar. Bence idam cezası gelmesi şarttır. Avrupa Birliği bizi istemiyor zaten kimse bizim ülkemizi düşünmüyor. Bizim ülkemizin başına gelenleri hiçbir zaman dış güçler sahip çıkmamıştır. Ne bizim yasalarımıza, ne bizim fikrimize kimse saygı duymamıştır. Yanımız da olmadıkları için onları dost olarak görmüyorum. İdam cezasını istiyoruz. Kimse öyle farklı anlamasın idam cezasını mazlumlara gelmiyor zaten mazlum insanlar idam edilmiyor. Ama suçlu insanı da kimse savunmasın ve onlara idam getirilsin. Kimsede sakin onları savunmasın eğer devlete ve millete yapılan bir haksızlık varsa bence idam en doğal yoldur. Avrupa ülkeleri kendi kafalarına göre insan hakları diye Ortadoğu’yu mahvettiler gördüğünüz gibi. Sözde insanları savunuyorlar ama bütün mazlum insanlar ve Müslüman insanlar her türlü zulüm’ü görüyorlar. Yani anlayacağınız bizim bizden başka dostumuz yoktur.”

Türkiyeyi yok itmek istiyorlar

Yapılan darbe girişiminin asıl hedefinin, Türkiye'yi yok etmek olduğunu dile getiren Abdulaziz Danış'ta “Bu darbecilere Türkiye’nin bütünlüğünü, varlığını ve demokrasinin ortada kaldırması için darbe girişiminde bulundular. Türkiye’yi yok etmeye çalışan ve Türkiye’nin egemenliğini yok edenlere idam cezası gelmesi şarttır. Çünkü idam cezası gelmeyince diktatörlük bitmez. İdam bu diktatörlere karşı en kutsal cezadır. Bu tür olaylarda devamlı zenginler yaşıyor, darbeciler yaşıyor bütün her şey fakir ve mazlum halka oluyor. Bu yüzden Türkiye biran önce bir çözüm yoluna girmesi lazım” diyerek idamı desteklediğini dile getirdi.

“İdamın halka sorulmasından yanayım”

“İdam cezası geri getirilmemeli bence” diyen İrfan Aslan şunları söyledi.  “Ama eğer bir suç işlenmiş ise gereken en büyük ceza verilmelidir. Çünkü bütün demokratik ülkelerde öyle, bu yüzden Türkiye’de demokratik bir ülke olduğundan dolayı idam cezası uygun değildir. Eğer idam geri getirilecek ise bunun referanduma gidilerek halka sorulmasından yanayımb”

“Bu nasıl bir gözüdönmüşlük”

İlhami Şeyhanoğulları ise idam cezasına karşı çıkarken, görüşlerini şöyle dile getirdi. “O darbeciler ki bizi öldürmüşler, bizi zindanlarda tutsak etmişler, o darbeciler ki biz mazlum halka işkenceler yapmışlar buna rağmen biz onların idam edilmesini istemiyoruz. İdam denilen şey ayıp değil mi hangi devirde yaşıyoruz. Hangi ülkede şimdi idam cezası var. Amerika’da var ama neye göre var. Camilerimizde bile diyorlar kendi şahadet getiren bir insana kafir ve dinsiz denilebilir mi? İmamlarımız bile çıkıp dinsiz ve kafirler diyorlar. Hani düne kadar kardeşimizdi, canımız, ciğerimizdi şimdi neden hemen kâfir ve dinsiz oldu. Nasıl bir insan bir Müslüman’a dinsiz ve kafir diyebiliyorsunuz. Hiçbir ülke yapmıyor ama şuan Türkiye bunu yapıyor. Günahtır, yazıktır biz insanların ölmesine karar veremeyiz”

Kaynak: Diyarbakır Söz